Színház

Ascher Tamás szerint a modellváltás mögött ravasz stratégia rejtőzik

2020.10.07. 11:10
Ajánlom
Ellenük folytatott hadjáratnak nevezte az Indexnek adott interjújában Ascher Tamás, hogy a Teátrumi Társaság élesen kritizálja az oktatás színvonalát, illetve hogy azzal vádolja az SZFE oktatóit, a „balliberális bagázst”, hogy az állásukat féltve a diákokat használnák.

„Az oktatók, tanárok mindvégig a párbeszéd kialakítására törekedtek, a vádak, amelyeket ellenünk megfogalmaztak, irigységből, gonoszságból és karriervágyból születtek” – mondta az SZFE volt rektora. Hozzátette, hogy a kialakult helyzet nem is Vidnyánszky Attilától függ, ő mindig igazi színházi minőséget képviselt. Sőt, az sem változtatna a körülményeken, ha a visszalépne. Ascher úgy véli, hogy az egyetemek magánosítása és a kuratórium létrejötte mögött valamiféle stratégia van, és bár a rendező nem aszerint válogat, hogy egy színész jobb- vagy baloldali, ebben az esetben megegyezés csak akkor születhetne, ha a kuratórium mandátumát visszavonnák és elölről tárgyalnák a kérdést.

Kizárólag a személyiség formátuma, a tehetség és a pályára való alkalmasság számít.

Ascher inkább a rezsimhez való kötődés, a Fidesz-közeliség eszközeként tekint a modellváltásra. Szarka Gábor személyét fajsúlyosabbnak tartja a két új rektorhelyettesénél, ám a helyzet, amit az ezredes képvisel, szerinte elfogadhatatlan.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

Mindemellett visszautasította azokat a vádakat, amik a változatlanságot célozták meg, hangsúlyozva, hogy az elmúlt években számos képzési forma jött létre, többek között idén is bővült a paletta.

Szintén fájó pontként értékelte a zárt rendszerre vonatkozó kritikákat, hiszen az SZFE bár bizonyos értelemben véve tényleg zárt, azonban itt a filmes és színházi alkotók szűk közösségéről van szó, akik ismerik egymás munkásságát, a rendszerbe kerülés feltétele pedig szakmai alapú.

Azzal sem ért egyet, hogy a keresztény értékrend, amit az új kuratórium szeretne meghonosítani az egyetemen, eddig nem létezett volna, hiszen a diákok eddig is dolgoztak bibliai szövegekkel, ideológiaként azonban valóban nem oktatták, mint mondta

Nem dolgoznak ideológiai eszmék mentén.

Erről azonban nem sikerült érdemi párbeszédet kialakítani. Érkezett ugyan hivatalos megkeresés annak kapcsán, hogy az egyetem delegáljon tagokat a kuratóriumba, illetve alkossanak új, konstruktívabb szervezeti és működési rendet, végül ezeket figyelmen kívül hagyták.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.
Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.