Színház

Alázat nélkül nem lehet színházat csinálni – beszélgetés Peller Károllyal

2024.05.02. 13:25
Ajánlom
A sokoldalú művész május 27-én ünnepli 45. születésnapját, amelyet a jeles napon egy történetekben, humorban és zenében bővelkedő est keretében ünnepel a 6SZÍN-ben, néhány meglepetésvendég társaságában.

Közeleg a 45. születésnapod. Ilyenkor sokan számot vetnek az eddigiekkel. Te elégedett vagy?

Igen, jól érzem magam a bőrömben. Sokszor mondom, hogy nem akarok újra húsz- vagy harmincéves lenni, szeretem a mostani életemet. Minden kornak megvan a maga szépsége. Lehet, hogy mai fejjel máshogy csinálnék bizonyos dolgokat, de az is lehet, hogy ez sem igaz.

Sokféle diplomád van: marketing- és reklámmenedzser, kommunikátor, drámainstruktor és színháztudományi mesterképzést is elvégeztél. Ha ma megkérdezi tőled valaki, mi a hivatásod, a munkád, mit mondanál?

Színész, rendező. Ma már a rendezőt eggyel nagyobb betűvel írnám, mert ez jelenleg jobban érdekel.

Álltam már elől, kaptam sok tapsot, nagyon jó szerepeket játszottam.

A rendezés összetettebb dolog, sokrétű figyelmet igényel, minden részletet össze kell hangolni. Ez az összetettség az, ami érdekel.

Miért érezted azt, hogy több diplomát szeretnél megszerezni?

Szeretek tanulni, nyitott vagyok az új dolgokra, pláne, ha olyan mesterekkel kerülök össze, akik tényleg át tudják adni a tudást. Lőcsei Jenő mondta, hogy a tudás egy gömb, és minél többet tudsz, annál nagyobb a gömb, és annál nagyobb felületen érintkezik az ismeretlennel. Vagyis minél többet tudsz, annál kevesebbet tudsz valójában. Világéletemben alázatos voltam, erre neveltek a szüleim is, és alázat nélkül nem lehet színházat csinálni.

IMG_9505-131901.jpg

Peller Károly (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Egyetemi éveid zárásaként nemzeti operettünk, a János vitéz múltját és jelenét kutattad.

A János vitéz az első operettek egyike, melyhez van egy szerepkötődésem is. Bagót szerettem volna eljátszani, de kétszer is elment mellettem. Petőfi Sándor verses elbeszéléséből készült, és folyamatosan repertoáron van. Az alaptörténet és a zene is nagyon jó. Színházban tévedés, hogy mindig az eredetit kell megcsinálni, úgy, ahogy a szerző leírta, inkább a hatás a fontos.

Régen egy bokavillantás nagyon szexinek számított, ma már ehhez más eszközök kellenek,

ahogy a szavakhoz és mondatokhoz is. 1915-ben a Csárdáskirálynőben jól működött egy aktuális vicc, de ugyanez ma már nem vicces.

Ha meghallják a nézők a neved, elsőre mindenki zenés-táncos színészként gondol rád.

Igen, a nézők szemében a mai napig zenés-táncos színész vagyok. Már nem táncolok és énekelek annyit, mint régebben. Tudományos szinten is szeretem az operett műfaját, sokat foglalkozom a témával, sőt van egy rendszeres operett sorozatom egy hetilapban, egyszóval kötődöm az operett műfajához. Nagyon szeretem, hogy hívnak musicalbe és prózába is, de már meghaladtam a korábbi aranyos, operettes fiút. A Latabárné fia című monodrámában nincs se tánc, se ének, ennek ellenére képes vagyok egyedül fenntartani a közönség figyelmét 75-80 percen keresztül.

221123_gordoneszter_7296-132235.jpg

Peller Károly a Latabárné fia című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

Kiválóan beszélsz és játszol németül. Ezt a képességedet van lehetőséged kamatoztatni?

Kevesebb turné van, de a színháztól függetlenül sokat járok német nyelvterületre fellépni. A legfontosabb az operett esetében, hogy megtalálja a fiatal közönséget, ami nálunk az Operettben sokáig nagyon jól működött.

Milyen szerepet játszik a tanítás az életedben?

Nagyon szeretek tanítani, mindig vannak növendékeim, és én is rengeteget tanulok tőlük. Csodás, amikor átlépnek egy határt, legyőznek magukban egy falat, és a lehető legjobbat hozzák ki magukból. Ennél csak az jobb, ha egy volt növendéket látok a színpadon.

Rajongok a tehetségért és a fiatalokért.

Boldogan ajánlom őket feladatokra.

Mi várható a Peller 45 előadáson?

A két legjobb barátomat hívtam el vendégnek, akik egyben színpadi partnereim is: Szendi Szilvit és Fischl Mónikát. Szilvivel lassan harminc éve vagyunk barátok, Mónival picit kevesebb. Csepelyi Adrienn lesz a beszélgetőtársunk, ő bátor kérdező. Ezen az esten a nézők megismerik a belsőmet, az örömeimet, a fájdalmaimat. Énekelni fogok, de csak eddig el nem énekelt dalokat olyan szerepekből, amiket sose játszottam színpadon. A lényeg, hogy őszinte legyen és vicces. Már a születésem is vicces, de ehhez a történethez el kell jönni a 6SZÍN-be, és megnézni a produkciót!

További információ és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Peller Károly (fotó: Peller Károly hivatalos oldala)

6SZÍN

A 6SZÍN 2020 december óta új vezetéssel Földvári Péter és Kerekes-Katz Petra irányításával működik. A 2021/22-es évadot több saját bemutatóval indítottuk, emellett 13 társulat, illetve független alkotócsoport előadásának is otthont adunk a Jókai utcai teátrumban.

Évadnyitónk dátumának, Karinthy Márton emléke előtt tisztelegve születésnapját, szeptember elsejét választottuk, mert mindazt, amit ma a színházról tudunk és gondolunk a Karinthy Színházban tanultuk. Szeretnénk azt a szellemiséget és azt az alázatos színházi munkát tovább vinni a 6SZÍNben is.

Az, hogy ennyi helyről, ennyi független társulat jelen van itt, azt bizonyítja számunkra, hogy a színház akkor működik jól, ha teljesen befogadó, elfogadó és nyitott. Olyan közösségi-, összművészeti- és kulturális alkotói műhellyé, térré szeretnénk alakítani, amely színes programjaival, minőségi előadásai sokrétűségével gyógyírt és felüdülést nyújt minden korosztály számára.

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.