Színház

Anyacsak1 – a szülővé érés fesztiválja

2022.04.28. 16:15
Ajánlom
Az élet forrásai, zoknimosóink, vígasztalóink: anyák. A közelgő, anyák napi hétvége egész gondolatözönt indított el női színházi alkotókban a szülővé válásról, így jött létre az Anyacsak1 Fesztivál. Az április 29. és május 8. közti események szervezői a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház.

Beszélgetések, könyvbemutató, felolvasások és független színházi előadások vagy akár meseterápiás foglalkozás; így is megjelenhet mindaz, amit az anyaságról, gyermekvárásról és világrajövetelről szóban-testben-gondolatban el szeretnének mondani az alkotók. Vagy megvitatni. És ezzel még nyilván korántsem értünk a lista végére, csak ismerkedünk a folyamattal, a szülővé éréssel. Tabuk nélkül.

Szellemes és találó az a megfogalmazás, mely a Hidden mom ajánlójában olvasható az alkotóktól és párhuzamot von a művészi és az anyai szerep között.

Arra a következtetésre jutottam, hogy művészként szinte ugyanazokra a képességekre van szükségem, mint anyaként. Rengeteget gyakorlok minden nap. Kitartó, érzékeny, rugalmas és kreatív vagyok. Keresem és megtalálom a legmegfelelőbb megoldást. Sok mindenre tudok egyszerre figyelni.

Jól bírom a stresszt. Fizikálisan terhelhető vagyok. Határaimat rendszeresen átlépem. Hozzászoktam, hogy néznek. Jó vagyok kontaktban. Jól tudok improvizálni, tudok reagálni váratlan helyzetekben. Mindig a legjobbat próbálom kihozni magamból és nagyon hálás vagyok, ha értékelitek, amit csinálok” – írják.

burok-141622.jpg

Burok - a Tünet Együttes előadása (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

A nyitónapon, április 29-én független bábákkal találkozhatnak az érdeklődők és az otthonszülés témájáról beszélgethetnek a Jurányi Laborban, majd 17 órától a Tünet Együttes Burok című előadása kísérli meg felidézni a szülés élményét, szétszálazni és megmutatni ezt a különleges folyyamatot testtel, szóval és képpel.

A produkcióban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményekből egyaránt merít.

Párhuzamosan a Radnóti Tesla Laborban az Anyajegy című produkció a születés és halál, anyák és gyerekek, férfiak és nők komplex viszonyrendszereiről szóló előadása várja a közönséget.

anyacsak1-141451.jpg

Anyacsak1 (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Másnap, április 30-án 15 órakor Michel Odent világhírű sebészprofesszorból otthonszülést kísérő szülész szakorvossá vált szerző Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel című könyvének magyar kiadását mutatják be, majd Péterfy-Novák Éva nagy sikerű Egyasszony című darabja látható a Jurányiban, Tenki Réka előadásában.

Három külső kerület is csatlakozott a fesztiválhoz, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshopon vehetnek részt az érdeklődők, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt… címmel egy anya-lánya történetet ismerhetünk meg,

azt hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében ugyan megöregedtünk, de belül ezt egyáltalán nem így érezzük?

AnyamSuzukija-141544.jpg

Anyám Suzukija (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

A Staféta-nyertes Hidden mom előadás nem más, mint az alkotók által megtapasztalt anyai minőségek színpadi leképezése.

Az anyaságot övező társadalmi sztereotípiákat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik azokat az előadók, Dányi Viktória és Furulyás Dóra.

Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. A Mákszem Műhely a családi élet kérdéseit – legyenek azok vidámak, nehezek vagy bonyolultak  járja körbe, ezúttal az örökbefogadó családok életének egyik örök témáját kutatja, azt, hogy

vajon hány anyja is van igazán a gyermeknek, akit örökbefogadó szülők nevelnek?

Mi a szerepük, jelentőségük, hozzájárulásuk a gyermek életéhez? Milyen annak az embernek az élete, akinek több anyja van? E témák mentén Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea írót, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként megvalósuó Anyacsak1 Fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányiban. Mi másrólszólhatna ez az előadás: szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete örömeivel és kudarcaival együtt.

Ne feledkezzünk meg a szervezőkről: Gáspár Anna (Manna), Kováts Adél (Radnóti Színház), Papp Szilvia, Perjési Éva, Rozgonyi-Kulcsár Viktória (Jurányi Ház).

A színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után a közönség beszélgetéseket folytathat a terület szakembereivel, illetve az előadások alkotóival.

A fesztivál teljes programja elérhető itt»»

Fejléckép: Tenki Réka az Egyasszonyban (forrás: Jurányi Ház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Színház ajánló

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház ajánló

Társadalmunk gyengeségeinek analízise – Máté Gábor rendezésében készül az Orlai Produkció új bemutatója

A Skorpió című előadás a közélet iránt érdeklődő, a színházban a társadalmi kérdések boncolgatását és a szarkasztikus humort kedvelő nézők számára lehet izgalmas választás.
Színház hír

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.