Színház

Alföldi Róbert, Gáspár Sándor és Nyáry Krisztián is tiltakozik a szentesi drámatagozatot érintő változások ellen

2024.06.17. 14:10
Ajánlom
Nyílt levélben fejezte ki aggodalmát számos neves művész, miután a szentesi Horváth Mihály Gimnázium igazgatója megszakította az együttműködést az intézmény drámatagozatának szakmai hátteréért felelős Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnáziummal.

Sajtóinformációk szerint május közepén levélben tájékoztatta a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjainak szüleit a budapesti Keleti István Alapofokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium igazgatója, amely szerint megszűnik a két iskola közti együttműködés, így „a továbbiakban a KIMI már nem tudja támogatni a HMG drámatagozatát közös programokkal, tréningek tartásával, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával.

Megszakadni látszik tehát a nagy hagyományokkal bíró közös munka

– írta. A gimnázium ugyanis a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolával tervez együtt dolgozni, amelynek azonban a korábbi zeneiskolai profilját csak a közelmúltban bővítette más művészeti ágakkal.

Mivel a drámatagozat jövőjét érintő kérdésekre a diákok és szüleik nem kaptak megnyugtató választ, június 15-én az intézmény számos egykori diákja, köztük nagy nevű színészek és a kulturális élet más szereplői fogalmaztak nyílt levelet Szentes város vezetőségének és az illetékes oktatási döntéshozóknak. „A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozata országos jelentőségű pedagógiai műhely, ahonnan

színészek, előadóművészek, színházi, filmes és televíziós szakemberek, írók és alkotóművészek tucatjainak indult a pályája

– kezdték levelüket. „Az egész országban elismert képzési modell évtizedek alatt alakult ki, és hozott megbecsülést a tagozatnak, az iskolának, valamint Szentes városának. Egy át nem gondolt, radikális változtatással ezt az örökséget nagyon gyorsan le lehet rombolni. A HMG irodalmi-drámai tagozata és a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium együttműködése évtizedek óta a képzés sikerének biztosítéka. A magas presztízsű művészeti szakképző intézmény lecserélése egy teljesen más szakmai felkészültséggel és gyakorlati tapasztalattal rendelkező zeneiskolára az országszerte ismert pedagógiai műhely végét jelentené. Ezzel a lépéssel, ha jogilag nem is, de lényegét tekintve megszűnne a »szentesi drámai«” – fogalmazták meg aggályaikat.

A levelet Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész, rendező, Bognár Gyöngyvér Jászai Mari-díjas színész, Dombóvári Vanda televíziós műsorvezető, Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Gáspár Tibor Jászai Mari-díjas színész, rendező, Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, Hajduk Károly Jászai Mari-díjas színész, Náray Erika színész, énekes, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, Sarkadi Kiss János színész, Simon Kornél színész, Szávai Viktória Jászai Mari-díjas színész, Szekeres Adrien énekes, Szőke András Balázs Béla-díjas filmrendező, Zajácz D. Zoltán író és Zsédenyi Adrienn énekes aláírásával kapták meg a döntéshozók, ám a tiltakozáshoz azóta számos további volt diák csatlakozott. A nyílt levél Nyáry Krisztián Facebook-posztja alatt továbbra is aláírható.

Forrás: Mérce, Index

Fejléckép: A szentesi Horváth Mihály Gimnázium épülete (forrás: Horváth Mihály Gimnázium hivatalos oldala)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Klasszikus

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Zenés színház

Élje át ön is élő időben a Bayreuth-i Ünnepi Játékok nyitóelőadását!

Wagner ritkán játszott operájának, a Trisztán és Izoldának élő közvetítése Bayreuth-ból Magyarországon először 2024-ben, kizárólag a budapesti Cinema MOM moziban lesz megtekinthető.
Vizuál

Mikor pusztul el egy birodalom? – szeptemberben érkezik a mozikba Francis Ford Coppola új filmje

Megérkezett az első magyar teaser előzetes a legendás amerikai rendező legújabb, Megalopolisz című sci-fijéhez, amely Coppola testamentuma és egyben a gyáva hollywoodi stúdiórendszer kritikája is.
Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Színház interjú

Lábnyomok előttem és mögöttem – beszélgetés Bérczes Lászlóval

Tavaly jelent meg Kötőszavak címmel Bérczes László könyve, amiben a szerző ezúttal magáról ír. A kötet apropójából ültünk le beszélgetni a Jászai-díjas rendezővel.
Színház hír

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.