Színház

Aktuálisak, naprakészek vagyunk – Nyakó Béla a Kisvárdai Várszínház programjairól

2022.06.08. 13:40
Ajánlom
Kisvárda: Évtizedes hagyományok, a határon túli színházak találkozóhelye immár 34 éve. Izgalmas előadások, versenyprogramok, műhelymunkák, jó hangulat és fontos találkozások helye. A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljáról beszélgettünk Nyakó Béla fesztiváligazgatóval.

Balogh Tibor dramaturg azt mondta Kisvárda idei évadjáról, hogy a „szövődmények fesztiválja”. Mi mindennek a szövődménye?

Elsősorban a Covid terheit cipeljük, tavaly zömében stúdióelőadásaink voltak, ami az idei fesztivált is részben meghatározza, de ahogy újra megnyílhattak a színházak, egyre sokszínűbbé vált, hogy miből válogathatunk.

A Kisvárdai Fesztivál a határon túli társulatok évadjából válogatja a fesztivál programját. Milyen keresztmetszetet mutat 2022?

A keresztmetszet miatt nehéz helyzetben vagyunk, mindig az évad legjelentősebb előadásait mutatjuk be. Szinte ugyanakkor kezdjük a fesztivált, amikor éppen véget ér a határon túli színházak évadja, kevés az időnk, pályázni is nehéz, mert konkrét előadásokra lehet, jóval az évadzárás előtt.

A Kisvárdai Fesztivál arról híres, hogy mindig az évad legjelentősebb előadásait hozza el, aktuálisak, naprakészek vagyunk.

 Az idei évadnak a Zentai Magyar kamaraszínház a díszvendége. Ez befolyásolta az idei színházi bemutatókat? Mi a fesztivál központi gondolata idén?

A Covidból való menekülés, ha nem is központi témája, de meghatározója az idei fesztiválnak, jellemzően a járvány alatt született műhelymunkák szerepelnek a műsoron. A díszvendég a versenyprogramon kívül mindig lehetőséget kap arra, hogy több előadáson keresztül mutathassa meg a színházát. A színház elmúlt harminc évét az előadások plakátjaiból készült kiállítás mutatja be. Pusztán egyetlen előadás keveset mutat be az egyes színházakról, évadjaikról.

Az_elo_holttest_r-133959.png

Jelenet az Élő holttestből (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

Elég sok előadás témája a halál –Tolsztoj: Élő holttest, Erdman: Az öngyilkos – ez is működött a válogatásnál?

Ha nem is akartuk megfogalmazni, de kétségtelenül rányomta a bélyegét a gondolkodásunkra, a lelki állapotunkra, meghatározhatta a produkciókat is. Év közben próbálunk minél több előadást nézni, hogy valóban a legmeghatározóbbakat hozzuk el.

Az egyetlenek vagyunk, akik az elmúlt két évben is megtartottuk a fesztivált.

 A válogatásban klasszikusok, például Csehov, Goldoni, Tamási Áron és kortárs előadások, mint Győrei Zsolt vagy Schwechtje Mihály drámái kerülnek színpadra. Mennyiben kísérletezők a klasszikusak és mit hoznak a kortárs drámák?

A klasszikusok is kísérletezők, az elmúlt évtizedekben szabad kezet kaptak a színházak a kísérletezésben. A kortárs előadásokban a rendezők gondolatvilága, a társulatok egyénisége ötvöződik a darabbal.

Színház a háború árnyékából – változatos programokkal érkezik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Kapcsolódó

Színház a háború árnyékából – változatos programokkal érkezik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

34. alkalommal rendezik meg Kisvárdán a határon túli társulatok fesztiválját. Az előadások mellett workshopok és szakmai beszélgetések várják az érdeklődőket június 24. és július 2. között, a szemle díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház lesz, de fellép a háború kitörése óta Magyarországon játszó beregszászi társulat is.

 A megszokott két helyszín, a zsinagóga és a művelődési központ mellett a szabadtéri Refi Színpaddal bővül a fesztivál. A helyek befolyásolják a műfajokat, az egyes előadások bemutatását?

A művelődési központ és a zsinagóga zömében a versenyprogramok helyszíne, színműveket, drámákat hozunk ide, míg a Refi Színpad elsősorban a szórakoztató darabokat – Őze Áron rendezésében a HAMLEAR-t, az Orlai Produkció vendégjátékát, a Balkon kilátássalt mutatja be. És itt láthatóak a zenés produkciók, mint a Gyöngyhajú lány balladája vagy az Elvis, oltár, Miami. Mind arról szólnak, hogy elfelejtsük az elmúlt két év nyűgjeit. Próbáltunk arra is figyelni, hogy olyan művészek is fellépjenek, akik Kisvárdán születtek, vagy kötődésük van a városhoz, mint Gubik Petrának és Nagy Sándornak.

A Kisvárdai Fesztiválon versenyprodukciók és versenyen kívüli előadások is szerepelnek. Mi határozza meg, hogy melyik előadás hogyan vesz részt?

A határon túli színházak ajánlják az előadásokat, velük egyeztetve döntünk arról, mi megy versenyben.

A színművészetis hallgatókra, a fiatalok részvételére hogyan, miben számítanak?

Évtizedek óta nagyon fontos szempont, hogy a színművészeti egyetemek bemutatkozhassanak. Idén a marosvásárhelyi egyetem a Félelemkeresők című előadást mutatja be a fesztiválon. Izgalmas lesz Visky András, A test történetei című műve, melyet a Csengeri Alkotó Közösség, erdélyi, kárpátaljai, kaposvári fiatal színészei adnak elő a Hallgatói Program keretében. Számos, régóta visszatérő, kiváló rendező mutatja be idén is az előadását, nagyon örülök, hogy itt lesznek nálunk.

A Kisvárdai Várszínház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nyakó Béla (forrás: Kisvárdai Várszínház)

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház

Kapcsolódó

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának idei díszvendége a Zentai Magyar Kamaraszínház

Június 24. és július 2. közt tartják a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, melynek díszvendége, a Zentai Magyar Kamaraszínház három darabbal érkezik. A középiskolásokat szólító workshopot Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, ismét fellépnek a határon túli színészhallgatók és a beregszászi társulat is.

Kisvárdai Várszínház

A Kisvárdai Várszínház, hazánk északkeleti „színházi végvára” több mint negyven éves múltra tekint vissza.

Szabadtéri színházi programjaikat júniustól augusztus végéig tartják, több helyszínen. Ilyenkor izgalmas produkciók egész sora várja a közönséget a legkülönfélébb műfaji kínálattal, hazai és határon túli határon túli színházakkal, visszatérő kedvenc társulatokkal, népszerű színművészekkel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.