Színház

Alföldi Róbert: "Nincs nézőproblémánk"

2012.05.25. 13:35
Ajánlom
Az egyre nehezebb anyagi körülmények között, a csökkenő állami támogatás ellenére is sikeres évadot zárt a Nemzeti Színház, amely a következő évadban két új taggal, valamint tizenegy bemutatóval várja a közönséget.

Alföldi Róbert főigazgató a május 24-i évadzáró sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy 2008-ban a teátrum még 1,7 milliárd forintos éves támogatásból gazdálkodhatott, ez az összeg 2011-ben már csak 1,1 milliárd volt, idén pedig 995 millió forint. A csökkenő állami támogatás ellenére nem maradt el meghirdetett program, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. nem halmozott fel tartozást, és a béreket is többnyire rendben fizetni tudta, művészeti programokra azonban már csupán költségvetése 13 százalékát volt képes fordítani - hangsúlyozta. Beszámolója szerint az előző esztendő folyamán a teátrum négy játszóhelye 364 előadásnak (ebből 31 vendégjátéknak) adott otthont, összesen 112 ezer néző előtt. Ez 89 százalékos látogatottságot jelent, és a 2011/2012-es évadban háromszor annyian váltottak bérletet, mint az előző szezonban - emelte ki a főigazgató.

"Nagyon kemény anyagi feltételek mellett is nagyobb tempóra kapcsolt a színház, nincs nézőproblémánk sem. Nem tudom, mi tudná hitelesebben mutatni, hogy egy kulturális intézmény jól működik, ellentétben azokkal a hangokkal, amelyek azt mondják, hogy ez egy rétegszínház" - fogalmazott Alföldi Róbert. Hozzátette, hogy a beázások miatt életveszélyessé váló Zikkurat Galériát be kellett zárniuk, egy vállalati támogatónak köszönhetően azonban kültéri kerékpártárolót tudtak avatni. A társulatból Rába Roland távozik, noha szerepeinek többségét tovább játssza, két új tag - Gáspár Sándor és Tenki Réka - pedig csatlakozik a Nemzetihez. Alföldi Róbert elmondta, hogy a következő évad szeptember 16-án kezdődik a teátrum hagyományos nyílt napjával, este pedig a Színikritikusok díjának átadó gálájával.

D5922D21-9BBF-4DC9-ACFF-492174B0D518

Don Carlos - Gáspár Sándor (Új Színház - fotó: SzoFi)

Az első bemutató Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabja lesz, melyben a világon első alkalommal a szerző két színművét vonják össze. Mint Andrei Serban, az előadás rendezője felidézte, meghívásakor a főigazgató figyelmeztette őt: erre a produkcióra is nagyon kevés pénz jut, az is a budapesti Román Kulturális Intézet támogatásának köszönhetően. "Itt most az a feladatunk, hogy a képzelőerőnket eddzük, még ha lassan izomlázunk is lesz ettől" - fogalmazott a világhírű román rendező. Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetője, Tengely Gábor állítja színpadra, Kristóf Ágota (Agota Kristof) Egy elsurranó patkány című darabja magyarországi bemutatójának rendező-koreográfusa pedig Gergye Krisztián lesz. Szabó Kimmel Tamás, Makranczi Zalán és Mátyássy Bence, a társulat három fiatal tagja decemberben egy groteszk musical szerzőjeként jelentkezik.

Mátyássy Bence rendező elmondta, hogy a Jönnek a manek! munkacímű zenés játék napjaink Magyarországán játszódik, ahová szuperhősöket kell importálni. A Macskanő szerepét Törőcsik Mari vállalta, Hulk Sinkó László, a Pókember Bodrogi Gyula lesz, Batmanként pedig Znamenák Istvánnal találkozhat a közönség. Csehov Sirályát Alföldi Róbert rendezi meg többek között Básti Julival, Blaskó Péterrel, Farkas Dénessel és Tompos Kátyával, majd Heinrich von Kleist Amphitryonját Gothár Péter állítja színpadra mások mellett Alföldi Róbert szereplésével. Székely Csaba erdélyi bányászfalvakban játszódó darabja, a Bányavirág rendezője az ősbemutatót is jegyző Sebestyén Aba lesz, míg Shakespeare Velencei kalmárját Mohácsi János interpretációjában láthatja a Nemzeti közönsége. Egy cigánymesén alapuló előadást hoz el Budapestre a Nemzeti Színház és a Centre Dramatique National de Normandie együttműködésében Jean Lambert-Wild, Klaus Mann Mephisto című regényéből pedig Alföldi Róbert készít új színpadi változatot. Egy nemzetközi koprodukció részeként májusban a Szputnyik Hajózási Társaság Az utolsó ember Európában című előadása zárja a következő évad bemutatóinak sorát.

Alföldi Róbert a sajtótájékoztató végén kitért arra is, hogy jövő július végén lejár főigazgatói megbízatása. "Elméletben ez az első ötéves periódusom utolsó éve lesz. Ha úgy alakul, hogy tényleg az utolsó, életem legfontosabb öt éve" - fogalmazott, hozzátéve azonban: amennyiben a fenntartó főigazgatói pályázatot hirdet, természetesen pályázni fog.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.