Színház

Akaratból színház született – Nagy Viktor a Kultkikötő programjairól

2022.06.15. 16:55
Ajánlom
2006-ban Mohácsi János Veszett fejsze című előadásával indultak Balatonföldváron. Azóta a Balaton több településén is jelen vannak. S bár egyik erősségük a nyár, négy évszakos programként tervezik a jövőt. S hogy az egykori Mohácsi-előadás kézjegye is lett a programoknak, arról is kérdeztem a Kultkikötő alapító igazgatóját, Nagy Viktort.

Nagyon szívesen emlékszem vissza az előadásra, akkor még a Kaposváron játszottam, és vakmerően, pénz nélkül ugrottam bele a Kultkikötő létrehozásába. Tíz év üzemeltetésére kaptuk meg a helyszínt. Mindenki melléállt, akaratból színház született.

Balatonboglár és a Kultkikötő többi helyszíne főleg nyaralóhely, az előadások mégis megtartották az egykori kaposvári szellemiséget. Ez működik a Balatonon?

Az évad műsortervének összeállításánál a helyszínek adottsága nagyon sokat számít.

Bogláron, a művelődési ház udvarán, a legnagyobb helyszínen egyfajta hagyományápolás történik: itt idén az elmaradhatatlan kaposváriak Kartonpapa című előadásával nyitunk.

Új játszóhelyünkön, az alsóörsi AMFI látogatóközpontban egy egykori kőfejtőből kialakított, ókori amfiteátrumok világát idéző nézőtérről tekinthetik meg nézőink az előadásokat. Badacsonyban, a frissTeraszon könnyed nyáresti koncerteket szervezünk. Szárszón is zenekarokkal és színházi előadásokkal várjuk a nézőket a különleges hangulatú Csukás Színházban. Földváron éppen átépítjük a nagy szabadtéri színpadot, így idén kamaraelőadásokat láthat itt a közönség. A jövő évadot már egy ezeregyszáz fős, új nézőtérrel kezdjük majd. Kaposváron azt is megtanultam, hogy a jövő nézői a gyerekek, így a sokszínű, sok esetben díjazott gyerekelőadások fontos gerincét képezik a programunknak. Minden előadás helyszínenként csak egyszer látható, gyerekprogramjaink zászlóshajója pedig fenyvesi játszóhelyünk, a KultúrTér.

foto_KARTONPAPA1-160135.jpg

Jelenet a Csiky Gergely Színház Kartonpapa című előadásából (Fotó/Forrás: Csiky Gergely Színház)

Nagyon sok izgalmas párost szerveztek össze, Beck Zoli és Grecsó Krisztián irodalmi műsorát, Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény Egyperceseiből egy különös hangszerelésű estet. A társművészetek egymásra reflektálása, tükörtartása egy közös témára volt a szempont?

Kulturális felfogásomban horizontálisan gondolkodom – ebben a borkultúrától kezdve a képzőművészeti kiállításokon és könnyűzenei koncerteken át a színházig sok minden megjelenik. Tevékenységünk a nyáron csúcsosodik ki, de ősztől májusig is jelen vagyunk a Balatonnál, ilyenkor zárt terekbe költözünk.

Hivatásunk, hogy négy évszakos működésre építsük a Kultkikötőt.

A hat balatoni helyszínt, a sokszínű műsortervet milyen közös gondolat köti össze?

Van egy szlogenünk: víz tiszta kultúra. A Kultkikötő indulásától kezdve a minőségi balatoni kikapcsolódás lehetőségének megteremtését és népszerűsítését tűzte ki célul, ezt tartjuk szem előtt ma is egy-egy évad megtervezésekor.

budapestbar-160448.jpg

Budapest Bár (Fotó/Forrás: Kultkikötő)

Egyre több balatoni kulturális helyszín van, ezen a térképen ti hol vagytok? Van verseny a nézőkért, vagy mindenki megtalálja a maga közegét?

Nagyot változott e tekintetben a helyzet az elmúlt tizenhét évben. Ma már a legtöbben a programokhoz foglalnak szállást, egyre fontosabb szempont számukra, hogy milyen kulturális élménnyel tudják színesíteni a pihenésüket. Ennek köszönhetően egyre több a programlehetőség, egyre nagyobb a konkurencia. Fontos, hogy alkalmazkodni tudjunk a megváltozott körülményekhez és elérjük a nézőket – úgy, hogy közben ragaszkodunk ahhoz a minőségbeli színvonalhoz, melyet az elmúlt közel húsz évben megszoktak tőlünk. Minden nyári évad végén összeállítunk egy kérdőívet a közönségünk számára, hogy megtudjuk, honnan jöttek, mire nyitottak, mit szeretnek.

Fontos, hogy a Kultkikötő kínálata találkozzon a közönség valós igényeivel.

Főleg a zenei programokban – mint a Balaton zenekar –, de a színházi előadásokban is erős kézjegy a független és az alternatív. Ez vonzza a nagyobb tömegeket?

A korábbi években több alternatív előadásunk volt, most a függetleneket próbáljuk hívni, hiszen ezeket az értékeket is dolgunk bemutatni. Nincs értelme olyan színházat csinálni, amely nem tesz fel kellő számú kérdést. Minden programunkra igaz ez. Amibe nem tudunk beleszeretni, azt elegendjük. A színház velejárója, hogy állandó megújulásban van, minket is alapvetően meghatároz.

A Kultkikötő műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nagy Viktor (forrás: Kultkikötő)

A kultúra idén is a Balatonra költözik

Kapcsolódó

A kultúra idén is a Balatonra költözik

Ikonikus művészek, különleges környezet, hamisítatlan balatoni hangulat. 2022-ben is izgalmas repertoárral készült a nyári szezonra a Balaton legnagyobb szabadtéri színházi fesztiválja, a Kultkikötő.

Kultkikötő

A Kultkikötő története 16 évvel ezelőtt, Balatonföldváron kezdődött: eleinte ide, egészen pontosan a Bajor Gizi sétányon található szabadtéri színpadra szerveztek színházi előadásokat a szervezők – a környéken élők, és a közelben nyaralók nagy örömére. A kísérleti jelleggel szervezett „egynyári kaland” olyan jól sikerült, hogy a Kultkikötő mára az ország és a Balaton meghatározó szabadtéri rendezvénysorozatává fejlődött.

Tette ezt úgy, hogy közben megőrizte azt a semmivel sem összehasonlítható varázsát, ami miatt nemcsak a közönség, de a hazai művészvilág apraja-nagyja is örömmel tér ide vissza. A szabadtéri koncertek, színházi előadások mellett a „szakmaközi” nagy találkozások, fontos beszélgetések helye is a Kultkikötő.

A szervezők Balatonföldvár mellett ma már Balatonboglárra, Balatonszárszóra, Balatonfenyvesre, Badacsonyra és Alsóörsre, vagyis összesen hat Balaton-környéki helyszínre, négy évszakon át szállítják az igényes kulturális programokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.