Színház

Anyacsak1 – a szülővé érés fesztiválja

2022.04.28. 16:15
Ajánlom
Az élet forrásai, zoknimosóink, vígasztalóink: anyák. A közelgő, anyák napi hétvége egész gondolatözönt indított el női színházi alkotókban a szülővé válásról, így jött létre az Anyacsak1 Fesztivál. Az április 29. és május 8. közti események szervezői a Jurányi Ház, a Manna Produkció és a Radnóti Színház.

Beszélgetések, könyvbemutató, felolvasások és független színházi előadások vagy akár meseterápiás foglalkozás; így is megjelenhet mindaz, amit az anyaságról, gyermekvárásról és világrajövetelről szóban-testben-gondolatban el szeretnének mondani az alkotók. Vagy megvitatni. És ezzel még nyilván korántsem értünk a lista végére, csak ismerkedünk a folyamattal, a szülővé éréssel. Tabuk nélkül.

Szellemes és találó az a megfogalmazás, mely a Hidden mom ajánlójában olvasható az alkotóktól és párhuzamot von a művészi és az anyai szerep között.

Arra a következtetésre jutottam, hogy művészként szinte ugyanazokra a képességekre van szükségem, mint anyaként. Rengeteget gyakorlok minden nap. Kitartó, érzékeny, rugalmas és kreatív vagyok. Keresem és megtalálom a legmegfelelőbb megoldást. Sok mindenre tudok egyszerre figyelni.

Jól bírom a stresszt. Fizikálisan terhelhető vagyok. Határaimat rendszeresen átlépem. Hozzászoktam, hogy néznek. Jó vagyok kontaktban. Jól tudok improvizálni, tudok reagálni váratlan helyzetekben. Mindig a legjobbat próbálom kihozni magamból és nagyon hálás vagyok, ha értékelitek, amit csinálok” – írják.

burok-141622.jpg

Burok - a Tünet Együttes előadása (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

A nyitónapon, április 29-én független bábákkal találkozhatnak az érdeklődők és az otthonszülés témájáról beszélgethetnek a Jurányi Laborban, majd 17 órától a Tünet Együttes Burok című előadása kísérli meg felidézni a szülés élményét, szétszálazni és megmutatni ezt a különleges folyyamatot testtel, szóval és képpel.

A produkcióban résztvevő négy táncosnő a saját szüléstörténetéből és testemlékeiből, traumatikus és euforikus élményekből egyaránt merít.

Párhuzamosan a Radnóti Tesla Laborban az Anyajegy című produkció a születés és halál, anyák és gyerekek, férfiak és nők komplex viszonyrendszereiről szóló előadása várja a közönséget.

anyacsak1-141451.jpg

Anyacsak1 (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Másnap, április 30-án 15 órakor Michel Odent világhírű sebészprofesszorból otthonszülést kísérő szülész szakorvossá vált szerző Mit tesz az orvostudomány az emberiséggel című könyvének magyar kiadását mutatják be, majd Péterfy-Novák Éva nagy sikerű Egyasszony című darabja látható a Jurányiban, Tenki Réka előadásában.

Három külső kerület is csatlakozott a fesztiválhoz, a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban babahordozási workshopon vehetnek részt az érdeklődők, a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ és a Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér szervezésében Tordai Teri és Horváth Lili előadásában A nőkből is megárt… címmel egy anya-lánya történetet ismerhetünk meg,

azt hogy hogyan lesz a szülőből nagyszülő és a gyermekből édesanya. Mi történik velünk, ha egyszer csak arra ébredünk, hogy a társadalom szemében ugyan megöregedtünk, de belül ezt egyáltalán nem így érezzük?

AnyamSuzukija-141544.jpg

Anyám Suzukija (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

A Staféta-nyertes Hidden mom előadás nem más, mint az alkotók által megtapasztalt anyai minőségek színpadi leképezése.

Az anyaságot övező társadalmi sztereotípiákat a saját tapasztalataikkal összevetve művészi eszközökkel újszerű, komplex megvilágításba helyezik azokat az előadók, Dányi Viktória és Furulyás Dóra.

Lengyel Tamás Kitolás című apanevelő előadásában szó lesz a terhesség különböző fázisairól, a magzattelepátiás kommunikációról, a babakocsivásárlás traumáiról, levakarhatatlan nőrokonokról, a szabadban szoptatás férfiakra gyakorolt hatásairól, a játszótér szellemeiről és a nagy mennyiségben hallgatott Gryllus Vilmos dalok mentálhigiénés következményeiről. A Mákszem Műhely a családi élet kérdéseit – legyenek azok vidámak, nehezek vagy bonyolultak  járja körbe, ezúttal az örökbefogadó családok életének egyik örök témáját kutatja, azt, hogy

vajon hány anyja is van igazán a gyermeknek, akit örökbefogadó szülők nevelnek?

Mi a szerepük, jelentőségük, hozzájárulásuk a gyermek életéhez? Milyen annak az embernek az élete, akinek több anyja van? E témák mentén Szalontay Tünde színészt és Tompa Andrea írót, színikritikust Sárközi Tünde kérdezi.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként megvalósuó Anyacsak1 Fesztivál az Anya születik! című bemutatóval zárul a Jurányiban. Mi másrólszólhatna ez az előadás: szembenéz az anyaság nehézségeivel, őszintén beszél arról, hogy milyen egy 21. századi anya élete örömeivel és kudarcaival együtt.

Ne feledkezzünk meg a szervezőkről: Gáspár Anna (Manna), Kováts Adél (Radnóti Színház), Papp Szilvia, Perjési Éva, Rozgonyi-Kulcsár Viktória (Jurányi Ház).

A színházi előadások 17 órakor kezdődnek, hogy a kisgyerekes anyáknak is lehetősége legyen a szakmai fórumok után maradni, és még időben hazaérni a fürdetésre. Az előadások után a közönség beszélgetéseket folytathat a terület szakembereivel, illetve az előadások alkotóival.

A fesztivál teljes programja elérhető itt»»

Fejléckép: Tenki Réka az Egyasszonyban (forrás: Jurányi Ház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.
Színház ajánló

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.