Színház

Alföldi Róbert: Ki kell állni az emberi élet mellett!

2022.02.25. 14:05
Ajánlom
„Félelem van, megdöbbenés, szorongás és tehetetlenség” – jellemzi Alföldi Róbert egy Facebook-bejegyzésben a kialakult helyzetet, hozzátéve, hogy soha nem gondolta volna, hogy 2022-ben, a civilizált világ közepén ilyen közelségbe kerül hozzá a háború.

Alföldi február 25-i posztjában egyértelműen Putyint hibáztatja a kialakult helyzetért, és bár nem nevezi meg az orosz elnököt, párhuzamot von a személye és a történelem számára „elfogadhatatlan és beteges” vezetőivel.

A színész-rendező a magyar kormányt is bírálja – „És ő a mi legjobb barátunk. (Nem az enyém, hanem az én kormányom vezetőjéé.)” –, majd hozzáteszi, hogy az ember néha tévedhet, illetve kerülhet kellemetlen helyzetbe, amikor döntéseket hoz, de ez most nem „egy kellemetlen helyzet”.

„Ez most történelmi helyzet, amikor egy politikusnak kötelességei vannak az országával szemben”

– írja, kiemelve, hogy az ország állampolgáraiként egy család vagyunk, akikért felelősséget kell vállalnia a kormánynak a barátok ellenében is.

Alföldi a posztja végén azt is kiemeli, hogy bár soha nem csinált ilyet, véglegesen tiltja az oldaláról azokat a kommentelőket, akik bármilyen formában elfogadhatónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

„És nem érdekelnek magyarázatok. Mert ez nem az a pillanat és helyzet.”

Alföldi Róbert posztját változatlan formában közöljük:

Háború

Oroszország megtámadta Ukrajnát.

2022-ben, Európában, a civilizált és egyre csak fejlődő világ kellős közepén.

Soha nem gondoltam volna, hogy ez az élmény, hogy egy ország lerohan egy másikat, ennyire valóságos és közeli élményem lesz, 2022-ben, a civilizált világ közepén.
Nagyon nehéz szavakat találni.

Félelem van, megdöbbenés, szorongás és tehetetlenség.

(Igen, már Kijevben is robbannak bombák, és igen, menekülnek honfitársaink és embertásaink egy szál bőrönddel, gyerekkel a karjukban. És bizonyos országok, teljesen megnyitják határaikat a menekülő emberek előtt. Pl. Csehország.)

Egy olyan ember döntése volt ez, aki nagyon rossz történelmi időket idéz, miközben magatartása nem olyan ismeretlen történelmi tanulmányainkból, hiszen Oroszország történelme tele van számomra elfogadhatatlan és beteges vezetőkkel, akik mindig ugyanazokkal a mondatokkal igazolják agyrém területszerző lépéseiket. Mint most is.

És ő a mi legjobb barátunk. (Nem az enyém, hanem az én kormányom vezetőjéé.)

Ok, az ember néha téved barátai kiválasztásában. Ebből lehetnek kellemetlen helyzetek.

De ez most nem egy „kellemetlen” helyzet. Ez most történelmi helyzet, amikor egy politikusnak kötelességei vannak az országával szemben. Országa minden állampolgárával szemben. Mert mi egy család vagyunk. És az ember a családját nem választhatja meg. Az adott, és azért felelősséget kell vállalni, még a barátok ellenében is. Mert a barátainkat mi választjuk, a családunkat nem.

És ha egy minden szempontból, minden emberi, erkölcsi, történelmi és társadalmi vonatkozásban is elfogadhatatlanul viselkedő barát kerül a családba, akkor keményen, férfiasan, kemény magyar szívvel és lélekkel ki kell állni a normalitás, a béke, a XXI. század és az egyetemes emberi értékek mellett.

AZ emberi élet mellett.

Nem lehet kétfelé elköteleződni. MOST NEM!

Most tökös férfiként kell viselkedni, még akkor is, ha előtte tévedtünk!

De be kell látni a tévedést!

Mert nem lehet, hogy megint és újra a lehető legrosszabb oldalra állunk egy olyan konfliktusban, amiben, nem lehet kérdés, hogy melyik oldalra állunk.

Határozottan és megkérdőjelezhetetlenül csakis az alapvető civilizált emberi értékeket szem előtt tartva.

És ezt a helyzetet semmilyen üzlet és semmilyen ”a rezsicsökkentés kerül veszélybe” abszurd hozzáállás nem írhatja felül.

Most államférfiként kell viselkedni. Nem pedig önelégült, cinikus hatalom technikusként.

(Pont úgy, mint az a bizonyos barát.)

És ez nem baloldali vagy jobboldali gondolkodás kérdése. Ez egy megrémült és szorongó és kétségbeesett magyar állampolgár gondolkodása.

Ez annak a kérdése, hogy ilyen szörnyű és fájdalmas helyzetben egy ország vezetője hogyan KELL, hogy viselkedjen.

„Csak a vakhit pusztító hatalmától kell félnünk. Hogy az orrunknál fogva vezessenek minket….Mert csak egyfelé köteleződhetünk el. A másik ember felé.” – hogy az egyik szerepemből idézzek.

P.S.: soha nem csináltam ilyet, de minden olyan kommentelőt véglegesen kitiltok, aki BÁRMILYEN módon elfogadhatónak tartja Oroszország részéről Ukrajna megtámadását. És nem érdekelnek magyarázatok. Mert ez nem az a pillanat és helyzet.

Fejléckép: Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.