Színház

Amiért megérte fesztivált csinálni

2010.04.06. 12:46
Ajánlom
Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

"Az idő pedig egyre rosszabb."

Azt beszélik a Tavaszi Fesztivál már... Nem pletykálok. Nem lenne szép. Mindenesetre a Nemzeti balkonjáról olyan a színpad, mintha egy hitech tévét normális hangerővel kitennénk a kert végébe és aztán a szobából próbálnánk nézni. Annyi alkalmasabb színház van Budapesten, nem tudom, hogy a vendégjátékokat mért ott erőltetik.

Az zsidó tanítónak négy gyermeke van - a történet a múlt század elején, mai ruhákban, mai környezetben játszódik - a legkisebb, Menuchim gyengeelméjű (epilepsziás?). A földre dobják, vonszolják, a testvérei próbálják megfojtani. Ha épp senki nem foglalkozik vele, belökik egy résbe. Hihetetlenül újszerű, tömör, szuggesztív színházi nyelv, borzongva lehet csodálni.

A család végül, apa, anya, lány, követi az egyik fiút, letelepszenek Amerikában. Elmenekülnek az éhezés, a sovány földek, a nyomor elől. Az orosz fennhatóság alatt lévő Volhyniából. Onnan, ahol az idő is egyre rosszabb. A beteget otthon hagyják, a katona is marad a hazát, pontosabban a cárt szolgálni. Elhagyják őket, majd sírnak utánuk. Nem sok idő, mire a családfő rájön, hogy Amerika börtön. A volhyniai mezőkre vágyik. Ahol amúgy a lányukat kozákok kúrták, illetve nációra való tekintet nélkül bárki, mert így tetszett neki. A fiú ügyes, egész jól elboldogul a tengeren túl, de aztán meghal. Utána a mama is. A lány pedig megbolondul. Mendel Singer, a zsidó tanító istenével pöröl, majd megtagadja, s ezen a zsidó közösség sem tud változtatni. És akkor Oroszországból zenei géniusz, egy híres karmester érkezik Amerikába. Mert ugye őrület és zsenialitás egy szűk mezsgyén találkozik...

Ilyen csöndet még nem hallottam színházban.

Az ószövetségi HIOB vagyis Jób neve az idők során önálló jelentést is kapott. Lesújtó hírt jelent. Esetünkben azt, hogy a sors lesújthat mindannyiunkra. A történetet, amely a szenvedő Jóbot, s az ő istennel való pörlekedését idézi, a holland Johan Simons, a Münchner Kammerspiele művészeti igazgatója rendezte. Az emberi élet giccses körhintáját rakta a színpadra, a születés-szeretet-halál állandó körforgásának képzetét villogó föliratokkal is megerősítve. A szenvedés nincs a föliratok között - azt látjuk a színpadon. És a föloldozást is. Olyan őserővel hat Simons színháza a nézőre, amely visszavezet a színház eredetéhez. A szenvedés-föloldozás-megtisztulás folyamatának hullámzását éljük át a szereplőkkel együtt. Végtelenül fájdalmas és felemelő egyszerre. Innen a csönd...

Különlegesen érzékeny és fegyelmezett színészi jelenlét teszi lehetővé mindezt. Nincs benne semmi magamutogatás. André Jung Mendel Singere például egyszerűen az aki. Nem eljátszott szerep. Ő maga Mendel Singer. Hihetetlen  erejű alakítás Sylvana Krappatsché is. A színésznő rángó rongybabaként mutatja a legkisebb fiút, hogy aztán zseniként visszatérve fölidézze azt, amit akkor már nem is mutat. A létezéstől elválaszthatatlan szenvedést. Mintha a haszidok története rázna föl minket abból a félálomból, amelyben életünket éljük, és tágítaná univerzálissá a zsidó tanítóról szóló kortalan mesét.

Joseph Roth Hiob (Jób) című regénye 1930-ban látott napvilágot. Három évvel később Roth kénytelen elmenekülni a náci Németországból. Már Franciaországban adja postára Stefan Zweignek szóló levelét: "Eltekintve magánügyeimtől - hiszen irodalmi és anyagi létünk megsemmisült -, ez az egész katasztrófa új háborúhoz vezet. Nem adok egy garast az életünkért. Sikerült hatalomba engedni a barbárságot. Ne ringassa magát illúziókba. A pokol kormányoz." Egy párizsi szegényházban hal meg. 1939-ben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.