Színház

Áruba bocsátható-e a kultúra? – Darvasi László drámája a Jurányi Házban

2022.04.08. 10:00
Ajánlom
Két évvel a tervezett bemutató időpontja után április 8-án színre kerül Darvasi László Madárhegy című műve. A darab, melynek készítésében íróként, rendezőként és színészként fia, Darvasi Áron is részt vesz, egy különleges világkönyvtárba kalauzolja a nézőt.

Az eredetileg szemétdombon játszódó mű ezúttal egy lepukkant könyvtárszobában kel életre, ahol Gonzó, a világkönyvtár tulajdonosa dolgozik. Vállalkozása a csőd szélén áll, tetejébe feltűnik a lánya, Jolán, aki mindenáron megpróbálja megtalálni az apját.

A Madárhegy tulajdonképpen a lány fejlődéstörténete.

Ráadásul a hatalmat képviselő Mr. Külföld hatására ő maga is alku tárgya lesz, és ahogyan a körülmények áldozatává válik, szépen lassan eltűnik belőle a gyermeki naivság.

Az elmúlt két évben az alkotók nemcsak a történet helyszínét cserélték egy romos könyvtárszobára, a szereplők között is történt változás:

a postás szerepét a rendezői székben ülő Darvasi Áron vette át, akit a többi munkájához hasonlóan ebben a produkcióban az ember, és az emberi motivációk érdekeltek.

A postás igazán örkényi figura, hiszen a Tóték postásához hasonlóan csak azt a levelet kézbesíti, amelyik tetszik neki.

performance_16455473994S-095136.jpg

A Madárhegy alkotógárdája az előadás próbáján (Fotó/Forrás: Jurányi Ház)

Szereplők:

Gonzo: Ertl Zsombor
Gonzo lánya : Rudolf Szonja
Gonzo felesége: Hermányi Mariann
Csősz: Konfár Erik
Postás: Darvasi Áron
Mr. Külföld: Hencz András
Mr. Külföld felesége: Litauszky Lilla

Rendező: Darvasi Áron

A Madárhegy április 8-tól látható a Jurányi Házban. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Jurányi Ház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.