Színház

Amikor a tárgyak életre kelnek

2022.02.05. 10:45
Ajánlom
Van olyan művész, aki szereti, míg másokat talán kicsit zavarnak a kellékek. Nem véletlenül terjedt el a szakmában a nem túl hízelgő „kellékszínész” jelző azokra, akik elősorban a tárgyakba kapaszkodnak a színpadon. Pedig a kellék nem csupán egy tárgy: a hozzájuk való viszonyulásába az előadó belesűríthet egy egész sorsot, vagy felépíthet velük egy karaktert. Négy művészt kértünk meg, hogy meséljen el egy emlékezetes, színpadi jelenethez vagy forgatáshoz fűződő történetet.

Botos Éva

színművész

Botos Éva

Botos Éva (Fotó/Forrás: Adrián Zoltán / Fidelio)

A kezemben néha kettéesnek a tárgyak. Két emlékezetes esetet tudok felidézni, mindkettő a Centrál Színházban történt. Az egyik Szikszai Rémusz rendezésében, a Tökéletlenekben esett meg, amiben egy álrendőrt játszottam. A darab egy pontján elő kellett kapnom a fegyveremet, hogy megfenyegessek két másik szereplőt, a pisztoly azonban valahogy fennakadt a tokban, és szétesett.

Hirtelen lepergett előttem az egész jelenet,

és próbáltam kitalálni, hogy hogyan fogom megoldani a helyzetet egy tár nélküli pisztolycsővel. Szerencsére az utolsó pillanatban a helyére kattant a két rész, így nem volt szükség mentésre. A Függöny felnél viszont nem volt ilyen szerencsém, és nevetésbe torkollott az eset. Egy csákányt kellett volna leemelnem a falról, ami aztán kézről kézre jár és mindenki suhint vele egyet-kettőt. Azon az előadáson azonban elvált a feje a nyelétől. Tudtam, hogy képtelenség az eredeti jelenetet végigcsinálni, elvégre nem lengethetek egy nagy piros csákányfejet. Elnevettem magam és továbbadtam a kollégámnak a nyéllel együtt, így járt kézről kézre a csákány. Ráadásul éppen erről az előadásról készült házi felvétel, így az esetet meg is örökítettük.

 

Csiby Gergely

színművész

MOL_2142-165643.jpg

Csiby Gergely (Fotó/Forrás: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon)

Nagyon komolyan veszem a kellékekkel való játékot, és fontosnak tartom, hogy én is ellenőrizzem az előadás előtt, minden a helyén van-e. Bár elsősorban nem a kellékből indulva építem fel a szerepeimet, rendkívül hasznos tud lenni egy-egy tárgy, mert segít megfogalmazni a szerep fizikalitását. Ilyen például a Rózsavölgyi Szalon Végszó című előadásában az újság, amire folyamatosan hivatkoznak a szereplők, a Mallory DuPrét játszó Györgyi Anna is sokszor felhozza, hogy milyen előnytelen fotót tesznek be róla.

A New York-i színistúdióban, ahol tanultam, azt mondták, hogy ha van rá lehetőség, akkor vigyünk be a színpadra valamit, ami a miénk

– máshogy fogunk viszonyulni a helyzetekhez. Ezt a Rózsavölgyi Szalonban is tapasztalhattam, mert bár nem kellékről van szó, de a Végszóban sokáig a saját övemmel próbáltam a jeleneteket, amíg el nem készült a szereplőm előadásban is látott darabja. Előfordulnak azonban olyan helyzetek, amikor minden igyekezet ellenére korrigálni kell. A Churchill és Garbóban van egy festődoboz, aminek az egyik előadáson elengedett hátul a zsanérja. Ezt azonban már csak akkor vettem észre, amikor a többi kellék – amiket ki kell vinnem – a kezemben volt. Egy letakart festőállványt, egy széket és a fél kézzel tartott dobozt kellett úgy kimentenem a jelenetváltáskor, hogy ne történjen semmi baj. Hosszúra nyúlt volna az előadás, ha a leejtem és minden kiborul.

 

Fodor Gabriella

operaénekes

FodorGabriella-173343.jpg

Fodor Gabriella (Fotó/Forrás: a tulajdonos engedélyével)

A legfrissebb élményem a Figaro3előadása volt júniusban, amely a három Figaro-operából (Rossini, Mozart és Milhaud művéből) állt össze. Ebben egy hölgyet három különböző életkorban kellett megformálnom, Rosinaként, Grófnéként és a bűnös anyaként. Arra nem volt idő, hogy a váltásnál kimenjek a színpadról, és átöltözzek, ezért hosszan tanakodtunk a jelmeztervezővel, Nagy Fruzsinával, hogyan lehetne érzékeltetni, hogy megfiatalodom, hiszen a nézők nem feltétlenül ismerik a történetet. Végül úgy oldottuk meg, hogy egy övvel kicsit rövidebbre húztam a szoknyám, felvettem egy gallért, és lebontottam a hajam. Ez nekem is segített, hogy egy kicsit fiatalabbnak, kislányosabbnak érezzem magam.

Amikor pedig idősebb emberként léptünk színre, szemüvegeket használtunk. Felvettük, és átkerültünk egy másik életkorba.

Több alkalommal jutott szerep az előadásban szereplő, nagy fitneszlabdáknak is. Előfordult, hogy rá kellett ülnöm egyre, a Grófné áriája előtt pedig megnyílt a színfal, és hirtelen sok labda gurult be. Az ária közben megszemélyesítettem egy labdát, mintha a Gróf lenne, egy darabig neki énekeltem a csalódottságomról, mennyire nem ezt vártam a kapcsolatunktól, aztán dühösen ellöktem magamtól. Nekiütközött a többinek, és azok is továbbgördültek. Ez lett az életút szimbolikája: mennyire kis dolgokon, szinte a véletlenen múlik, hogy az ember merre tart, kibe botlik bele, milyen élmények érik. Mennyiféle irányba indulhattunk volna mi is tovább. Ezen keresztül én magam is jobban átéltem a lelki folyamatokat.

 

Kis Hajni

filmrendező

KisHajni_Foto_Szasz_Zita_Laura-005426.jpg

Kis Hajni (Fotó/Forrás: Szász Zita Laura)

A Külön falkának többek között a vége jelenetét is egy lakótelepen forgattuk, hosszú panelsorok között. A legtöbb ottani jelenetünk éjszaka játszódott, és bármennyire is próbáltunk a lehető leghalkabbak lenni, voltak lakók, akinek sehogy nem tudtunk megfelelni. Így megesett, hogy a kameracsapatot váratlanul nyerstojás-támadás érte a magasból.

Aztán egyik éjjel újra visszatértünk a tett színhelyére forgatni, itt már a filmnek szinte az utolsó képeit vettük. Ezen a napon forgattunk a legtovább, reggelbe nyúlóan, mindenre fel voltunk készülve, valamiért mégsem csapódott tojás senkinek a fejére. Hosszan tanakodtunk, mire rájöttünk a trükkre: ebben az egy jelenetben feltűnik egy villogó rendőrautó a panel mellett két, egyenruhába öltöztetett szereplővel... A tojásdobálók úgy hihették, erre a napra már egy komolyabb gárdával érkeztünk, ezért ezen az éjjelen senki nem mert támadásba lendülni a „rendfenntartóinkkal” szemben!

Fejléckép: Csiby Gergely a Végszó című előadásban (fotó: Szokodi Bea / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.