Színház

Alternatív 11

2010.05.26. 15:27
Ajánlom
XVI. Debreceni Alternatív Színházi Szemlére Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója, a szemle válogatója 11 előadást hívott meg.

Az Alternatív Színházi Szemle 1994 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget a független színházi terület kiemelkedő társulatai számára. A szemle mindig az aktuális évben született, különböző műfajú, innovatív szemléletű, alternatív és független színházi előadásokat gyűjti össze és bocsátja szemlére. Ami a kőszínházaknak a POSZT, az az alternatív és független színházaknak az Alternatív Színházi Szemle - az éves, rendszeres és legrangosabb seregszemle: mértékadó és kiemelt fontosságú bemutatkozási fórum. A Szemle az első nyolc évben Budapesten, majd 2003-tól 2007-ig Szegeden zajlott. 2008 óta a Befogadó Színházak Társulása és a Független Színházak Szövetsége együtt rendezi az eseményt, s immár harmadik éve Debrecen ad otthont a rendezvénynek.

Az elmúlt év legegyedibb és legszínvonalasabb alternatív színházi produkcióit láthatja majd a közönség szeptember 10. és 14. között Debrecenben a XVI. DASZSZ-on, melyek között több táncszínházi előadás és egy határon túli produkció is szerepel majd.  Szalai-Szabó István, a Városi Színház/Sirály ügyvezető igazgatója, a Szemle idei válogatója 11 produkciót hívott meg a versenyprogramba. Pintér Béla és Társulata A szutyok című előadásával érkezik, a Maladype Színház Zsótér Sándor rendezésében Alfred de Musset műve nyomán a Lorenzacciót mutatja be, míg Fehér Ferenc Tao Te című előadása szintén versenyez. Gergye Krisztián Társulata, a Bárka Színház és a MU Színház koprodukciós Trilógia-tanulmányának előadásai, a Nádas Péter-műveit feldolgozó Találkozás és Temetés is láthatók amustrán.A Duda Éva Társulat a Lábán-díjas Lunatika című produkcióval kapott meghívást a Szemlére, míg a Tünet Együttes Az élet értelmét mutatja majd be Szabó Réka rendezésében. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház az Albert Camus Közöny című regénye alapján készült, a POSZT vesenyprogramjábanis szereplő The Beach című előadást viszi Debrecenbe, míg a Hólyagcirkusz Társulat egy Thomas Bernhard-feldolgozást, a Kant című produkciót mutatja majd be. A szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiósai Jeles András rendezésében Victor Hugo A nevető ember című műve alapján készült előadással mutatkoznak be, a Szputnyik Hajózási Társaság pedig a Kockavetőt hozza Bodó Viktor rendezésében.

A Szemle ideje alatt a versenyprogram mellett, szintén Szalai-Szabó István válogatása alapján Irányok címmel nyílik egy új sáv, a színház különböző kortárs műfajok felé történő útkeresését mutató előadásokból, illetve performanszokból. Ezen kívül szakmai beszélgetések és koncertek színesítik majd a kínálatot. A DASZSZ együttműködő partnere a Színházi Kritikusok Céhe. A kritikusok vezetik az előadások után K.O. (Kritikus Óra) címmel közönségtalálkozókat, és 2004 után újra nemzetközi kritikusszemináriumot szerveznek a fesztivál keretében a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szervezetével (AICT/IATC) közösen. Szervezés alatt áll egy színész-workshop is, a philadelphiai Pig Iron Company és művészeti vezetője, Quinn Bauriedel vezetésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.