Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

2022.01.17. 09:20
Ajánlom
A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az orosz színház megújítójaként is emlegetett Vasziljev munkáiban számos stílus visszaköszön: a ’80-as évek sajátos realizmusa, a ’90-es évek teátrális kísérlete, a 2000-es évek letisztult metafizikai színháza, valamint a kortárs misztériumszínház formái is megmutatkoznak.

Tanulmányait a Rosztovi Állami Egyetemen kezdte, ahol első diplomáját kémiából szerezte. Már ekkor közeledett színház világához, 1973-ban az Állami Színművészeti Egyetemen rendezésre jogosító oklevelet kapott. Ebben az időben kezdett el dolgozni Igor Popov festőművésszel és jelenetíróval.

Sajátos alkotói módszert dolgozott ki, amely Sztanyiszlavszkij pszichológiai realizmusán alapul.

Neve akkor vált széles körben ismertté, amikor 1987-ben létrehozta saját stúdióját, a Drámai Művészet Iskolát, ahol újfajta színházi formanyelvekkel kísérletezett.

„Anatolij Vasziljev korunk egyik legnagyobb szaktekintélye, a kortárs orosz színház megújítója, egyben a 20-21. század egyik legfontosabb színházi műhelyének megteremtője”

– emeli ki a műhely kapcsán az SZFE.

Pirandello-feldolgozásai legendásak, de kiemelkedő jelentőségűként jegyzik a Mozart és Salieri, a Jeremiás siralmai, valamint az Iliász című munkáit is.

Munkásságát már 1988-ban kitüntetéssel ismerték el, elnyerte az orosz Sztaniszlavszkij Prémium díját, 1989-ben Franciaországból megkapta a Művészet és Irodalom Lovagrendjét és 1990-ben a Premio Europa Nuove Realtà Teatralit, az Európa Színházi Díjat Taorminában, Olaszországban. A díjak sora ezzel nem ért véget, 1993-ban Oroszország tiszteletbeli művésze lett, majd 1995-ben a Stanislavsky Alap prémiumának díját vehette át a színházi pedagógia fejlesztésében nyújtott hozzájárulásáért. 1999-ben Oroszország állami díjat adományozott neki, 2001-ben megkapta a Nemzeti Prémium Triumph díjat, 2012-ben pedig az olasz UBU díjat.

2001 óta saját színházat működtet Moszkva egyik frekventált helyén.

Vasziljev megszólalt már a Színház Világnapja alkalmából is, hiszen 2016 márciusában ő fogalmazta meg gondolatait a művészvilágról.

Fejléckép: Anatolij Vasziljev (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Zenés színház

„Az igazi nőnek mindig titka van” – interjú Fischl Mónikával

Fischl Mónika az operettirodalom csaknem minden jelentős primadonnaszerepét eljátszotta már, az évad végéhez közeledve pedig többek között a Csárdáskirálynőben és a Marica grófnőben lesz látható a Budapesti Operettszínházban. A színésznővel a nemrég átvett Liszt Ferenc-díjáról, tanításról, az operett és musical kapcsolatáról, valamint az előadások egyedi rendezői koncepciójáról beszélgettünk.
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Jazz/World

Júniusban irány Szentendre! – Jazz esték a Barcsay udvarban

Szentendre évszaktól függetlenül mindig kínál valami varázslatosat, június elején a jazzkedvelőket kényezteti majd. Nemzetközi és hazai sztárokkal indul a Ferenczy Múzeumi Centrum új programsorozata, a Jazz Estek Szentendrén, melynek eseményeit a hangulatos Barcsay udvarban kísérhetik figyelemmel 2022. június 3. és 5. között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.