Színház

Amikor egy egész város korrumpálható – Tóth Ildikó játssza Az öreg hölgyet Székesfehérváron

2022.02.23. 10:25
Ajánlom
Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-mű olvasópróbájával ismét nagy munka kezdődött a Vörösmarty Színházban. A főszerepekben Tóth Ildikóval és Gáspár Sándorral, de szinte a teljes társulat részvételével indult útjára a következő nagyszínpadi előadás Bagó Bertalan irányításával és Vereckei Rita díszlet- és jelmezterveivel.

„Vannak dolgok, amik nem évülnek el. Az, hogy milyen az, amikor az embert megveszik kilóra pénzért. Egyáltalán meg lehet-e. A darab azt mondja, hogy sajnos meg lehet. A másik kérdés, hogy mi a bosszú, mennyit ér meg az, hogy bosszút álljon az ember” – vallja Bagó Bertalan rendező, aki szinte a teljes társulat részvételével állítja színpadra Dürrenmatt örökérvényűjét.

olvaso01-094425.jpg

Megkezdődtek Az öreg hölgy látogatása olvasópróbái (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

Az öreg hölgy látogatása ugyanis mindig aktuális. Jön, bosszút áll, megveszi a lelkeket, ha kell, egy egész városét; ha kell, épp a szülővárosáét. Irgalmatlan és türelmes. Az őt ért sérelemért egy emberéletet kér, bármi is legyen az ára. De Claire Zanahassian (Tóth Ildikó) csak akkor járhat sikerrel, ha egy városnyi ember korrumpálható:

Az, hogy Claire története hogyan alakul a próbafolyamat alatt, nagyon meghatározó, az, hogy a város, a polgármester, a tanító és a többiek szerepe hogy tud egységbe forrni a maguk különböző amplitúdóival.

Nem nagy meglepetés, főleg Dürrenmatt rajongóinak, hogy igen, egy egész városnyi ember is korrumpálható. Hogy ez a Vörösmarty Színház színpadán hogyan válik majd valósággá, az március végén kiderül.

olvaso02-094425.jpg

Megkezdődtek Az öreg hölgy látogatása olvasópróbái (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A bemutató időpontja: 2022. március 26.

További információ az alábbi oldalon található!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Tóth Ildikó (fotó: Hamarits Zsolt / Vörösmarty Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.