Színház

Amiért megérte fesztivált csinálni

2010.04.06. 12:46
Ajánlom
Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

"Az idő pedig egyre rosszabb."

Azt beszélik a Tavaszi Fesztivál már... Nem pletykálok. Nem lenne szép. Mindenesetre a Nemzeti balkonjáról olyan a színpad, mintha egy hitech tévét normális hangerővel kitennénk a kert végébe és aztán a szobából próbálnánk nézni. Annyi alkalmasabb színház van Budapesten, nem tudom, hogy a vendégjátékokat mért ott erőltetik.

Az zsidó tanítónak négy gyermeke van - a történet a múlt század elején, mai ruhákban, mai környezetben játszódik - a legkisebb, Menuchim gyengeelméjű (epilepsziás?). A földre dobják, vonszolják, a testvérei próbálják megfojtani. Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

A család végül, apa, anya, lány, követi az egyik fiút, letelepszenek Amerikában. Elmenekülnek az éhezés, a sovány földek, a nyomor elől. Az orosz fennhatóság alatt lévő Volhyniából. Onnan, ahol az idő is egyre rosszabb. A beteget otthon hagyják, a katona is marad a hazát, pontosabban a cárt szolgálni. Elhagyják őket, majd sírnak utánuk. Nem sok idő, mire a családfő rájön, hogy Amerika börtön. A volhyniai mezőkre vágyik. Ahol amúgy a lányukat kozákok kúrták, illetve nációra való tekintet nélkül bárki, mert így tetszett neki. A fiú ügyes, egész jól elboldogul a tengeren túl, de aztán meghal. Utána a mama is. A lány pedig megbolondul. Mendel Singer, a zsidó tanító istenével pöröl, majd megtagadja, s ezen a zsidó közösség sem tud változtatni. És akkor Oroszországból zenei géniusz, egy híres karmester érkezik Amerikába. Mert ugye őrület és zsenialitás egy szűk mezsgyén találkozik...

Ilyen csöndet még nem hallottam színházban.

Az ószövetségi HIOB vagyis Jób neve az idők során önálló jelentést is kapott. Lesújtó hírt jelent. Esetünkben azt, hogy a sors lesújthat mindannyiunkra. A történetet, amely a szenvedő Jóbot, s az ő istennel való pörlekedését idézi, a holland Johan Simons, a Münchner Kammerspiele művészeti igazgatója rendezte. Az emberi élet giccses körhintáját rakta a színpadra, a születés-szeretet-halál állandó körforgásának képzetét villogó föliratokkal is megerősítve. A szenvedés nincs a föliratok között - azt látjuk a színpadon. És a föloldozást is. Olyan őserővel hat Simons színháza a nézőre, amely visszavezet a színház eredetéhez. A szenvedés-föloldozás-megtisztulás folyamatának hullámzását éljük át a szereplőkkel együtt. Végtelenül fájdalmas és felemelő egyszerre. Innen a csönd...

Különlegesen érzékeny és fegyelmezett színészi jelenlét teszi lehetővé mindezt. Nincs benne semmi magamutogatás. André Jung Mendel Singere például egyszerűen az aki. Nem eljátszott szerep. Ő maga Mendel Singer. Hihetetlen  erejű alakítás Sylvana Krappatsché is. A színésznő rángó rongybabaként mutatja a legkisebb fiút, hogy aztán zseniként visszatérve fölidézze azt, amit akkor már nem is mutat. A létezéstől elválaszthatatlan szenvedést. Mintha a haszidok története rázna föl minket abból a félálomból, amelyben életünket éljük, és tágítaná univerzálissá a zsidó tanítóról szóló kortalan mesét.

Joseph Roth Hiob (Jób) című regénye 1930-ban látott napvilágot. Három évvel később Roth kénytelen elmenekülni a náci Németországból. Már Franciaországban adja postára Stefan Zweignek szóló levelét: "Eltekintve magánügyeimtől - hiszen irodalmi és anyagi létünk megsemmisült -, ez az egész katasztrófa új háborúhoz vezet. Nem adok egy garast az életünkért. Sikerült hatalomba engedni a barbárságot. Ne ringassa magát illúziókba. A pokol kormányoz." Egy párizsi szegényházban hal meg. 1939-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.