Színház

Ami százhatvan évbe belefér

2023.01.13. 16:25
Ajánlom
Százhatvan év nagyon szép kor, még úgy is, ha ezt ketten hozzák össze. Bálint András és Jordán Tamás ugyanis külön-külön éppen nyolcvan évesek. Utóbbi két nap múlva, január 15-én tölti be, előbbinek még három és fél hónap hiányzik belőle.

De kicsire nem adunk, már csak azért sem, mert a Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatója, Bálint+Jordán=160 címmel, igazán nagy dolgokat céloz meg.

Talán már 30 pluszosan is, de 40 év felett még inkább, sokunk számára jelentéssel bírnak ezek a nevek. Bálint András kapcsán legtöbbünknek egy fiatalon indított filmes karrier és a Radnóti Színház több évtizednyi vezetése ugrik be, Jordán Tamásra pedig elhivatott színházcsinálóként gondolunk, aki színházról színházra újra meg újra,

már-már monomániásan próbálja az általa vezetett intézményeket többé tenni puszta teátrumoknál, ahol különféle előadásokból falatozunk, majd jóllakottan hazamegyünk.

Jordán Tamásnak különös kötődése van a Rózsavölgyi Szalonnal. Ahogy ez Zimányi Zsófia, a szalon alapítója és művészeti vezetője sajtóbemutatót követő szavaiból kiderült: nem csupán a partvonal mellől üdvözölte a Rózsavölgyi indulását 2012-ben, de egy frissen készülő önálló műsort (Széllel szembe) azonnal bedobott a közösbe. Ha már a friss bemutatóból kiderül, hogy mindkettőjüknek van kötődése a számokhoz (Bálint András jól számol fejben, amit azonnal és akár kéretlenül is megtesz, Jordán Tamás pedig mérnökként végzett, így alapból muszáj, hogy legyen affinitása a számtanhoz): Jordán utcahosszal vezeti a Rózsavölgyiben fellépő színészek képzeletbeli tabelláját. A mai bemutató lesz a 848. szereplése a szalonban úgy, hogy a második helyezett, Molnár Piroska szinte pontosan fele annyiszor, 421-szer lépett fel. A harmadik helyen pedig Őze Áron és Alföldi Róbert áll holtversenyben. Maradva Jordán Tamásnál és a számoknál: míg Molnár Piroskával eddig éppen 150-szer játszották el színházi duettjüket, a Romance.com-ot, az Alföldi Róberttel közös Utolsó óra című előadás legközelebb 300. alkalommal lesz látható a szalonban.  

MOL_4071_2-155717.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Na, de ennyit a számokról! Legfeljebb még annyi, hogy Budapest idén ünnepli 150. születésnapját, ami ugye tízzel kevesebb, mint… Csak azért, mert ezt is megemlítik az előadásban, és mert a darab eredetpontja voltaképpen a főváros. Ez ugyanis a lokális metszéspontja az elhangzó irodalmi szövegek szerzőjének, Molnár Ferencnek, aki „Budapest szerelmese”, a két pályatársnak és az előadás negyedik szereplőjeként a békebeli irodalmi kávéházaknak. Utóbbi nem csupán nosztalgikus említésként jelenik meg, de az egész előadás olyan, mintha a két régimotoros színházi ember csupán leült volna emléket idézni egy-egy forró ital mellé a Rózsavölgyi „Kávéházban”. Ami nem áll messze a valóságtól, mivel a szövegek valóban úgy születtek, hogy ők ketten egy budai kiskocsmában elkezdtek beszélgetni, amit Jordán Tamás legépelt, együtt szerkesztgettek, ebbe a beszélgetésbe illesztették bele a Molnár-szövegeket, majd az egészet Bálint András rendezgette el.

Különös élmény egymás mellett látni két, ennyire különböző embert, akikről tudjuk (de ha nem, most megtudhatjuk), hogy színházi pályájuk sok ponton érintkezik, közös szálakon fut együtt, majd elválik és újra találkozik.

