Színház

Alföldi Róbertet is díjazták Szegeden

2022.05.30. 16:40
Ajánlom
Huszonkettedik alkalommal adták át a szegedi színházi élet legfontosabb szakmai elismerését, a Dömötör-díjat. A legjobb színésznek járó elismerést Alföldi Róbert vehette át, míg Vajda Júlia operaénekes, énekmester életműdíjat kapott.

A díjat 1999-ben hozták létre civil kezdeményezésre, 2006 óta Szeged hivatalos kitüntetései közé tartozik. Az elismerést hagyományosan a nézők szavazatai alapján ítélik oda, de a legjobb háttérmunkás címet a társulat tagjai, dolgozói titkos szavazással választják. Idén Kürtös Petra operaügyelőre esett a választás.

A legjobb színésznek járó díjat Alföldi Róbert vehette át a Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog című fekete komédiában nyújtott alakításáért.

A fikciós történet szerint az Alföldi által alakított Hans Christian Andersen sötét titkot rejteget egy régi faládában, az előadásban pedig fény derül arra is, hogy ki írja valójában a híres meséket.

A produkciót színpadra állító Szikszai Rémuszt is elismerték, a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át.

A komédiák úgy tűnik, szakmai sikereket hoztak, hiszen a 39 lépcsőfok című krimivígjáték egyik bohóca, Borovics Tamás lett a legjobb mellékszereplő.

Csorba Kata az Én vagyok én, te vagy te című monodrámában nyújtott alakítása is elnyerte a közönség tetszését, ő lett az évad legjobb színésznője.

284612778_5253646448033783_3004668466830469419_n-163246.jpg

A Dömötör-díj átadója (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Legjobb operaénekesnek Szélpál Szilvesztert (Négyhangú opera), legjobb opera-énekesnőnek pedig Ferenczy Orsolyát (Szöktetés a szerájból) választották.

Kiragyogott a táncosok közül Heim Boglárka, aki a Concerto című pantomim groteszk egyik szerepéért átvehette a legjobb táncosnak járó díjat.

A padlás képi világát megalkotó művészek közül Rózsa Istvánt a legjobb látványtervezőként, Horváth Katát a legjobb jelmeztervezőként jutalmazták.

Több évtizedes munkásságának elismeréseképpen életműdíjban részesült Vajda Júlia.

Az énekesnő már diákként szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház és Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain, majd amikor 1979-ben tanári diplomát szerzett, egyúttal a társulathoz is szerződött. 1985-től a színház szólistájaként dolgozott, és bár az operairodalom számos fontos szerepét eljátszotta, a közönség láthatta őt operettekben, színművekben és musicalekben is.

285094824_5253646301367131_3197950796406721604_n-163246.jpg

Vajda Júlia a Dömötör-díj átadóján (Fotó/Forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Munkásságáét egyebek mellett Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, és hatszor vehette át a Dömötör-díjat. Idén az életműdíj mellett a közönség neki ítélte oda a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést Mamóka szerepéért A padlásban.

Fejléckép: Alföldi Róbert a Nagyon, nagyon nagyon sötét dologban (forrás: Szegedi Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.