Színház

Alföldi Róbertet is díjazták Szegeden

2022.05.30. 16:40
Ajánlom
Huszonkettedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet legfontosabb szakmai elismerését, a Dömötör-díjat. A legjobb színésznek járó elismerést Alföldi Róbert vehette át, míg Vajda Júlia operaénekes, énekmester életműdíjat kapott.

A díjat 1999-ben hozták létre civil kezdeményezésre, 2006 óta Szeged hivatalos kitüntetései közé tartozik. Az elismerést hagyományosan a nézők szavazatai alapján ítélik oda, de a legjobb háttérmunkás címet a társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással választják. Idén Kürtös Petra operaügyelőre esett a választás.

A legjobb színésznek járó díjat Alföldi Róbert vehette át a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiában nyújtott alakításáért.

A fikciós történet szerint az Alföldi által alakított Hans Christian Andersen sötét titkot rejteget egy régi faládában, az előadásban pedig fény derül arra is, hogy ki írja valójában a híres meséket.

A produkciót színpadra állító Szikszai Rémuszt is elismerték, a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át.

A komédiák úgy tűnik, szakmai sikereket hoztak, hiszen a 39 lépcsőfok című krimivígjáték egyik bohóca, Borovics Tamás lett a legjobb mellékszereplő.

Csorba Kata az Én vagyok én, te vagy te című monodrámában nyújtott alakítása is elnyerte a közönség tetszését, ő lett az évad legjobb színésznője.

284612778_5253646448033783_3004668466830469419_n-163246.jpg

A Dömötör-díj átadója (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Legjobb operaénekesnek Szélpál Szilvesztert (Négyhangú opera), legjobb opera-énekesnőnek pedig Ferenczy Orsolyát (Szöktetés a szerájból) választották.

Kiragyogott a táncosok közül Heim Boglárka, aki a Concerto című pantomim groteszk egyik szerepéért átvehette a legjobb táncosnak járó díjat.

A padlás képi világát megalkotó művészek közül Rózsa Istvánt a legjobb látványtervezőként, Horváth Katát a legjobb jelmeztervezőként jutalmazták.

Több évtizedes munkásságának elismeréseképpen életműdíjban részesült Vajda Júlia.

Az énekesnő már diákként szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház és Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain, majd amikor 1979-ben tanári diplomát szerzett, egyúttal a társulathoz is szerződött. 1985-től a színház szólistájaként dolgozott, és bár az operairodalom számos fontos szerepét eljátszotta, a közönség láthatta őt operettekben, színművekben és musicalekben is.

285094824_5253646301367131_3197950796406721604_n-163246.jpg

Vajda Júlia a Dömötör-díj átadóján (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Munkásságáét egyebek mellett Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, és hatszor vehette át a Dömötör-díjat. Idén az életműdíj mellett a közönség neki ítélte oda a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mamóka szerepéért A padlásban.

Fejléckép: Alföldi Róbert a Nagyon, nagyon nagyon sötét dologban (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Otthon egy távoli földrészen – A Néprajzi Múzeum Claudia Andujar-kiállításáról

Indiánok. Lelkek. Túlélők. Claudia Andujar fotókiállítása címmel nyílt meg szeptember közepén a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, amelyen az apai ágon magyar származású fotóművész képei láthatók. A kiállítás két kurátorával, Gellér Judittal és Szabó Magdolnával beszélgettünk.
Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.