Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

2020.04.04. 11:35
Ajánlom
Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

Egy éve hívta föl telefonon a Corvina Kiadó igazgatója, Kúnos László Bíró Krisztát, az Örkény Színház Jászai-díjas színművészét, és tette föl neki a kérdést, lenne-e kedve könyvet írni Molnár Piroskáról, a Nemzet Színészéről. „Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, miután elhangzott Kúnos László kérdése. Amikor végre már levegőhöz jutottam, persze hogy egy ’igen’ szaladt ki belőlem. Csak sejtem, hogy azért jutottam eszükbe, mert én szerkesztettem a Végvári Tamásról szóló emlékkönyvet, amelyet a Corvina jelentetett meg” – meséli Bíró Kriszta a Fidelio.hu-nak.

„Nem csak ezért gondoltam rá – folytatja Kúnos László. – Szerintem ezt Kriszta tudja a legjobban csinálni. Nagyon jól ír, kitűnően szerkeszt.

Még fontosabb, hogy jóban van Piroskával, és érzékeny kérdés, kivel tud bizalmas lenni, kinek nyílik meg az, akiről könyv készül.

Piroska boldog volt, hogy Kriszta beszélget vele. Egyébként van egy színházi könyvlistánk, az elméleti kötetek, kritikagyűjtemények mellett kifejezetten portréjellegű könyveket is megjelentetünk, e sorba tartozik a készülő mű Molnár Piroskáról.”

82337280_2656104317805783_216414086261374976_o-152308.jpg

Bíró Kriszta (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„Fél évig interjúztunk Piroskával, rendszeresen mentem fel hozzá, minden alkalommal órákig beszélgettünk. Jelenleg szerkesztem a szöveget, egységes nyelvet szeretnék adni az egésznek, természetesen úgy, hogy Piroska személyisége hallatszódjon ki belőle. Ez valójában egy hosszú életút-interjú, én csak unterman vagyok” – jegyzi meg Bíró Kriszta.

Molnár Piroskával együtt játszanak a Macskajátékban.

„Nagy öröm nekem, hogy Kriszta kezében van a könyvem. Egyrészt kolléga, nem kell neki külön magyaráznom a mondataimat, az életemet, mindent ért. Másrészt olvastam a könyveit, jól ír. Ősszel leszek 75 éves, kerek szám, akkorra tervezi a kiadó a megjelenést. Egyelőre munkacímet adtam a könyvnek: »Életnagytakarítás«. Került mellé egy alcím is: »Ami a szőnyeg alatt van«. Szinte mindenről esik szó benne” – mondja Molnár Piroska.

_E_L6648_GEx-101716.jpg

Molnár Piroska (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Bíró Krisztának eddigi három önálló könyve jelent meg, mindegyik az AbOvo Kiadónál: Jozefa, Fiókregény, Fércmű. A nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért 2013-ban megkapta a Színikritikusok Díját.

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

Kapcsolódó

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.