Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

2020.04.04. 11:35
Ajánlom
Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

Egy éve hívta föl telefonon a Corvina Kiadó igazgatója, Kúnos László Bíró Krisztát, az Örkény Színház Jászai-díjas színművészét, és tette föl neki a kérdést, lenne-e kedve könyvet írni Molnár Piroskáról, a Nemzet Színészéről. „Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, miután elhangzott Kúnos László kérdése. Amikor végre már levegőhöz jutottam, persze hogy egy ’igen’ szaladt ki belőlem. Csak sejtem, hogy azért jutottam eszükbe, mert én szerkesztettem a Végvári Tamásról szóló emlékkönyvet, amelyet a Corvina jelentetett meg” – meséli Bíró Kriszta a Fidelio.hu-nak.

„Nem csak ezért gondoltam rá – folytatja Kúnos László. – Szerintem ezt Kriszta tudja a legjobban csinálni. Nagyon jól ír, kitűnően szerkeszt.

Még fontosabb, hogy jóban van Piroskával, és érzékeny kérdés, kivel tud bizalmas lenni, kinek nyílik meg az, akiről könyv készül.

Piroska boldog volt, hogy Kriszta beszélget vele. Egyébként van egy színházi könyvlistánk, az elméleti kötetek, kritikagyűjtemények mellett kifejezetten portréjellegű könyveket is megjelentetünk, e sorba tartozik a készülő mű Molnár Piroskáról.”

82337280_2656104317805783_216414086261374976_o-152308.jpg

Bíró Kriszta (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„Fél évig interjúztunk Piroskával, rendszeresen mentem fel hozzá, minden alkalommal órákig beszélgettünk. Jelenleg szerkesztem a szöveget, egységes nyelvet szeretnék adni az egésznek, természetesen úgy, hogy Piroska személyisége hallatszódjon ki belőle. Ez valójában egy hosszú életút-interjú, én csak unterman vagyok” – jegyzi meg Bíró Kriszta.

Molnár Piroskával együtt játszanak a Macskajátékban.

„Nagy öröm nekem, hogy Kriszta kezében van a könyvem. Egyrészt kolléga, nem kell neki külön magyaráznom a mondataimat, az életemet, mindent ért. Másrészt olvastam a könyveit, jól ír. Ősszel leszek 75 éves, kerek szám, akkorra tervezi a kiadó a megjelenést. Egyelőre munkacímet adtam a könyvnek: »Életnagytakarítás«. Került mellé egy alcím is: »Ami a szőnyeg alatt van«. Szinte mindenről esik szó benne” – mondja Molnár Piroska.

_E_L6648_GEx-101716.jpg

Molnár Piroska (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Bíró Krisztának eddigi három önálló könyve jelent meg, mindegyik az AbOvo Kiadónál: Jozefa, Fiókregény, Fércmű. A nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért 2013-ban megkapta a Színikritikusok Díját.

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

Kapcsolódó

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új színt kap Az ember tragédiája

Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.
Színház hír

„Boldoggá tesz, ha őszinteség és bizalom övezi a munkámat” – Szabó Tibor lett a Weöres Sándor Színház új igazgatója

Jordán Tamás mandátuma 2021 januárjában lejár, és mivel az igazgató nem pályázik újra, a szombathelyi teátrum vezetői székébe mindenképpen új ember kerül. Az egyik pályázó a tatabányai Jászai Mari Színház egykori direktora, Harsányi Sulyom László, a másik pedig a Weöres Sándor Színház egyik alapítója és a társulat által is támogatott Szabó Tibor volt. Utóbbit végül október 29-én a Közgyűlés percek alatt, egyhangúlag szavazta meg.
Színház hír

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.
Színház magazin

„Játszottam, játszottam, a tapsért, a szíves fogadtatás gyönyörűségéért” – Poór Lili színházi missziója

A Trianon utáni színjátszásról szóló sorozatunkban már többször foglalkoztunk Janovics Jenővel, aki Kolozsvárott két színházat is építtetett, s megalapította Közép-Európa első filmstúdióját is. Mögötte is állt egy asszony, akinek talán a legtöbbet köszönhetett. Ám róla a színháztörténetben sokkal kevesebb szó esik. Pedig Poór Lili nemcsak hűséges társa volt a direktornak, de szövetségese is a magyar kultúra fennmaradásáért folytatott küzdelemben.
Színház hír

Újabb házassági leckék középhaladók

Ősbemutatóra készül a Centrál Színház, ugyanis október 30-án mutatják be az évek óta nagy sikerrel futó Házassági leckék középhaladóknak folytatását. Florian Zeller francia író gondolta újra az eredeti előadás alaphelyzetét és még egy estére összehozta a szereplőket.