Színház

Ascher Tamás szerint a modellváltás mögött ravasz stratégia rejtőzik

2020.10.07. 11:10
Ajánlom
Ellenük folytatott hadjáratnak nevezte az Indexnek adott interjújában Ascher Tamás, hogy a Teátrumi Társaság élesen kritizálja az oktatás színvonalát, illetve hogy azzal vádolja az SZFE oktatóit, a „balliberális bagázst”, hogy az állásukat féltve a diákokat használnák.

„Az oktatók, tanárok mindvégig a párbeszéd kialakítására törekedtek, a vádak, amelyeket ellenünk megfogalmaztak, irigységből, gonoszságból és karriervágyból születtek” – mondta az SZFE volt rektora. Hozzátette, hogy a kialakult helyzet nem is Vidnyánszky Attilától függ, ő mindig igazi színházi minőséget képviselt. Sőt, az sem változtatna a körülményeken, ha a visszalépne. Ascher úgy véli, hogy az egyetemek magánosítása és a kuratórium létrejötte mögött valamiféle stratégia van, és bár a rendező nem aszerint válogat, hogy egy színész jobb- vagy baloldali, ebben az esetben megegyezés csak akkor születhetne, ha a kuratórium mandátumát visszavonnák és elölről tárgyalnák a kérdést.

Kizárólag a személyiség formátuma, a tehetség és a pályára való alkalmasság számít.

Ascher inkább a rezsimhez való kötődés, a Fidesz-közeliség eszközeként tekint a modellváltásra. Szarka Gábor személyét fajsúlyosabbnak tartja a két új rektorhelyettesénél, ám a helyzet, amit az ezredes képvisel, szerinte elfogadhatatlan.

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Kapcsolódó

Az SZFE új kancellárja állítja, büszke az egyenruhájára, de nem háborúzni jött

Interjút adott a HVG-nek Szarka Gábor, az SZFE új kancellárja, aki saját bevallása szerint nem jártas a kultúrában, nem háborúzni jött, és nem dolga megítélni, hogy miként jutott a Színmű oda, hogy diákok foglalták el az egyetemet.

Mindemellett visszautasította azokat a vádakat, amik a változatlanságot célozták meg, hangsúlyozva, hogy az elmúlt években számos képzési forma jött létre, többek között idén is bővült a paletta.

Szintén fájó pontként értékelte a zárt rendszerre vonatkozó kritikákat, hiszen az SZFE bár bizonyos értelemben véve tényleg zárt, azonban itt a filmes és színházi alkotók szűk közösségéről van szó, akik ismerik egymás munkásságát, a rendszerbe kerülés feltétele pedig szakmai alapú.

Azzal sem ért egyet, hogy a keresztény értékrend, amit az új kuratórium szeretne meghonosítani az egyetemen, eddig nem létezett volna, hiszen a diákok eddig is dolgoztak bibliai szövegekkel, ideológiaként azonban valóban nem oktatták, mint mondta

Nem dolgoznak ideológiai eszmék mentén.

Erről azonban nem sikerült érdemi párbeszédet kialakítani. Érkezett ugyan hivatalos megkeresés annak kapcsán, hogy az egyetem delegáljon tagokat a kuratóriumba, illetve alkossanak új, konstruktívabb szervezeti és működési rendet, végül ezeket figyelmen kívül hagyták.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.