Színház

Ami százhatvan évbe belefér

2023.01.13. 16:25
Ajánlom
Százhatvan év nagyon szép kor, még úgy is, ha ezt ketten hozzák össze. Bálint András és Jordán Tamás ugyanis külön-külön éppen nyolcvan évesek. Utóbbi két nap múlva, január 15-én tölti be, előbbinek még három és fél hónap hiányzik belőle.

De kicsire nem adunk, már csak azért sem, mert a Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatója, Bálint+Jordán=160 címmel, igazán nagy dolgokat céloz meg.

Talán már 30 pluszosan is, de 40 év felett még inkább, sokunk számára jelentéssel bírnak ezek a nevek. Bálint András kapcsán legtöbbünknek egy fiatalon indított filmes karrier és a Radnóti Színház több évtizednyi vezetése ugrik be, Jordán Tamásra pedig elhivatott színházcsinálóként gondolunk, aki színházról színházra újra meg újra,

már-már monomániásan próbálja az általa vezetett intézményeket többé tenni puszta teátrumoknál, ahol különféle előadásokból falatozunk, majd jóllakottan hazamegyünk.

Jordán Tamásnak különös kötődése van a Rózsavölgyi Szalonnal. Ahogy ez Zimányi Zsófia, a szalon alapítója és művészeti vezetője sajtóbemutatót követő szavaiból kiderült: nem csupán a partvonal mellől üdvözölte a Rózsavölgyi indulását 2012-ben, de egy frissen készülő önálló műsort (Széllel szembe) azonnal bedobott a közösbe. Ha már a friss bemutatóból kiderül, hogy mindkettőjüknek van kötődése a számokhoz (Bálint András jól számol fejben, amit azonnal és akár kéretlenül is megtesz, Jordán Tamás pedig mérnökként végzett, így alapból muszáj, hogy legyen affinitása a számtanhoz): Jordán utcahosszal vezeti a Rózsavölgyiben fellépő színészek képzeletbeli tabelláját. A mai bemutató lesz a 848. szereplése a szalonban úgy, hogy a második helyezett, Molnár Piroska szinte pontosan fele annyiszor, 421-szer lépett fel. A harmadik helyen pedig Őze Áron és Alföldi Róbert áll holtversenyben. Maradva Jordán Tamásnál és a számoknál: míg Molnár Piroskával eddig éppen 150-szer játszották el színházi duettjüket, a Romance.com-ot, az Alföldi Róberttel közös Utolsó óra című előadás legközelebb 300. alkalommal lesz látható a szalonban.  

MOL_4071_2-155717.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Na, de ennyit a számokról! Legfeljebb még annyi, hogy Budapest idén ünnepli 150. születésnapját, ami ugye tízzel kevesebb, mint… Csak azért, mert ezt is megemlítik az előadásban, és mert a darab eredetpontja voltaképpen a főváros. Ez ugyanis a lokális metszéspontja az elhangzó irodalmi szövegek szerzőjének, Molnár Ferencnek, aki „Budapest szerelmese”, a két pályatársnak és az előadás negyedik szereplőjeként a békebeli irodalmi kávéházaknak. Utóbbi nem csupán nosztalgikus említésként jelenik meg, de az egész előadás olyan, mintha a két régimotoros színházi ember csupán leült volna emléket idézni egy-egy forró ital mellé a Rózsavölgyi „Kávéházban”. Ami nem áll messze a valóságtól, mivel a szövegek valóban úgy születtek, hogy ők ketten egy budai kiskocsmában elkezdtek beszélgetni, amit Jordán Tamás legépelt, együtt szerkesztgettek, ebbe a beszélgetésbe illesztették bele a Molnár-szövegeket, majd az egészet Bálint András rendezgette el.

Különös élmény egymás mellett látni két, ennyire különböző embert, akikről tudjuk (de ha nem, most megtudhatjuk), hogy színházi pályájuk sok ponton érintkezik, közös szálakon fut együtt, majd elválik és újra találkozik.

MOL_4034_2-160233.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Gyerekkori jóbarátok, rengetegszer játszottak együtt filmen és színpadon is, szerepeltek egymás színházaiban és rendezéseiben, közös ügyek és kölcsönös megbántódások kísérik végig a közös múltat. Bálint András, a szépfiúból szép férfivá érett, gyönyörűen artikuláló intellektus, és Jordán Tamás, akinek mindig oda kellett figyelnie a tiszta dikcióra és aki óhatatlanul is hatalmas belső izzással és indulatokkal tölti meg a leghalvérűbb irodalmi alakokat is. Kapunk persze Molnár Ferencet is: kiderül, hogy ami száz éve büdös volt, az ma is ugyanúgy bűzlik, legyen az politika vagy politika. Na, de erről nem beszélünk! – mondják, majd beszélnek. A finom ugratások közben a két szereplőről is sok mindent megtudhatunk: a nagybetűs JORDÁN TAMÁSRÓL, aki egyben a kisbetűs nemecsek, és a kisbetűs bálintandrásról, aki egyben a nagybetűs BOKA, és önironikus megjegyzése szerint a legtöbb ember számára örökre a Szerelmesfilm Jancsikája maradt. Háborúban induló sorsok, poénok és anekdoták, színháztörténeti pillanatok hátulnézetből és sok minden más, ami 160 évbe belefér. Mégsem ezek maradnak meg, hanem az, ahogy

Bálint András az asztalra könyökölve, állát a kézfejére ejtve nézi Jordán Tamást, miközben az beszél. Szinte belenézi a szavakat Jordán szájába.

Vagy ahogy a görnyedten ülő Jordán feláll, és kirobban belőle Molnár Ferenc. Ahogy adják és veszik egymástól az energiát és a támogatást.

Lehetne még beszélni sok részletről és megoldásról, ahogy egy színházi produkció esetében szokás – ez azonban nem egy átlagos előadás – hanem ünnep, amit közösen kell átélni Bálinttal, Jordánnal és Molnárral egy vérbeli, polgári szalonban.

Fejléckép: Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Kapcsolódó

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Karácsony Gergely főpolgármester az érintettek tudta nélkül jelent meg a két művész közös bemutatóján a Rózsavölgyi Szalonban, és mindkettőjüket kinevezte a Budapest létrejöttének 150. esztendejét ünneplő eseménysorozat kulturális nagykövetévé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.