Színház

Amiért megérte fesztivált csinálni

2010.04.06. 12:46
Ajánlom
Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

"Az idő pedig egyre rosszabb."

Azt beszélik a Tavaszi Fesztivál már... Nem pletykálok. Nem lenne szép. Mindenesetre a Nemzeti balkonjáról olyan a színpad, mintha egy hitech tévét normális hangerővel kitennénk a kert végébe és aztán a szobából próbálnánk nézni. Annyi alkalmasabb színház van Budapesten, nem tudom, hogy a vendégjátékokat mért ott erőltetik.

Az zsidó tanítónak négy gyermeke van - a történet a múlt század elején, mai ruhákban, mai környezetben játszódik - a legkisebb, Menuchim gyengeelméjű (epilepsziás?). A földre dobják, vonszolják, a testvérei próbálják megfojtani. Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

A család végül, apa, anya, lány, követi az egyik fiút, letelepszenek Amerikában. Elmenekülnek az éhezés, a sovány földek, a nyomor elől. Az orosz fennhatóság alatt lévő Volhyniából. Onnan, ahol az idő is egyre rosszabb. A beteget otthon hagyják, a katona is marad a hazát, pontosabban a cárt szolgálni. Elhagyják őket, majd sírnak utánuk. Nem sok idő, mire a családfő rájön, hogy Amerika börtön. A volhyniai mezőkre vágyik. Ahol amúgy a lányukat kozákok kúrták, illetve nációra való tekintet nélkül bárki, mert így tetszett neki. A fiú ügyes, egész jól elboldogul a tengeren túl, de aztán meghal. Utána a mama is. A lány pedig megbolondul. Mendel Singer, a zsidó tanító istenével pöröl, majd megtagadja, s ezen a zsidó közösség sem tud változtatni. És akkor Oroszországból zenei géniusz, egy híres karmester érkezik Amerikába. Mert ugye őrület és zsenialitás egy szűk mezsgyén találkozik...

Ilyen csöndet még nem hallottam színházban.

Az ószövetségi HIOB vagyis Jób neve az idők során önálló jelentést is kapott. Lesújtó hírt jelent. Esetünkben azt, hogy a sors lesújthat mindannyiunkra. A történetet, amely a szenvedő Jóbot, s az ő istennel való pörlekedését idézi, a holland Johan Simons, a Münchner Kammerspiele művészeti igazgatója rendezte. Az emberi élet giccses körhintáját rakta a színpadra, a születés-szeretet-halál állandó körforgásának képzetét villogó föliratokkal is megerősítve. A szenvedés nincs a föliratok között - azt látjuk a színpadon. És a föloldozást is. Olyan őserővel hat Simons színháza a nézőre, amely visszavezet a színház eredetéhez. A szenvedés-föloldozás-megtisztulás folyamatának hullámzását éljük át a szereplőkkel együtt. Végtelenül fájdalmas és felemelő egyszerre. Innen a csönd...

Különlegesen érzékeny és fegyelmezett színészi jelenlét teszi lehetővé mindezt. Nincs benne semmi magamutogatás. André Jung Mendel Singere például egyszerűen az aki. Nem eljátszott szerep. Ő maga Mendel Singer. Hihetetlen  erejű alakítás Sylvana Krappatsché is. A színésznő rángó rongybabaként mutatja a legkisebb fiút, hogy aztán zseniként visszatérve fölidézze azt, amit akkor már nem is mutat. A létezéstől elválaszthatatlan szenvedést. Mintha a haszidok története rázna föl minket abból a félálomból, amelyben életünket éljük, és tágítaná univerzálissá a zsidó tanítóról szóló kortalan mesét.

Joseph Roth Hiob (Jób) című regénye 1930-ban látott napvilágot. Három évvel később Roth kénytelen elmenekülni a náci Németországból. Már Franciaországban adja postára Stefan Zweignek szóló levelét: "Eltekintve magánügyeimtől - hiszen irodalmi és anyagi létünk megsemmisült -, ez az egész katasztrófa új háborúhoz vezet. Nem adok egy garast az életünkért. Sikerült hatalomba engedni a barbárságot. Ne ringassa magát illúziókba. A pokol kormányoz." Egy párizsi szegényházban hal meg. 1939-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.