Színház

Alföldi Róbert: "Nincs nézőproblémánk"

2012.05.25. 13:35
Ajánlom
Az egyre nehezebb anyagi körülmények között, a csökkenő állami támogatás ellenére is sikeres évadot zárt a Nemzeti Színház, amely a következő évadban két új taggal, valamint tizenegy bemutatóval várja a közönséget.

Alföldi Róbert főigazgató a május 24-i évadzáró sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a teátrum még 1,7 milliárd forintos éves támogatásból gazdálkodhatott, ez az összeg 2011-ben már csak 1,1 milliárd volt, idén pedig 995 millió forint. A csökkenő állami támogatás ellenére nem maradt el meghirdetett program, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. nem halmozott fel tartozást, és a béreket is többnyire rendben fizetni tudta, művészeti programokra azonban már csupán költségvetése 13 százalékát volt képes fordítani - hangsúlyozta. Beszámolója szerint az előző esztendő folyamán a teátrum négy játszóhelye 364 előadásnak (ebből 31 vendégjátéknak) adott otthont, összesen 112 ezer néző előtt. Ez 89 százalékos látogatottságot jelent, és a 2011/2012-es évadban háromszor annyian váltottak bérletet, mint az előző szezonban - emelte ki a főigazgató.

"Nagyon kemény anyagi feltételek mellett is nagyobb tempóra kapcsolt a színház, nincs nézőproblémánk sem. Nem tudom, mi tudná hitelesebben mutatni, hogy egy kulturális intézmény jól működik, ellentétben azokkal a hangokkal, amelyek azt mondják, hogy ez egy rétegszínház" - fogalmazott Alföldi Róbert. Hozzátette, hogy a beázások miatt életveszélyessé váló Zikkurat Galériát be kellett zárniuk, egy vállalati támogatónak köszönhetően azonban kültéri kerékpártárolót tudtak avatni. A társulatból Rába Roland távozik, noha szerepeinek többségét tovább játssza, két új tag - Gáspár Sándor és Tenki Réka - pedig csatlakozik a Nemzetihez. Alföldi Róbert elmondta, hogy a következő évad szeptember 16-án kezdődik a teátrum hagyományos nyílt napjával, este pedig a Színikritikusok díjának átadó gálájával.

D5922D21-9BBF-4DC9-ACFF-492174B0D518

Don Carlos - Gáspár Sándor (Új Színház - fotó: SzoFi)

Az első bemutató Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabja lesz, melyben a világon első alkalommal a szerző két színművét vonják össze. Mint Andrei Serban, az előadás rendezője felidézte, meghívásakor a főigazgató figyelmeztette őt: erre a produkcióra is nagyon kevés pénz jut, az is a budapesti Román Kulturális Intézet támogatásának köszönhetően. "Itt most az a feladatunk, hogy a képzelőerőnket eddzük, még ha lassan izomlázunk is lesz ettől" - fogalmazott a világhírű román rendező. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, Tengely Gábor állítja színpadra, Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című darabja magyarországi bemutatójának rendező-koreográfusa pedig Gergye Krisztián lesz. Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, a társulat három fiatal tagja decemberben egy groteszk musical szerzőjeként jelentkezik.

Mátyássy Bence rendező elmondta, hogy a Jönnek a manek! munkacímű zenés játék napjaink Magyarországán játszódik, ahová szuperhősöket kell importálni. A Macskanő szerepét Törőcsik Mari vállalta, Hulk Sinkó László, a Pókember Bodrogi Gyula lesz, Batmanként pedig Znamenák Istvánnal találkozhat a közönség. Csehov Sirályát Alföldi Róbert rendezi meg többek között Básti Julival, Blaskó Péterrel, Farkas Dénessel és Tompos Kátyával, majd Heinrich von Kleist Amphitryonját Gothár Péter állítja színpadra mások mellett Alföldi Róbert szereplésével. Székely Csaba erdélyi bányászfalvakban játszódó darabja, a Bányavirág rendezője az ősbemutatót is jegyző Sebestyén Aba lesz, míg Shakespeare Velencei kalmárját Mohácsi János interpretációjában láthatja a Nemzeti közönsége. Egy cigánymesén alapuló előadást hoz el Budapestre a Nemzeti Színház és a Centre Dramatique National de Normandie együttműködésében Jean Lambert-Wild, Klaus Mann Mephisto című regényéből pedig Alföldi Róbert készít új színpadi változatot. Egy nemzetközi koprodukció részeként májusban a Szputnyik Hajózási Társaság Az utolsó ember Európában című előadása zárja a következő évad bemutatóinak sorát.

Alföldi Róbert a sajtótájékoztató végén kitért arra is, hogy jövő július végén lejár főigazgatói megbízatása. "Elméletben ez az első ötéves periódusom utolsó éve lesz. Ha úgy alakul, hogy tényleg az utolsó, életem legfontosabb öt éve" - fogalmazott, hozzátéve azonban: amennyiben a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, természetesen pályázni fog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.