Színház

Alföldi Róbert: Ki kell állni az emberi élet mellett!

2022.02.25. 14:05
Ajánlom
„Félelem van, megdöbbenés, szorongás és tehetetlenség” – jellemzi Alföldi Róbert egy Facebook-bejegyzésben a kialakult helyzetet, hozzátéve, hogy soha nem gondolta volna, hogy 2022-ben, a civilizált világ közepén ilyen közelségbe kerül hozzá a háború.

Alföldi február 25-i posztjában egyértelműen Putyint hibáztatja a kialakult helyzetért, és bár nem nevezi meg az orosz elnököt, párhuzamot von a személye és a történelem számára „elfogadhatatlan és beteges” vezetőivel.

A színész-rendező a magyar kormányt is bírálja – „És ő a mi legjobb barátunk. (Nem az enyém, hanem az én kormányom vezetőjéé.)” –, majd hozzáteszi, hogy az ember néha tévedhet, illetve kerülhet kellemetlen helyzetbe, amikor döntéseket hoz, de ez most nem „egy kellemetlen helyzet”.

„Ez most történelmi helyzet, amikor egy politikusnak kötelességei vannak az országával szemben”

– írja, kiemelve, hogy az ország állampolgáraiként egy család vagyunk, akikért felelősséget kell vállalnia a kormánynak a barátok ellenében is.

Alföldi a posztja végén azt is kiemeli, hogy bár soha nem csinált ilyet, véglegesen tiltja az oldaláról azokat a kommentelőket, akik bármilyen formában elfogadhatónak tartják, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

„És nem érdekelnek magyarázatok. Mert ez nem az a pillanat és helyzet.”

Alföldi Róbert posztját változatlan formában közöljük:

Háború

Oroszország megtámadta Ukrajnát.

2022-ben, Európában, a civilizált és egyre csak fejlődő világ kellős közepén.

Soha nem gondoltam volna, hogy ez az élmény, hogy egy ország lerohan egy másikat, ennyire valóságos és közeli élményem lesz, 2022-ben, a civilizált világ közepén.
Nagyon nehéz szavakat találni.

Félelem van, megdöbbenés, szorongás és tehetetlenség.

(Igen, már Kijevben is robbannak bombák, és igen, menekülnek honfitársaink és embertásaink egy szál bőrönddel, gyerekkel a karjukban. És bizonyos országok, teljesen megnyitják határaikat a menekülő emberek előtt. Pl. Csehország.)

Egy olyan ember döntése volt ez, aki nagyon rossz történelmi időket idéz, miközben magatartása nem olyan ismeretlen történelmi tanulmányainkból, hiszen Oroszország történelme tele van számomra elfogadhatatlan és beteges vezetőkkel, akik mindig ugyanazokkal a mondatokkal igazolják agyrém területszerző lépéseiket. Mint most is.

És ő a mi legjobb barátunk. (Nem az enyém, hanem az én kormányom vezetőjéé.)

Ok, az ember néha téved barátai kiválasztásában. Ebből lehetnek kellemetlen helyzetek.

De ez most nem egy „kellemetlen” helyzet. Ez most történelmi helyzet, amikor egy politikusnak kötelességei vannak az országával szemben. Országa minden állampolgárával szemben. Mert mi egy család vagyunk. És az ember a családját nem választhatja meg. Az adott, és azért felelősséget kell vállalni, még a barátok ellenében is. Mert a barátainkat mi választjuk, a családunkat nem.

És ha egy minden szempontból, minden emberi, erkölcsi, történelmi és társadalmi vonatkozásban is elfogadhatatlanul viselkedő barát kerül a családba, akkor keményen, férfiasan, kemény magyar szívvel és lélekkel ki kell állni a normalitás, a béke, a XXI. század és az egyetemes emberi értékek mellett.

AZ emberi élet mellett.

Nem lehet kétfelé elköteleződni. MOST NEM!

Most tökös férfiként kell viselkedni, még akkor is, ha előtte tévedtünk!

De be kell látni a tévedést!

Mert nem lehet, hogy megint és újra a lehető legrosszabb oldalra állunk egy olyan konfliktusban, amiben, nem lehet kérdés, hogy melyik oldalra állunk.

Határozottan és megkérdőjelezhetetlenül csakis az alapvető civilizált emberi értékeket szem előtt tartva.

És ezt a helyzetet semmilyen üzlet és semmilyen ”a rezsicsökkentés kerül veszélybe” abszurd hozzáállás nem írhatja felül.

Most államférfiként kell viselkedni. Nem pedig önelégült, cinikus hatalom technikusként.

(Pont úgy, mint az a bizonyos barát.)

És ez nem baloldali vagy jobboldali gondolkodás kérdése. Ez egy megrémült és szorongó és kétségbeesett magyar állampolgár gondolkodása.

Ez annak a kérdése, hogy ilyen szörnyű és fájdalmas helyzetben egy ország vezetője hogyan KELL, hogy viselkedjen.

„Csak a vakhit pusztító hatalmától kell félnünk. Hogy az orrunknál fogva vezessenek minket….Mert csak egyfelé köteleződhetünk el. A másik ember felé.” – hogy az egyik szerepemből idézzek.

P.S.: soha nem csináltam ilyet, de minden olyan kommentelőt véglegesen kitiltok, aki BÁRMILYEN módon elfogadhatónak tartja Oroszország részéről Ukrajna megtámadását. És nem érdekelnek magyarázatok. Mert ez nem az a pillanat és helyzet.

Fejléckép: Alföldi Róbert (fotó: Mészáros Csaba)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.