Színház

Április a Nemzetiben

2010.04.09. 17:30
Ajánlom
Az április is sűrű hónap lesz a Nemzeti Színházban. Felolvasószínházzal, kiállítással, közönségtalálkozókkal, utolsó előadással és premierrel köszöntik a tavaszt a Duna-parton.

Folytatódnak a Tízparancsolat felolvasó-estek a Gobbi Hilda Színpadon. Április 9-én Háy János: Vasárnapi ebéd című polgári színjátékát Rátóti Zoltán rendezi. Szerző és rendező barátsága régi keletű - Zoli meséli, játssza János történeteit. (Házasságon innen és túl, A bogyósgyümölcskertész fia) Együttműködésük következő "állomása" ez az est. Az ötödik parancsolat alapján íródott drámát Martinovics Dorina, Nagy Mari, Újvári Zoltán, Szatrory Dávid, Szarvas József, Földi Ádám, Radnay Csilla, Gerlits Réka és Gerő Bence olvassa föl.

Természetesen áprilisban is lesz "Nemzeti 11": vasárnap 30%-kal olcsóbban lehet jegyhez jutni. Ráadásul a pénztárban és az Andrássy úti jegyirodában a színészektől lehet jegyet venni. Most 11-én az Andrássy úton 11.00-12.30-ig Törőcsik Marival és Rába Rolanddal, a pénztárban 15.00-16.30-ig László Attilával, 16.30-18.00-ig Gerlits Rékával és Mészáros Piroskával találkozhatnak nézők személyesen.

Az Oresztész című előadás április 16-án látható utoljára! Aki eddig kihagyta a Térey János és Karsai György friss fordításában bemutatott előadást, még megnézheti Euripidész darabjának főbb szerepeiben Gerlits Rékát, Nagy Marit, Murányi Tündét, Szalay Mariannát, Péterfy Borit, Tompos Kátyát, Udvaros Dorottyát, Blaskó Pétert, Cserhalmi Györgyöt, Földi Ádámot, Garas Dezsőt, László Zsoltot, Kulka Jánost és Rába Rolandot.

A tatabányai Jászai Mari Színház ma az egyik legizgalmasabb színházi műhely. Novák Eszter rendezésében Tóth Ildikó és Széles László, a friss Kossuth-díjas Margitai Ági és Horváth Virgil főszereplésével mai történetté emelték Bertolt Brecht kínai legendából írt drámáját, a Kaukázusi krétakört. A Nemzeti Színház örömmel ad helyet és mutatja meg az előadást közönségének és minden pesti nézőnek április 21-én.

A Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadás bemutatásával új játszóhelyet avat a Nemzeti: a nézői szemek elől eddig rejtett díszletfestőműhelyben játszanak. Talán új az a nyíltan, bátran fogalmazó gondolkodás is, ami Martin Sperrt, a szerzőt jellemzi, aki az idegengyűlöletről, a tolerancia hiányáról és az érzékek zűrzavaráról mesél, a téma nehézségéhez képest magától értetődő egyszerűséggel és még humorral is.

Az előadáshoz tematikusan kapcsolódik Havadtőy Sámuel egyedi, megrázóan személyes látásmódú, kiáltványerejű alkotásokból álló kiállítása. A premier napján, április 24-én a színház előcsarnokában Yoko Ono videoüzenetben nyitja meg az eseményt.

Folytatódik a Képzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben című sorozat is. Április 29-én Alföldi Róbert Darvasi László írót és Kocsis Ágnes filmrendezőt látja vendégül. Zenél: Juhász Gábor (gitár)

Áprilisban több alkalommal lesz közönségtalálkozó: április 17-én a Mein Kampf, április 22-én a Pánik, április 29-én pedig a Kritikus Óra keretében Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben, Kovács Dezső kritikus közreműködésével a Lear király után.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Klasszikus

Pozsonyban díjazták a Magyar Rádió Gyermekkórusát

A Pozsonyban megrendezett nemzetközi kórusversenyen 16 éven aluli kategóriában a legmagasabb minősítést kapta a Magyar Rádió Gyermekkórusa, akik Walter Judit és Dinyés Soma karnagyok vezényletével adták elő műsorukat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.