Színház

„Apró kis lázadás a hollywoodi verzió ellen” – beszélgetés Benoit Solèsszel, A kódfejtő szerzőjével

2023.07.17. 15:35
Ajánlom
A kétszeres Molière-díjas francia színész, drámaíró, A kódfejtő című színdarab szerzője június 30-án részt vett a 6SZÍN előadásán, valamint az azt követő szakmai beszélgetésen. Úgy fogalmazott, a budapesti produkció a legjobb külföldi adaptáció, amivel eddig találkozott. A kétszemélyes előadás szereplői Simon Kornél és Száraz Dénes, a produkció rendezője Horváth Patrícia.

Az alábbi cikket nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Nemrég Budapesten forgatott Benedict Cumberbatch, aki a 2014-es Kódjátszma című filmben alakította Alan Turingot. Kiderült, hogy Cumberbatch távoli rokona Alan Turingnak. Ön tudott erről?

Nem, nem tudtam, ez fantasztikus. Turingnak nem volt sok leszármazottja. Természetesen saját gyermeke sem volt. De a testvérének igen, és találkoztam is Dermot Turinggal az Alan Turing tér felavatásán Franciaországban. Dermot érdekes figura, könyveket ír Alanről, de ezekben a könyvekben nem dicsőíti vagy elismeri a nagybátyját, hanem azt emeli ki, hogy nem egyedül érte el a sikereit, még a Bletchley Parkban sem, és csupán egy láncszem a számítástechnika történetében. Persze, hogy nem egyedül törte fel a nácik Enigma kódját, és nem egyedül neki köszönhetjük a számítógépeket, de sok rejtély övezi Alan Turing életét, ahogy az alma szimbolikáját is az Apple cég esetében.

Mit jelképez Turing esetében az alma?

A beleharapott alma, a szivárvány színei – ezek mind rá utalnak, ennek ellenére a vállalat szerint nincs kapcsolódás Turing és köztük. A cég egyik alkalmazottja úgy véli, sok országban nem elfogadott a homoszexualitás, ezért rizikós lett volna összekapcsolni a logót Turinggal. Mindenesetre az előadásunk végén megjelenik az egyik szereplő egy Macbookkal a kezében, és ott világít az alma. Az viszont tény, hogy

Turing egy ciánnal preparált almába harapva halt meg, talán kedvenc meséje és filmje, a Hófehérke által ihletve.

Folyton a mese egyik dalát dúdolta magában. Számomra Alan Turing inkább a bátorságot jelképezi, a kíváncsiságot. Mindig azt mantrázta, hogy „meg akarom érteni...”. Azt tartom zseninek, aki a teljes bizonyosság helyett inkább nyitott és érdeklődő marad, örök kíváncsi. Turing ilyen volt, mindig kérdéseket tett fel. Jobban szeretett gyerekekkel beszélgetni, mint professzorokkal. Igazabb, rácsodálkozóbb, nyitottabb élménynek tartotta.

Alan_Turing_Aged_16-153722.jpg

Alan Turing 16 éves korában (Fotó/Forrás: Wikipedia)

2008-ban írta meg a színdarabot, amit aztán félretett. A nagysikerű hollywoodi film 2014-ben került a mozikba. Végül tíz évvel a darab elkészülte után, 2018-ban mutatta be az avignon-i OFF fesztiválon az előadást, ami azóta is töretlen sikerrel fut francia magánszínházakban. Mit gondol, ha korábban mutatja be, akkor is ennyire sikeres lett volna?

Talán nem. Nem tudtam befejezni teljesen a színdarabot. Bemutatták a filmet, és úgy éreztem, ezzel nem kelhetek versenyre. Aztán megnéztem a moziban, és a közönség érzékelhetően le volt nyűgözve, nem ismerték Turing élettörténetét. Mégis, Alan Turingot másképp mutatták be, mint amilyennek én gondolom őt. A filmben egy piperkőc, zárkózott, furcsa, nem túl barátságos, nem túl szimpatikus és nem annyira meleg figura bontakozik ki előttünk. Az volt az érzésem, hogy a tömegízlésnek akartak megfelelni. Ez nem az az Alan Turing, akivel az olvasmányaim során találkoztam.

