Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

2020.04.04. 11:35
Ajánlom
Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

Egy éve hívta föl telefonon a Corvina Kiadó igazgatója, Kúnos László Bíró Krisztát, az Örkény Színház Jászai-díjas színművészét, és tette föl neki a kérdést, lenne-e kedve könyvet írni Molnár Piroskáról, a Nemzet Színészéről. „Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, miután elhangzott Kúnos László kérdése. Amikor végre már levegőhöz jutottam, persze hogy egy ’igen’ szaladt ki belőlem. Csak sejtem, hogy azért jutottam eszükbe, mert én szerkesztettem a Végvári Tamásról szóló emlékkönyvet, amelyet a Corvina jelentetett meg” – meséli Bíró Kriszta a Fidelio.hu-nak.

„Nem csak ezért gondoltam rá – folytatja Kúnos László. – Szerintem ezt Kriszta tudja a legjobban csinálni. Nagyon jól ír, kitűnően szerkeszt.

Még fontosabb, hogy jóban van Piroskával, és érzékeny kérdés, kivel tud bizalmas lenni, kinek nyílik meg az, akiről könyv készül.

Piroska boldog volt, hogy Kriszta beszélget vele. Egyébként van egy színházi könyvlistánk, az elméleti kötetek, kritikagyűjtemények mellett kifejezetten portréjellegű könyveket is megjelentetünk, e sorba tartozik a készülő mű Molnár Piroskáról.”

82337280_2656104317805783_216414086261374976_o-152308.jpg

Bíró Kriszta (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„Fél évig interjúztunk Piroskával, rendszeresen mentem fel hozzá, minden alkalommal órákig beszélgettünk. Jelenleg szerkesztem a szöveget, egységes nyelvet szeretnék adni az egésznek, természetesen úgy, hogy Piroska személyisége hallatszódjon ki belőle. Ez valójában egy hosszú életút-interjú, én csak unterman vagyok” – jegyzi meg Bíró Kriszta.

Molnár Piroskával együtt játszanak a Macskajátékban.

„Nagy öröm nekem, hogy Kriszta kezében van a könyvem. Egyrészt kolléga, nem kell neki külön magyaráznom a mondataimat, az életemet, mindent ért. Másrészt olvastam a könyveit, jól ír. Ősszel leszek 75 éves, kerek szám, akkorra tervezi a kiadó a megjelenést. Egyelőre munkacímet adtam a könyvnek: »Életnagytakarítás«. Került mellé egy alcím is: »Ami a szőnyeg alatt van«. Szinte mindenről esik szó benne” – mondja Molnár Piroska.

_E_L6648_GEx-101716.jpg

Molnár Piroska (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Bíró Krisztának eddigi három önálló könyve jelent meg, mindegyik az AbOvo Kiadónál: Jozefa, Fiókregény, Fércmű. A nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért 2013-ban megkapta a Színikritikusok Díját.

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

Kapcsolódó

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legolvasottabb

Színház

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Klasszikus

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

„Csak a magammal vitt pálinka mentett meg a fagyhaláltól” – Ata Kandó fotókiállítása az 1956-ban elmenekült gyerekekről

„Azoknak az embereknek, különösen a gyerekeknek a sorsát akartam megmutatni, akik nagyobb szabadságért harcoltak a kommunista Magyarországon” – mondta a 103 évet élt Ata Kandó fotóművész egy korábbi interjújában az 1956-os menekülthullám idején készített gyerekportréi kapcsán. Ezekből a képekből láthatunk most egy válogatást a PaperLab Galériában, Messzemenők címmel. 
Vizuál

Több ezer műtárggyal várja a látogatókat az Art Market Budapest

Több mint ötszáz kiállító művésszel és több ezer alkotással várja az Art Market Budapest az érdeklődőket október 6-9. között a Bálnában. Közép- és Kelet-Európa vezető művészeti vásárát a Duna-parti épület négy emeletén összesen mintegy 8.000 négyzetméteren építik fel. A vásár idei díszvendége Szerbia.
Színház

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A proletárok köztünk élnek – Csiky Gergely drámájából készített előadást Mohácsi János

A Budaörsi Latinovits Színház Az üzlet az üzlet, avagy eladó a menyasszony című előadásának szereplői mind szélhámosok, akik semmitől sem riadnak vissza annak érdekében, hogy saját akaratukat érvényesítsék.
Színház ajánló

Jeli Viktória és Tasnádi István meséjéből készült előadással várja a gyerekeket a Csokonai

Október 2-án különleges utazásra hívja a 4 éven felüli gyerekeket a Csokonai Művelődési és Rendezvényház: a Rozi az égen – Hab a tortán! című előadásban egy kislány keresi elveszett születésnapját, miközben végigjárja a csillagos eget és rengeteget tanul a csillagjegyek alapvető tulajdonságairól.
Színház ajánló

SzínházTV – a színház Netflixe

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. Az őszi időszakban hét új premierrel készülnek az alkotók, az első bemutatóra október 1-jén kerül sor, a Katona József Színház Othello című produkciójával.
Színház lapszemle

Közzétette el nem mondott szenátusi beszédét Karsai György

Rátóti Zoltán egy hónappal ezelőtt, augusztus 26-án menesztette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetőjét, Karsai Györgyöt. A döntés ellen több intézmény és művész felszólalt, később a professzor maga is reagált a történtekre. Most azt a beszédét osztotta meg közösségi oldalán, melyet az egyetem 2021. szeptember 17-i szenátusi ülésén szeretett volna elmondani.
Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.