Színház

Alföldi Róbert és Balázs Zoltán előadásai a nyitrai fesztiválon

2011.07.24. 14:55
Ajánlom
Az idén huszadik alkalommal megrendezendő Divadelná Nitra Közép-Európa egyik legfontosabb színházi fesztiválja. A Nemzeti Színház a Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című előadással szerepel a programban, az Andrej Bagar Színház pedig a Balázs Zoltán rendezte Konyhát játssza. A két magyar rendező nem ismeretlen a nyitrai közönség számára.

A fesztivál húsz éve alatt 297 előadást láthatott a közönség - 174 külföldi és 123 szlovák produkciót , harminc országból érkeztek előadók, a kísérőprogramban kiállításokkal, filmvetítésekkel együtt közel ezerötszáz esemény szerepelt. Idén négy hazai előadás és nyolc meghívott produkció szerepel Nyitrán.

A Vadászjelenetek Alsó-Bajoroszágból című Alföldi Róbert rendezte produkció olyan társaságban lesz látható, mint a Void Story a Forced Entertainment társulatától (rendező: Tim Etchells), a Théâtre des Lucioles együttesétől a Paranoia (rendező: Marcial Di Fonzo Bo és Elise Vigier). A nemrégiben Gyulán vendégszerepelt Oskaras Koršunovas Színháza/Vilniusi Városi Színház az Éjjeli menedékhellyel érkezik, Kama Ginkas a Moszkvai Ifjúsági Színházban készített Médeával mutatkozik be, a belga Needcompany egy Jan Lauwers-rendezést visz. A prágai Vígszínház előadásának címe Weissenstein, rendezője David Jařab, Grzegorz Jarzyna pedig a TR Warszawa társulatával egy Dorota Maslowska-drámát vitt színre.

Rastislav Ballek dramaturg a szlovák színházi termés legjobbjai közé válogatta Balázs Zoltán rendezését, A konyhát, amelyet az Andrej Bagar Színházban készített, valamint egy Dušan Vicen, egy Dodo Gombár - ő rendezte Eszenyi Enikő és Milan Mikulčík szereplésével az Ég és nő között című előadást - és egy Jakub Krofta készítette produkciót.

A Divadelná Nitra fesztiválra szeptember 23. és 28. között kerül sor, a hagyományos színházi előadások mellett utcaszínházi produkciókra, nemzetközi szimpóziumra, kiállításokra is számíthat a közönség. Az elmúlt években Alföldi és Balázs Zoltán Magyarországon és Szlovákiában készült munkái mellett Krétakör-előadások, valamint a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein-terv is szerepelt a programban.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.