Színház

Arany Maszk díjat kapott a Szputnyik és a grazi Schauspielhaus közös produkciója

2011.03.02. 11:15
Ajánlom
2010-es év legjobb külföldi előadásának járó díját Moszkvában Bodó Viktor rendezése.

Az Arany Maszk Fesztivál Oroszország nemzeti színházi fesztiválja, amely 1994 óta létezik. Évről évre színházi kritikusokból álló zsűri választja ki, hogy melyik előadások szerepelhetnek a fesztiválon, és ezzel az Arany Maszk Díjra is jelöli őket, amelyet több műfajban (színdarab, opera, modern tánc, operett, balett, báb) és több kategóriában (legjobb előadás, legjobb rendezés, legjobb színész és színésznő, legjobb díszlet-, jelmez-, világítástervező) is kiosztanak. A fesztivált minden évben tavasszal rendezik meg, színészekből, rendezőkből, karmesterekből, koreográfusokból és egyéb színházi alkotókból álló zsűri dönt a díjakról. A fesztivál, amelynek a versenyprogramon kívül számos kísérőprogramja is van, széleskörű és objektív képet ad a kortárs orosz színházi életről a szakma és a nagyközönség számára.

A kritikusokból álló zsűri minden évben kioszt még egy díjat: az adott évben, Oroszországban vendégszerepelt külföldi előadások közül a legjobbnak járó Arany Maszkot.. Ezt eddig olyan alkotók kapták meg, mint Giorgio Strehler, Nagy József,Eimuntas Necrosius, Pina Bausch, Michael Thalheimer, Alvis Hermanis, Robert Lepage és 2009-ben Ascher Tamás és a Katona József Színház társulata az Ivanovért.

Az Óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról c. előadás  2010 novemberében a NET Fesztiválon szerepelt Moszkvában.

Tovább a társulat honlapjára.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.