Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

2020.04.04. 11:35
Ajánlom
Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.

Egy éve hívta föl telefonon a Corvina Kiadó igazgatója, Kúnos László Bíró Krisztát, az Örkény Színház Jászai-díjas színművészét, és tette föl neki a kérdést, lenne-e kedve könyvet írni Molnár Piroskáról, a Nemzet Színészéről. „Hirtelen köpni-nyelni nem tudtam, miután elhangzott Kúnos László kérdése. Amikor végre már levegőhöz jutottam, persze hogy egy ’igen’ szaladt ki belőlem. Csak sejtem, hogy azért jutottam eszükbe, mert én szerkesztettem a Végvári Tamásról szóló emlékkönyvet, amelyet a Corvina jelentetett meg” – meséli Bíró Kriszta a Fidelio.hu-nak.

„Nem csak ezért gondoltam rá – folytatja Kúnos László. – Szerintem ezt Kriszta tudja a legjobban csinálni. Nagyon jól ír, kitűnően szerkeszt.

Még fontosabb, hogy jóban van Piroskával, és érzékeny kérdés, kivel tud bizalmas lenni, kinek nyílik meg az, akiről könyv készül.

Piroska boldog volt, hogy Kriszta beszélget vele. Egyébként van egy színházi könyvlistánk, az elméleti kötetek, kritikagyűjtemények mellett kifejezetten portréjellegű könyveket is megjelentetünk, e sorba tartozik a készülő mű Molnár Piroskáról.”

82337280_2656104317805783_216414086261374976_o-152308.jpg

Bíró Kriszta (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

„Fél évig interjúztunk Piroskával, rendszeresen mentem fel hozzá, minden alkalommal órákig beszélgettünk. Jelenleg szerkesztem a szöveget, egységes nyelvet szeretnék adni az egésznek, természetesen úgy, hogy Piroska személyisége hallatszódjon ki belőle. Ez valójában egy hosszú életút-interjú, én csak unterman vagyok” – jegyzi meg Bíró Kriszta.

Molnár Piroskával együtt játszanak a Macskajátékban.

„Nagy öröm nekem, hogy Kriszta kezében van a könyvem. Egyrészt kolléga, nem kell neki külön magyaráznom a mondataimat, az életemet, mindent ért. Másrészt olvastam a könyveit, jól ír. Ősszel leszek 75 éves, kerek szám, akkorra tervezi a kiadó a megjelenést. Egyelőre munkacímet adtam a könyvnek: »Életnagytakarítás«. Került mellé egy alcím is: »Ami a szőnyeg alatt van«. Szinte mindenről esik szó benne” – mondja Molnár Piroska.

_E_L6648_GEx-101716.jpg

Molnár Piroska (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Bíró Krisztának eddigi három önálló könyve jelent meg, mindegyik az AbOvo Kiadónál: Jozefa, Fiókregény, Fércmű. A nőNYUGAT című előadás szövegkönyvéért 2013-ban megkapta a Színikritikusok Díját.

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

Kapcsolódó

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

Csak még egy oldalt

Ismered az érzést, amikor már rég aludnod kéne, vagy el kellett volna indulnod, de nem tudod letenni a könyvet, amit olvasol? Csak még egy oldalt! Aztán tényleg abbahagyom... Mivel mi is ilyen lelkes könyvmolyok vagyunk és hiszünk abban – Emma Thompson szavaival –, hogy a könyvek a megfelelő pillanatban találnak meg bennünket. Ezért a Líra Könyv Zrt.-vel együttműködve igyekszünk pótolni a fesztiválokat és könyvbemutatókat, hírt adunk a friss megjelenésekről, sőt bele is olvashattok a kötetekbe. Csak még egy oldalt...

A sorozat részei ide kattintva érhetők el!

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.