Színház

Angol nyelven mutatták be Háy János díjnyertes drámáját

2022.07.08. 10:55
Ajánlom
A halottembert a manchesteri Salford Egyetem MediaCity Kampuszán vitték színre július 7-én, az előadás után pedig az érdeklődők egy közönségtalálkozó keretében találkozhattak az alkotókkal és a szerzővel.

Háy János novelláját, amely a Házasságon innen és túl című kötetben olvasható, 2017-ben adaptálta színpadra Magyarországon a Szkéné Színház, és még abban az évben Az évad legjobb magyar drámájának választotta a Színházi Dramaturgok Céhe.

A mű a II. világháború sújtotta Magyarországra kalauzolja a nézőket, középpontjában pedig a történelmi események közepette kisiklott életek, a gyász, az elromlott házasságok, a hiány, az emlékek, valamint önmagunk felfedezése áll.

Főhőse egy gyermekét egyedül nevelő anya, aki egy napon két levelet kap a frontról: az egyiket a férje írja, a másik a férfi halálhíréről szól.

A színpadi mű angol változatát a Salford Egyetem, az Ignition Stage Theatre Company, valamint a magyar nagykövetség tagjaiból álló kreatív csapat készítette, és Dr. Naray-Davey Szilvia fordításában és rendezésében valósult meg felolvasószínházként. Az előadás zenéjét Alan Williams professzor jegyzi.

„A halottember archetipikus és erőteljes történet a veszteségről és a gyászról. A háborúban játszódik és kísértetiesen előrevetíti a jelen eseményeit. Egy férjes asszony történetét meséli el, de bárkiről szólhat, aki átélte már a gyászt” – mondta el a darab kapcsán Dr. Naray-Davey Szilvia rendező, a Salfordi Egyetem Dráma- és Fordítástudományi tanszék oktatója.

(via Salford Egyetem)

Fejléckép: jelenet a Szkéné A halottember című előadásából (forrás: Jászai Mari Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.