Színház

Alföldi Róbert főszereplésével készül a Szegedi Nemzeti Színház következő bemutatója

2021.08.30. 11:40
Ajánlom
Megkezdődtek Martin McDonagh fekete komédiájának, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog olvasópróbái, amely Szikszai Rémusz rendezésében és Alföldi Róbert főszereplésével kerül színre október 15-én a Szegedi Nemzeti Színházban.

Varsányi Anna fordítását Parti Nagy Lajos dolgozta át a teátrum számára, megidézve Hans Christian Andersen világát. A darab szorosan illeszkedik a színház egyik fő missziójához, Barnák László ugyanis kiemelten fontosnak tartja, hogy új kortárs művek kerüljenek színpadra, valamint új történeteket ismerjen meg a közönség.

McDonagh komédiája 2018-as londoni bemutatója idején nagy port kavart, a 19. századi horrort ugyanis a szerző a tőle megszokott groteszk humorral keveri.

Andersen ezúttal nem az ünnepelt meseíróként tűnik fel, hanem súlyos titkok őrzőjeként, legnagyobb titka pedig egy faládába zárt apró kongói nő, Marjory, a mesék valódi írója.

A fiktív történet ellenére számos valós történelmi mozzanat színesíti a cselekményt, például Andersen és Dickens találkozása, valamint II. Lipót belga király kongói vérengzése.

„McDonagh érdekessége, hogy a színdarabjában lévő költészet a sötétséggel operál, a világosság hiányában beszél a világosságról” – mondta a darabról rendező az olvasópróbán, hozzátéve, hogy izgalmas és szép feladat vár a csapatra, a nézők pedig remélhetőleg elégedettek lesznek a végeredménnyel.

A következő évad nemcsak a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog miatt lesz érdekes a Szegedi Nemzeti Színházban, a próza- és az operatagozat is egyaránt ősbemutatókra készül, Horgas Ádám pedig ezúttal egy saját monodrámát visz színre, melyet Csorba Kata és Menczel Andrea váltva játszanak majd.

Fejléckép: Alföldi Róbert a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog olvasópróbáján (Szabó Luca / Szegedi Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.