A színdarabom egy apró kis lázadás a hollywoodi verzió ellen.

Ez elég erőt adott, hogy mégis színre vigyem az előadást. Az én verziómban folyton pizsamában mászkál, humoros, vicces, nyitott, törékeny és erős egyszerre. A film inkább a tudományos teljesítményeiről, a kód feltöréséről szól, a darab pedig az emberről. Szerintem az előadás ezért érintette meg a közönséget. Találkozhattak vele, megismerhették, megérthették őt, úgy beszélhetett hozzájuk, mint egy barát.

Milyen érzés egy másik országban megnézni a darabot?

Kétféleképpen válaszolok erre. Egyrészt mindig elbűvöl, amikor egy másik országban átélhetem, hogy a szöveg ugyanolyan erős egy idegen nyelven is. Ugyanakkor színész vagyok, és már nyolcszázszor eljátszottam Alan Turingot. Megtapasztalni azt, hogy egy másik színész milyen eszközökkel vagy megoldásokkal él, fantasztikus dolog számomra. Egyszerre tudok a nézőtéren ülni és a színpadon állni – befogadni mindkét energiát. Furcsa és azonnali kapcsolódás ez a színésszel – hiszen mindketten alakítottuk őt.

Több mint nyolcszáz alkalommal játszotta el Alan Turingot, mennyire él önben a figura?

Az első évben Avignonban nagyon sokan odajöttek hozzám az előadás után. És nem is igazán hozzám, inkább Turinghoz. Őt akarták megölelni, hozzá akartak szólni. Borzasztó, mit tettünk önnel, mondták.

Alan Turing története sok embert megérintett vagy megváltoztatott.

Volt olyan fiatal, aki a szüleivel jött oda hozzám, és ott helyben vallotta be nekik, hogy homoszexuális. Egyszer egy tagbaszakadt férfi várt rám az előadás után, aki elmondta, azért jött el, mert tudta, ez egy háborús történet lesz. Aztán elsírta magát, és elárulta, nem tudja, hogy kell melegekkel bánni, pedig a fia is meleg, akit pár hónappal korábban emiatt elzavart otthonról. A darab hatására úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a fiával, és bocsánatot kér tőle. Az előadás ereje az, hogy segít a másság elfogadásában.

Szerző: Balázsy Panna

Az előadás legközelebb az alábbi időpontokban látható:

  • július 20. 19:00
  • augusztus 31. 19:00

Fejléckép: Benoit Solès (fotó/forrás: Bruno Perroud / 6SZÍN)

6SZÍN

A 6SZÍN 2020 december óta új vezetéssel Földvári Péter és Kerekes-Katz Petra irányításával működik. A 2021/22-es évadot több saját bemutatóval indítottuk, emellett 13 társulat, illetve független alkotócsoport előadásának is otthont adunk a Jókai utcai teátrumban.

Évadnyitónk dátumának, Karinthy Márton emléke előtt tisztelegve születésnapját, szeptember elsejét választottuk, mert mindazt, amit ma a színházról tudunk és gondolunk a Karinthy Színházban tanultuk. Szeretnénk azt a szellemiséget és azt az alázatos színházi munkát tovább vinni a 6SZÍNben is.

Az, hogy ennyi helyről, ennyi független társulat jelen van itt, azt bizonyítja számunkra, hogy a színház akkor működik jól, ha teljesen befogadó, elfogadó és nyitott. Olyan közösségi-, összművészeti- és kulturális alkotói műhellyé, térré szeretnénk alakítani, amely színes programjaival, minőségi előadásai sokrétűségével gyógyírt és felüdülést nyújt minden korosztály számára.

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.