Színház

Ascher Tamás szerint a modellváltás mögött ravasz stratégia rejtőzik

2020.10.07. 11:10
Ajánlom
Ellenük folytatott hadjáratnak nevezte az Indexnek adott interjújában Ascher Tamás, hogy a Teátrumi Társaság élesen kritizálja az oktatás színvonalát, illetve hogy azzal vádolja az SZFE oktatóit, a „balliberális bagázst”, hogy az állásukat féltve a diákokat használnák.

„Az oktatók, tanárok mindvégig a párbeszéd kialakítására törekedtek, a vádak, amelyeket ellenünk megfogalmaztak, irigységből, gonoszságból és karriervágyból születtek” – mondta az SZFE volt rektora. Hozzátette, hogy a kialakult helyzet nem is Vidnyánszky Attilától függ, ő mindig igazi színházi minőséget képviselt. Sőt, az sem változtatna a körülményeken, ha a visszalépne. Ascher úgy véli, hogy az egyetemek magánosítása és a kuratórium létrejötte mögött valamiféle stratégia van, és bár a rendező nem aszerint válogat, hogy egy színész jobb- vagy baloldali, ebben az esetben megegyezés csak akkor születhetne, ha a kuratórium mandátumát visszavonnák és elölről tárgyalnák a kérdést.

Kizárólag a személyiség formátuma, a tehetség és a pályára való alkalmasság számít.

Ascher inkább a rezsimhez való kötődés, a Fidesz-közeliség eszközeként tekint a modellváltásra. Szarka Gábor személyét fajsúlyosabbnak tartja a két új rektorhelyettesénél, ám a helyzet, amit az ezredes képvisel, szerinte elfogadhatatlan.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

Mindemellett visszautasította azokat a vádakat, amik a változatlanságot célozták meg, hangsúlyozva, hogy az elmúlt években számos képzési forma jött létre, többek között idén is bővült a paletta.

Szintén fájó pontként értékelte a zárt rendszerre vonatkozó kritikákat, hiszen az SZFE bár bizonyos értelemben véve tényleg zárt, azonban itt a filmes és színházi alkotók szűk közösségéről van szó, akik ismerik egymás munkásságát, a rendszerbe kerülés feltétele pedig szakmai alapú.

Azzal sem ért egyet, hogy a keresztény értékrend, amit az új kuratórium szeretne meghonosítani az egyetemen, eddig nem létezett volna, hiszen a diákok eddig is dolgoztak bibliai szövegekkel, ideológiaként azonban valóban nem oktatták, mint mondta

Nem dolgoznak ideológiai eszmék mentén.

Erről azonban nem sikerült érdemi párbeszédet kialakítani. Érkezett ugyan hivatalos megkeresés annak kapcsán, hogy az egyetem delegáljon tagokat a kuratóriumba, illetve alkossanak új, konstruktívabb szervezeti és működési rendet, végül ezeket figyelmen kívül hagyták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.