Színház

Április a Nemzetiben

2010.04.09. 17:30
Ajánlom
Az április is sűrű hónap lesz a Nemzeti Színházban. Felolvasószínházzal, kiállítással, közönségtalálkozókkal, utolsó előadással és premierrel köszöntik a tavaszt a Duna-parton.

Folytatódnak a Tízparancsolat felolvasó-estek a Gobbi Hilda Színpadon. Április 9-én Háy János: Vasárnapi ebéd című polgári színjátékát Rátóti Zoltán rendezi. Szerző és rendező barátsága régi keletű - Zoli meséli, játssza János történeteit. (Házasságon innen és túl, A bogyósgyümölcskertész fia) Együttműködésük következő "állomása" ez az est. Az ötödik parancsolat alapján íródott drámát Martinovics Dorina, Nagy Mari, Újvári Zoltán, Szatrory Dávid, Szarvas József, Földi Ádám, Radnay Csilla, Gerlits Réka és Gerő Bence olvassa föl.

Természetesen áprilisban is lesz "Nemzeti 11": vasárnap 30%-kal olcsóbban lehet jegyhez jutni. Ráadásul a pénztárban és az Andrássy úti jegyirodában a színészektől lehet jegyet venni. Most 11-én az Andrássy úton 11.00-12.30-ig Törőcsik Marival és Rába Rolanddal, a pénztárban 15.00-16.30-ig László Attilával, 16.30-18.00-ig Gerlits Rékával és Mészáros Piroskával találkozhatnak nézők személyesen.

Az Oresztész című előadás április 16-án látható utoljára! Aki eddig kihagyta a Térey János és Karsai György friss fordításában bemutatott előadást, még megnézheti Euripidész darabjának főbb szerepeiben Gerlits Rékát, Nagy Marit, Murányi Tündét, Szalay Mariannát, Péterfy Borit, Tompos Kátyát, Udvaros Dorottyát, Blaskó Pétert, Cserhalmi Györgyöt, Földi Ádámot, Garas Dezsőt, László Zsoltot, Kulka Jánost és Rába Rolandot.

A tatabányai Jászai Mari Színház ma az egyik legizgalmasabb színházi műhely. Novák Eszter rendezésében Tóth Ildikó és Széles László, a friss Kossuth-díjas Margitai Ági és Horváth Virgil főszereplésével mai történetté emelték Bertolt Brecht kínai legendából írt drámáját, a Kaukázusi krétakört. A Nemzeti Színház örömmel ad helyet és mutatja meg az előadást közönségének és minden pesti nézőnek április 21-én.

A Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadás bemutatásával új játszóhelyet avat a Nemzeti: a nézői szemek elől eddig rejtett díszletfestőműhelyben játszanak. Talán új az a nyíltan, bátran fogalmazó gondolkodás is, ami Martin Sperrt, a szerzőt jellemzi, aki az idegengyűlöletről, a tolerancia hiányáról és az érzékek zűrzavaráról mesél, a téma nehézségéhez képest magától értetődő egyszerűséggel és még humorral is.

Az előadáshoz tematikusan kapcsolódik Havadtőy Sámuel egyedi, megrázóan személyes látásmódú, kiáltványerejű alkotásokból álló kiállítása. A premier napján, április 24-én a színház előcsarnokában Yoko Ono videoüzenetben nyitja meg az eseményt.

Folytatódik a Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben című sorozat is. Április 29-én Alföldi Róbert Darvasi László írót és Kocsis Ágnes filmrendezőt látja vendégül. Zenél: Juhász Gábor (gitár)

Áprilisban több alkalommal lesz közönségtalálkozó: április 17-én a Mein Kampf, április 22-én a Pánik, április 29-én pedig a Kritikus Óra keretében Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben, Kovács Dezső kritikus közreműködésével a Lear király után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.