Színház

Aludj el szépen, Kedves Néző!

2010.10.14. 09:00
Ajánlom
Hálószínházzal szolgál jövőre a londoni Duckie Társulat: előadásának címe Altatódal.

Egy nagy, közös hálószobává változik jövő nyáron a Barbican Center Pit Színháza. Egy-, két- és háromszemélyes ágyak várják a nyugodt alvásra vágyókat. A Mark Whitelaw rendezte előadáson senkinek nem kell attól tartania, hogy a mellette ülő oldalba böki a könyökével. Míg a szokásos színházi előadásokon a társulat nemigen örül annak, ha a nézők közül elalszanak a darabon, az Altatódal akkor bukhat meg, ha mindenki ébren marad alatta, netán még fel is élénkül.

A nézőket arra kéri a társulat, hogy este tízre legyenek a színházban, vetkőzzenek pizsamára és mossanak fogat. A hölgyek és az urak számára külön tusoló is rendelkezésre áll a helyszínen. Az előadás fél tizenegykor kezdődik, s a cél, hogy a nézők a lehető legkellemesebben - akárcsak gyermekként szüleik mesélésére - álomba szenderüljenek. A szép nyári éjszakán 90 perces nyugtató mesélést és holdfényes szerenádot hallhat - aki kibírja addig ébren. Hét órányi pihentető alvás után pedig ébresztő és reggeli is jár show mellé. Jegyek 42 fonttól - 13 ezer forint - válthatók, az ár magában foglalja az előadást, az ágyat, az ébresztést és a reggelit: mintha csak egy belvárosi szállodában töltene el valaki egy éjszakát.

Simon Casson, a darab 37 esztendős producere saját bevallása szerint mindig elalszik, ha színházba megy. Innen jött az ötlet: miért ne küldhetnék szándékosan aludni a színházba látogatókat.

A Duckie kabarétársulat 1995-ös megalakulása óta kísérletezéseiről ismert, C'est Barbican című előadásáért 2004-ban Olivier-díjjal jutalmazták.

Az Altatódal 2011. június 24-től július 24-ig lesz műsoron - premierjéig még 233-at kell aludni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Kiválóság, láthatóság, szorgalom – megkezdte munkáját Antal Zsolt, az SZFE harmadik intézetvezetője

Sára Balázs és Bodolay Géza után Antal Zsolt is megkezdte munkáját, a jövőben az SZFE Elméleti Intézetét irányítja. Antal évtizedek óta a közszolgálati kommunikáció és tájékoztatás területén dolgozik, új megbízatásába ezeket a tapasztalatokat is szeretné integrálni.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.