Színház

Alföldi Róbert kortárs magyar drámát visz színre a Budaörsi Latinovits Színházban

2022.12.13. 16:35
Ajánlom
„Nagyon furcsa, csavart szemszögből nézi a világot” – nyilatkozta a rendező Varsányi Anna Az eprésző kislány című drámájáról, melyet december 17-én mutatnak be a társulat színészeivel.

Idei évada harmadik bemutatójára készül a Budaörsi Latinovits Színház. A fergetegesnek ígérkező előadás próbái már javában zajlanak, Varsányi Anna színdarabját Alföldi Róbert viszi színre a budaörsi társulat színészeivel, Bohoczki Sárával, Takács Katalinnal, Mertz Tiborral, Chován Gáborral, Hartai Petrával, Szőts Orsival, Fröhlich Kristóffal és Ilyés Róberttel.

A történet szerint egy határ menti magyar faluba megérkezik a budapesti rendező, hogy színpadra állítsa Az eprésző kislány című népballada adaptációját. A faluban hagyománya van a hagyományőrző előadásoknak, amiket évről évre egy lelkes amatőr társulat mutat be a kultúrházban.

Az egykori tanácselnök, a jelenlegi polgármester nemcsak a műkedvelő előadások állandó sztárja, de a közösség támasza, aki a fél falunak a keresztapja, a másik felének az esküvői tanúja,

illetve a kuriózumnak számító vadászhétvégék szervezője is. A fellépők között találjuk a helyi iskola magyartanárnőjét, a közért pénztárosnőjét, a darab technikusa pedig a jóképű erdész. A próbákra rendszeresen ellátogat a tanárnő anyósa, aki pálinkával, harapnivalóval és jó tanácsokkal látja el az alkalmi társulat tagjait. Emelkedik az alkoholszint, tetőfokára hág a hangulat és elszabadulnak az indulatok.

„Szegeden dolgoztunk együtt, amikor Anna megmutatta nekem Az eprésző kislányt, ami

egy nagyon furcsa, csavart szemszögből nézi a világot, ha akarom, abszurd, de annál még bonyolultabb egy kicsit.

Miközben életképeket látunk egy falu életéből, a végére valahogy összerendeződnek ezek a színes giccsek” – mondta Alföldi Róbert az előadás olvasópróbáján.

„Éljük a saját életünket, ezt a csodálatos magyar népszínművet, amihez képest Csepreghy Ferenc Piros bugyellárisa egy komoly darab, és akkor történik valami, ami mindent felülír, és ami mindenki alól kihúzza a szőnyeget. Egyszerre minden átértékelődik, és hirtelen minden más szemszögből láttatódik” – árulta el a készülő előadással kapcsolatban a rendező, aki immár negyedik alkalommal dolgozik együtt a budaörsi társulattal. Az eprésző kislányt december 17-től láthatja a közönség.

Az eprésző kislány
Bemutató: december 17. 19:00, Budaörsi Latinovits Színház

Szerző: Varsányi Anna
Rendező: Alföldi Róbert

Szereplők: Bohoczki Sára, Takács Katalin, Mertz Tibor, Chován Gábor, Hartai Petra, Szőts Orsi, Fröhlich Kristóf, Ilyés Róbert

A jegyvásárlás ide kattintva érhető el. >>>

Fejléckép: Az eprésző kislány olvasópróbája (fotó/forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hárman pályáznak a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatói posztjára

Sajtóértesülések szerint Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika is jelentkezett a debreceni társulat vezetői pozíciójára.
Színház ajánló

Szembenézés saját magunkkal és online vetületeinkkel – A social media hatásairól láthatunk előadást a Trafóban

A közösségi média és a magánszféra problematikus kapcsolódását bemutató, Túlságosan vékony falak című produkció március 17-én debütál a Trafóban.
Színház interjú

Babanapló, ami füstöl, rappel és énekel – Csábi Anna mesélt a Köldökzsinór-varieté előadásáról

A fiatal rendező, aki saját kismama-élményeit beleszőve szerzőként is jegyzi a Köldökzsinór-napló című előadást, arról is beszélt, miként jön össze a gyermekszületés és a varieté, és hogyan lehet szinte a semmiből elkészíteni és fenntartani egy előadást.  
Színház ajánló

Milyen erkölcs szerint éljünk? – Egyfelvonásos krimiként mutatkozik be A Karamazov testvérek a József Attila Színházban

Családi dráma, féltékenység, börtön, gyilkosság és őrület – Dosztojevszkij utolsó nagyregényéből készült adaptációt mutat be a József Attila Színház február 24-én, Hargitai Iván rendezésében.
Színház hír

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.