Színház

Aki egyszer megélte a különleges élményt, visszavágyik – Barnák László a Szegedi Szabadtéri Játékok programjairól

2022.06.08. 10:45
Ajánlom
A Szegedi Szabadtéri Játékok olyan különleges hangulatú, közösen átélt élmény, amiért sokan évről évre visszatérnek – mondta a most már újra egy vezetés alatt működő Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Barnák Lászlóval beszélgettünk.

Korábban a két intézmény nem nagyon egyeztette a programokat, előrelépés, hogy össze tudjuk hangolni a két helyszín előadásait.

Fontos elv volt, hogy a két intézményt továbbra is két külön márkaként kezeljem.

Ez intézményvezetőként kihívás, nagyobb felelősséget és odafigyelést kíván. A Dóm téri Szabadtéri Színházat májusban kezdjük építeni, augusztus végéig áll, az Újszegedi Szabadtéri Színpadot – a másik nyári helyszínt –, ahol eddig színházi esték voltak, idén koncertsorozattal bővítettük. Fontos újítás, hogy ezt a helyszínt is fedetté tettük. Hatalmas csapat dolgozik a háttérben azon, hogy minden gördülékenyen működjön, a produkciók híre eljusson az emberekhez, el tudjuk adni a rengeteg jegyet. A tavalyi, kilencvenedik évfordulón hatvanhatezer néző látogatta meg a szabadtéri előadásokat. A felmérések azt mutatják, a látogatók hatvan százaléka Szegeden kívülről érkezik, de Szeged és környéke lakossága is nagyon szereti a programokat. A műsorpolitikában tekintettel vagyunk arra, hogy felmérésünk szerint az előadásokat zömében középkorú nők látogatják, ezt szem előtt tartottam a műsor összeállításánál.

Olyan előadásokat hívtunk meg, amelyekben megjelennek a női sorsok.

Ilyen Vincze Zsuzsanna Szabadság, szerelem című előadása, melyet Zsuráfszky Zoltán koreográfus rendez, a középpontjában Petőfi áll, akinek életét nagyban meghatározták a szerelmek, a mellette álló nők.

És ezt koronázza a Traviata előadás.

Női sorsot mutat be, és az egyik legnépszerűbb opera.

Juronics Tamás viszi színre a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Kapcsolódó

Juronics Tamás viszi színre a Traviatát a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Nemzetközileg elismert alkotó, a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében látható idén Verdi La Traviatája a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A fesztivál saját produkcióként valósítja meg a nagyszabású operát a Dóm téri nagyszínpadon.

A hely szelleme, háttérben a Dómmal, a színpad erős zenei múltja mennyiben meghatározó kézjegye az előadásoknak? Mi minden határozza meg a műsorpolitikát?

Marketing szempontból az eladhatóság, hisz esténként négyezer ember érdeklődését kell kiszolgálnunk. Aki egyszer megélte már ezt a különleges közös élményt a Dóm előtt, az visszavágyik hozzánk. Fontos a műfaji sokszínűség, a néptánc, a magyar népzene ugyanolyan fajsúlyosan van jelen, mint az opera, aminek tovább ápoljuk a hagyományát, törekszünk az izgalmas, friss előadások bemutatására. A legnépszerűbb műfaj ugyanakkor a musical, ahol az kell megtalálnunk, mit szeret a közönség. A Mamma Mia!, bár öt éve nem szerepelt a nyári repertoárban, nagy visszatérő előadásunk. A pandémia talán még sokakat visszatart az utazásoktól, ez a musical ebben segít, az elvágyódásról, a boldogság kereséséről is mesél messzi, egzotikus tájakon.

A Chicagót, bár az egyik legnépszerűbb musical, eddig sosem játszották a szabadtéri színpadon.

Béres Attila – aki számos előadást rendezett Szegeden is – izgalmas látványvilággal és mondanivalóval állítja színpadra a művet, Janza Kata, Ónodi Eszter, Lakatos Márk és Nagy Ervin főszereplésével. Az is fontos a tervezésnél, hogy milyen alkotócsapatot, húzóneveket tudunk meghívni.

A két színpad, az Újszegedi és a Dóm téri zenés műsorai kiegészítik egymást? Egy olyan brand, mint a Dóm tér mellet meg tud élni a másik színpad is?

