Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

2022.01.17. 09:20
Ajánlom
A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az orosz színház megújítójaként is emlegetett Vasziljev munkáiban számos stílus visszaköszön: a ’80-as évek sajátos realizmusa, a ’90-es évek teátrális kísérlete, a 2000-es évek letisztult metafizikai színháza, valamint a kortárs misztériumszínház formái is megmutatkoznak.

Tanulmányait a Rosztovi Állami Egyetemen kezdte, ahol első diplomáját kémiából szerezte. Már ekkor közeledett színház világához, 1973-ban az Állami Színművészeti Egyetemen rendezésre jogosító oklevelet kapott. Ebben az időben kezdett el dolgozni Igor Popov festőművésszel és jelenetíróval.

Sajátos alkotói módszert dolgozott ki, amely Sztanyiszlavszkij pszichológiai realizmusán alapul.

Neve akkor vált széles körben ismertté, amikor 1987-ben létrehozta saját stúdióját, a Drámai Művészet Iskolát, ahol újfajta színházi formanyelvekkel kísérletezett.

„Anatolij Vasziljev korunk egyik legnagyobb szaktekintélye, a kortárs orosz színház megújítója, egyben a 20-21. század egyik legfontosabb színházi műhelyének megteremtője”

– emeli ki a műhely kapcsán az SZFE.

Pirandello-feldolgozásai legendásak, de kiemelkedő jelentőségűként jegyzik a Mozart és Salieri, a Jeremiás siralmai, valamint az Iliász című munkáit is.

Munkásságát már 1988-ban kitüntetéssel ismerték el, elnyerte az orosz Sztaniszlavszkij Prémium díját, 1989-ben Franciaországból megkapta a Művészet és Irodalom Lovagrendjét és 1990-ben a Premio Europa Nuove Realtà Teatralit, az Európa Színházi Díjat Taorminában, Olaszországban. A díjak sora ezzel nem ért véget, 1993-ban Oroszország tiszteletbeli művésze lett, majd 1995-ben a Stanislavsky Alap prémiumának díját vehette át a színházi pedagógia fejlesztésében nyújtott hozzájárulásáért. 1999-ben Oroszország állami díjat adományozott neki, 2001-ben megkapta a Nemzeti Prémium Triumph díjat, 2012-ben pedig az olasz UBU díjat.

2001 óta saját színházat működtet Moszkva egyik frekventált helyén.

Vasziljev megszólalt már a Színház Világnapja alkalmából is, hiszen 2016 márciusában ő fogalmazta meg gondolatait a művészvilágról.

Fejléckép: Anatolij Vasziljev (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Petőfi-vendégjáték Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban mutatkozott be Az apostol, Szilágyi Bálint rendező Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült színdarabja.
Színház gyász

Elhunyt Holl János színművész

A művész, aki karrierje során egyebek közt hat éven keresztül játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 87 éves volt. Halálhíréről a Színház Online számolt be.
Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.