Színház

Aki egyszer megélte a különleges élményt, visszavágyik – Barnák László a Szegedi Szabadtéri Játékok programjairól

2022.06.08. 10:45
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok olyan különleges hangulatú, közösen átélt élmény, amiért sokan évről évre visszatérnek – mondta a most már újra egy vezetés alatt működő Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Barnák Lászlóval beszélgettünk.

Korábban a két intézmény nem nagyon egyeztette a programokat, előrelépés, hogy össze tudjuk hangolni a két helyszín előadásait.

Fontos elv volt, hogy a két intézményt továbbra is két külön márkaként kezeljem.

Ez intézményvezetőként kihívás, nagyobb felelősséget és odafigyelést kíván. A Dóm téri Szabadtéri Színházat májusban kezdjük építeni, augusztus végéig áll, az Újszegedi Szabadtéri Színpadot – a másik nyári helyszínt –, ahol eddig színházi esték voltak, idén koncertsorozattal bővítettük. Fontos újítás, hogy ezt a helyszínt is fedetté tettük. Hatalmas csapat dolgozik a háttérben azon, hogy minden gördülékenyen működjön, a produkciók híre eljusson az emberekhez, el tudjuk adni a rengeteg jegyet. A tavalyi, kilencvenedik évfordulón hatvanhatezer néző látogatta meg a szabadtéri előadásokat. A felmérések azt mutatják, a látogatók hatvan százaléka Szegeden kívülről érkezik, de Szeged és környéke lakossága is nagyon szereti a programokat. A műsorpolitikában tekintettel vagyunk arra, hogy felmérésünk szerint az előadásokat zömében középkorú nők látogatják, ezt szem előtt tartottam a műsor összeállításánál.

Olyan előadásokat hívtunk meg, amelyekben megjelennek a női sorsok.

Ilyen Vincze Zsuzsanna Szabadság, szerelem című előadása, melyet Zsuráfszky Zoltán koreográfus rendez, a középpontjában Petőfi áll, akinek életét nagyban meghatározták a szerelmek, a mellette álló nők.

És ezt koronázza a Traviata előadás.

Női sorsot mutat be, és az egyik legnépszerűbb opera.

Juronics Tamás viszi színre a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Kapcsolódó

Juronics Tamás viszi színre a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Nemzetközileg elismert alkotó, a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében látható idén Verdi La Traviatája a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A fesztivál saját produkcióként valósítja meg a nagyszabású operát a Dóm téri nagyszínpadon.

A hely szelleme, háttérben a Dómmal, a színpad erős zenei múltja mennyiben meghatározó kézjegye az előadásoknak? Mi minden határozza meg a műsorpolitikát?

Marketing szempontból az eladhatóság, hisz esténként négyezer ember érdeklődését kell kiszolgálnunk. Aki egyszer megélte már ezt a különleges közös élményt a Dóm előtt, az visszavágyik hozzánk. Fontos a műfaji sokszínűség, a néptánc, a magyar népzene ugyanolyan fajsúlyosan van jelen, mint az opera, aminek tovább ápoljuk a hagyományát, törekszünk az izgalmas, friss előadások bemutatására. A legnépszerűbb műfaj ugyanakkor a musical, ahol az kell megtalálnunk, mit szeret a közönség. A Mamma Mia!, bár öt éve nem szerepelt a nyári repertoárban, nagy visszatérő előadásunk. A pandémia talán még sokakat visszatart az utazásoktól, ez a musical ebben segít, az elvágyódásról, a boldogság kereséséről is mesél messzi, egzotikus tájakon.

A Chicagót, bár az egyik legnépszerűbb musical, eddig sosem játszották a szabadtéri színpadon.

Béres Attila – aki számos előadást rendezett Szegeden is – izgalmas látványvilággal és mondanivalóval állítja színpadra a művet, Janza Kata, Ónodi Eszter, Lakatos Márk és Nagy Ervin főszereplésével. Az is fontos a tervezésnél, hogy milyen alkotócsapatot, húzóneveket tudunk meghívni.

A két színpad, az Újszegedi és a Dóm téri zenés műsorai kiegészítik egymást? Egy olyan brand, mint a Dóm tér mellet meg tud élni a másik színpad is?

Az Újszegedi Színpad ezer fős nézőtere nagyon idilli, ligetes tájban áll, nagyon más a hangulata. Szemben a Dóm térrel intimebb, közelibb a nézőkkel a kapcsolat, itt főleg vígjátékokat, krimiket, zenés darabokat mutatunk be. Talán Szeged és környéke nézőit ez a helyszín jobban vonzza. A koncertsorozat, ami új kezdeményezés, hiátust tölt be, összekapcsolódik az itteni színházi előadásokkal, mint az Omega zenéjére épülő Gyöngyhajú lány vagy a Sakk című darab, ami ritkán játszott előadás.

210901085814_mBcyfP_dscf0023_cropped-122416.jpg

Előadás az Újszegedi Szabadtéri Színpadon (Fotó/Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Szeged hol helyezkedik el a nyári színházak virtuális programtérképén?

Idén vettem fel a kapcsolatot a Szabadtéri Színházak Szövetségével, azt látom, egy nagyon jól működő, egymást erősítő szervezet.

A közös cél, hogy a nyári időszakban magas színvonalú, változatos, kikapcsolódást jelentő programokat kínáljunk.

Vannak közös, több nyári helyszínen látható műsorok, mint Rost Andrea jubileumi fellépése a Hot Jazz Banddel közösen. Nem jelentünk egymásnak konkurenciát, sőt erősítjük egymást a nagyon eltérő helyszínekkel és különböző előadásokkal.

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Barnák László (fotó: Szabó Luca / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Zenés színházi élmények a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Kapcsolódó

Zenés színházi élmények a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Nyolc előadás, öt koncert, két színpadon, huszonhat estén át – a Szegedi Szabadtéri Játékok idén is a lehetőségek tárházával várja az igényes szórakozásra vágyókat. A változatos előadások mellett exkluzív koncertsorozat színesíti a Szabadtéri műsorpalettáját a zenei élet kiválóságainak estjeivel.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Hazánk legnagyobb és legnépszerűbb nyári színházi fesztiválja, a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok. Évente közel hetvenezer nézőt ejt ámulatba az eseménysorozat, melynek helyszíne a varázslatos atmoszférájú Dóm tér.

A látogatók számára a Szabadtéri és mediterrán miliője felejthetetlen élményt ígér. Napközben számos szabadidős kikapcsolódási lehetőséget kínál a város, melyet csillagfényes estéken egy igazán szórakoztató, lehengerlő szabadtéri színházélmény fűszerez meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.