MOL_4034_2-160233.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Gyerekkori jóbarátok, rengetegszer játszottak együtt filmen és színpadon is, szerepeltek egymás színházaiban és rendezéseiben, közös ügyek és kölcsönös megbántódások kísérik végig a közös múltat. Bálint András, a szépfiúból szép férfivá érett, gyönyörűen artikuláló intellektus, és Jordán Tamás, akinek mindig oda kellett figyelnie a tiszta dikcióra és aki óhatatlanul is hatalmas belső izzással és indulatokkal tölti meg a leghalvérűbb irodalmi alakokat is. Kapunk persze Molnár Ferencet is: kiderül, hogy ami száz éve büdös volt, az ma is ugyanúgy bűzlik, legyen az politika vagy politika. Na, de erről nem beszélünk! – mondják, majd beszélnek. A finom ugratások közben a két szereplőről is sok mindent megtudhatunk: a nagybetűs JORDÁN TAMÁSRÓL, aki egyben a kisbetűs nemecsek, és a kisbetűs bálintandrásról, aki egyben a nagybetűs BOKA, és önironikus megjegyzése szerint a legtöbb ember számára örökre a Szerelmesfilm Jancsikája maradt. Háborúban induló sorsok, poénok és anekdoták, színháztörténeti pillanatok hátulnézetből és sok minden más, ami 160 évbe belefér. Mégsem ezek maradnak meg, hanem az, ahogy

Bálint András az asztalra könyökölve, állát a kézfejére ejtve nézi Jordán Tamást, miközben az beszél. Szinte belenézi a szavakat Jordán szájába.

Vagy ahogy a görnyedten ülő Jordán feláll, és kirobban belőle Molnár Ferenc. Ahogy adják és veszik egymástól az energiát és a támogatást.

Lehetne még beszélni sok részletről és megoldásról, ahogy egy színházi produkció esetében szokás – ez azonban nem egy átlagos előadás – hanem ünnep, amit közösen kell átélni Bálinttal, Jordánnal és Molnárral egy vérbeli, polgári szalonban.

Fejléckép: Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Kapcsolódó

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Karácsony Gergely főpolgármester az érintettek tudta nélkül jelent meg a két művész közös bemutatóján a Rózsavölgyi Szalonban, és mindkettőjüket kinevezte a Budapest létrejöttének 150. esztendejét ünneplő eseménysorozat kulturális nagykövetévé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csiby Gergely egy keményen eldurvuló válást állít színpadra az Art-Színtérben

A Rózsák háborúja című előadás lesz az első produkció, amely kifejezetten az Art-Színtér idén birtokba vett terébe készül. Az előadást február 20-án mutatják be. A rendezőt társulati létről, szabadúszásról és a készülő előadásról kérdeztük.
Színház hírek

A Főváros kulturális pályázatokkal ünnepli Budapest születésének 150. évfordulóját

A Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat. A legelőkelőbb díjat Pass Andrea és Trencsényi Katalin vette át.
Színház magazin

Játszani kell, nem belehalni – Esztergályos Cecília 80

A Kossuth-díjas színésznő január 26-án ünnepli a 80. születésnapját. Noha legtöbben a Família Kft. című tévéfilmsorozatból ismerik, mindmáig aktív színészi pályáján szép számmal fordultak elő jelentős filmes és színházi alakítások is.
Színház interjú

Nem tudni, itt van-e a világvége, de valami nem kóser – beszélgetés Szikszai Rémusszal és Hoffer Károllyal a készülő Dekameron kapcsán

Szikszai Rémusz Dekameron 2023 címmel bábelőadást rendez a Budapest Bábszínházban. Hogyan lesz egy „hagyományos” színészből bábrendező? Hogyan kerülnek Bocaccio helyére kortárs magyar írók, ráadásul egyszerre tízen? A rendezőt és Hoffer Károly bábtervezőt kérdeztük.
Színház ajánló

Balázs Zoltán Frankensteint rendez Nyíregyházán

Az elsősorban a független Maladype Színház vezetőjeként ismert alkotó e munkájában a józan ész lehetőségeit kutatja egy degeneratív világ és egy tébolyult evolúciós kísérlet közepette. Az előadást március 11-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színházban.