Az Újszegedi Színpad ezer fős nézőtere nagyon idilli, ligetes tájban áll, nagyon más a hangulata. Szemben a Dóm térrel intimebb, közelibb a nézőkkel a kapcsolat, itt főleg vígjátékokat, krimiket, zenés darabokat mutatunk be. Talán Szeged és környéke nézőit ez a helyszín jobban vonzza. A koncertsorozat, ami új kezdeményezés, hiátust tölt be, összekapcsolódik az itteni színházi előadásokkal, mint az Omega zenéjére épülő Gyöngyhajú lány vagy a Sakk című darab, ami ritkán játszott előadás.

210901085814_mBcyfP_dscf0023_cropped-122416.jpg

Előadás az Újszegedi Szabadtéri Színpadon (Fotó/Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Szeged hol helyezkedik el a nyári színházak virtuális programtérképén?

Idén vettem fel a kapcsolatot a Szabadtéri Színházak Szövetségével, azt látom, egy nagyon jól működő, egymást erősítő szervezet.

A közös cél, hogy a nyári időszakban magas színvonalú, változatos, kikapcsolódást jelentő programokat kínáljunk.

Vannak közös, több nyári helyszínen látható műsorok, mint Rost Andrea jubileumi fellépése a Hot Jazz Banddel közösen. Nem jelentünk egymásnak konkurenciát, sőt erősítjük egymást a nagyon eltérő helyszínekkel és különböző előadásokkal.

A Szegedi Szabadtéri Játékok műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Barnák László (fotó: Szabó Luca / Szegedi Szabadtéri Játékok)

Zenés színházi élmények a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Kapcsolódó

Zenés színházi élmények a Szegedi Szabadtéri Játékokon

Nyolc előadás, öt koncert, két színpadon, huszonhat estén át – a Szegedi Szabadtéri Játékok idén is a lehetőségek tárházával várja az igényes szórakozásra vágyókat. A változatos előadások mellett exkluzív koncertsorozat színesíti a Szabadtéri műsorpalettáját a zenei élet kiválóságainak estjeivel.

Szegedi Szabadtéri Játékok

Hazánk legnagyobb és legnépszerűbb nyári színházi fesztiválja, a 90 éves Szegedi Szabadtéri Játékok. Évente közel hetvenezer nézőt ejt ámulatba az eseménysorozat, melynek helyszíne a varázslatos atmoszférájú Dóm tér.

A látogatók számára a Szabadtéri és mediterrán miliője felejthetetlen élményt ígér. Napközben számos szabadidős kikapcsolódási lehetőséget kínál a város, melyet csillagfényes estéken egy igazán szórakoztató, lehengerlő szabadtéri színházélmény fűszerez meg.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

Remek filmekkel és közönségkedvencekkel érkezik a 10. Skandináv Filmfesztivál

Premier előtti vetítésekkel, Lars von Trier- és Thomas Vinterberg-maratonnal, valamint felejthetetlen kultfilmekkel várják az északi filmek szerelmeseit a 10. Skandináv Filmfesztiválon. 

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Ha az ember boldogtalan, nem lesz másik élete, amiben boldog lehet” – Kortárs amerikai sikerdarab ősbemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház Máté Gábor rendezésében

Máté Gábor a Katona József Színház igazgatója és rendezője második bemutatójára készül Budaörsön. Ezúttal egy kortárs amerikai sikerdarabot, a Pulitzer-díjas Annie Baker John című párkapcsolati drámáját viszi színre a Budaörsi Latinovits Színházban.
Színház hír

10 éve rejtegetik az illegálisan dolgozó magyar szakácsnő kilétét az Átriumban

November 5-én volt pontosan tíz éve, hogy a Kultúrbrigád színpadra állította az Antony Jay és Jonathan Lynn legendás BBC-tévésorozata alapján készült Igenis, miniszterelnök úr! című darabot Znamenák István rendezésében az Átrium színpadán.
Színház hír

Idén is meghirdették a független színházi alkotókat támogató STAFÉTA pályázatot

A projekt célja a Budapesten bemutatni tervezett független színházi, tánc, újcirkusz és összművészeti kezdeményezések támogatása. A jelentkezési határidő október 30.
Színház interjú

Csöndben zakatoló történetek – beszélgetés Ördög Tamással

Október 5-én lesz a premierje Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című mesterműve színpadi adaptációjának az Örkény Színház Stúdiójában. A darabról a rendezővel, Ördög Tamással beszélgettünk.
Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.