Színház

Ami százhatvan évbe belefér

2023.01.13. 16:25
Ajánlom
Százhatvan év nagyon szép kor, még úgy is, ha ezt ketten hozzák össze. Bálint András és Jordán Tamás ugyanis külön-külön éppen nyolcvan évesek. Utóbbi két nap múlva, január 15-én tölti be, előbbinek még három és fél hónap hiányzik belőle.

De kicsire nem adunk, már csak azért sem, mert a Rózsavölgyi Szalon legújabb bemutatója, Bálint+Jordán=160 címmel, igazán nagy dolgokat céloz meg.

Talán már 30 pluszosan is, de 40 év felett még inkább, sokunk számára jelentéssel bírnak ezek a nevek. Bálint András kapcsán legtöbbünknek egy fiatalon indított filmes karrier és a Radnóti Színház több évtizednyi vezetése ugrik be, Jordán Tamásra pedig elhivatott színházcsinálóként gondolunk, aki színházról színházra újra meg újra,

már-már monomániásan próbálja az általa vezetett intézményeket többé tenni puszta teátrumoknál, ahol különféle előadásokból falatozunk, majd jóllakottan hazamegyünk.

Jordán Tamásnak különös kötődése van a Rózsavölgyi Szalonnal. Ahogy ez Zimányi Zsófia, a szalon alapítója és művészeti vezetője sajtóbemutatót követő szavaiból kiderült: nem csupán a partvonal mellől üdvözölte a Rózsavölgyi indulását 2012-ben, de egy frissen készülő önálló műsort (Széllel szembe) azonnal bedobott a közösbe. Ha már a friss bemutatóból kiderül, hogy mindkettőjüknek van kötődése a számokhoz (Bálint András jól számol fejben, amit azonnal és akár kéretlenül is megtesz, Jordán Tamás pedig mérnökként végzett, így alapból muszáj, hogy legyen affinitása a számtanhoz): Jordán utcahosszal vezeti a Rózsavölgyiben fellépő színészek képzeletbeli tabelláját. A mai bemutató lesz a 848. szereplése a szalonban úgy, hogy a második helyezett, Molnár Piroska szinte pontosan fele annyiszor, 421-szer lépett fel. A harmadik helyen pedig Őze Áron és Alföldi Róbert áll holtversenyben. Maradva Jordán Tamásnál és a számoknál: míg Molnár Piroskával eddig éppen 150-szer játszották el színházi duettjüket, a Romance.com-ot, az Alföldi Róberttel közös Utolsó óra című előadás legközelebb 300. alkalommal lesz látható a szalonban.  

MOL_4071_2-155717.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Na, de ennyit a számokról! Legfeljebb még annyi, hogy Budapest idén ünnepli 150. születésnapját, ami ugye tízzel kevesebb, mint… Csak azért, mert ezt is megemlítik az előadásban, és mert a darab eredetpontja voltaképpen a főváros. Ez ugyanis a lokális metszéspontja az elhangzó irodalmi szövegek szerzőjének, Molnár Ferencnek, aki „Budapest szerelmese”, a két pályatársnak és az előadás negyedik szereplőjeként a békebeli irodalmi kávéházaknak. Utóbbi nem csupán nosztalgikus említésként jelenik meg, de az egész előadás olyan, mintha a két régimotoros színházi ember csupán leült volna emléket idézni egy-egy forró ital mellé a Rózsavölgyi „Kávéházban”. Ami nem áll messze a valóságtól, mivel a szövegek valóban úgy születtek, hogy ők ketten egy budai kiskocsmában elkezdtek beszélgetni, amit Jordán Tamás legépelt, együtt szerkesztgettek, ebbe a beszélgetésbe illesztették bele a Molnár-szövegeket, majd az egészet Bálint András rendezgette el.

Különös élmény egymás mellett látni két, ennyire különböző embert, akikről tudjuk (de ha nem, most megtudhatjuk), hogy színházi pályájuk sok ponton érintkezik, közös szálakon fut együtt, majd elválik és újra találkozik.

MOL_4034_2-160233.jpg

Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Gyerekkori jóbarátok, rengetegszer játszottak együtt filmen és színpadon is, szerepeltek egymás színházaiban és rendezéseiben, közös ügyek és kölcsönös megbántódások kísérik végig a közös múltat. Bálint András, a szépfiúból szép férfivá érett, gyönyörűen artikuláló intellektus, és Jordán Tamás, akinek mindig oda kellett figyelnie a tiszta dikcióra és aki óhatatlanul is hatalmas belső izzással és indulatokkal tölti meg a leghalvérűbb irodalmi alakokat is. Kapunk persze Molnár Ferencet is: kiderül, hogy ami száz éve büdös volt, az ma is ugyanúgy bűzlik, legyen az politika vagy politika. Na, de erről nem beszélünk! – mondják, majd beszélnek. A finom ugratások közben a két szereplőről is sok mindent megtudhatunk: a nagybetűs JORDÁN TAMÁSRÓL, aki egyben a kisbetűs nemecsek, és a kisbetűs bálintandrásról, aki egyben a nagybetűs BOKA, és önironikus megjegyzése szerint a legtöbb ember számára örökre a Szerelmesfilm Jancsikája maradt. Háborúban induló sorsok, poénok és anekdoták, színháztörténeti pillanatok hátulnézetből és sok minden más, ami 160 évbe belefér. Mégsem ezek maradnak meg, hanem az, ahogy

Bálint András az asztalra könyökölve, állát a kézfejére ejtve nézi Jordán Tamást, miközben az beszél. Szinte belenézi a szavakat Jordán szájába.

Vagy ahogy a görnyedten ülő Jordán feláll, és kirobban belőle Molnár Ferenc. Ahogy adják és veszik egymástól az energiát és a támogatást.

Lehetne még beszélni sok részletről és megoldásról, ahogy egy színházi produkció esetében szokás – ez azonban nem egy átlagos előadás – hanem ünnep, amit közösen kell átélni Bálinttal, Jordánnal és Molnárral egy vérbeli, polgári szalonban.

Fejléckép: Bálint András és Jordán Tamás a Bálint+Jordán=160 című előadásban (fotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Kapcsolódó

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Karácsony Gergely főpolgármester az érintettek tudta nélkül jelent meg a két művész közös bemutatóján a Rózsavölgyi Szalonban, és mindkettőjüket kinevezte a Budapest létrejöttének 150. esztendejét ünneplő eseménysorozat kulturális nagykövetévé.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?