Színház

Átadták a Magyar Teátrum Díjakat

2021.01.01. 14:35
Ajánlom
2020-ban rendhagyó módon anyaszínházaikban, zárt körben vehették át a Magyar Teátrum Díjakat a színházi háttérszakmák jeles képviselői – tudatta a Magyar Teátrumi Társaság.

A Magyar Teátrumi Társaság kiemelten fontosnak tartja, hogy ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban – amely súlyosan érinti az előadóművészeti szektort is – elismerjék azokat a színházi szakembereket, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy ilyen speciális körülmények között is minőségi produkciókkal szórakoztathassák a teátrumok a nézőket.

Az idei év díjazottjai: Domokos Árpádné, az Újszínház világosítója, Schőn Ivánné, a Játékszín öltöztetőtárának vezetője, Bajkó Tamás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes színpadmestere, Cziráki Miklós, a Veszprémi Petőfi Színház színpadi felügyelője és Dreiszker József, a Budapesti Operettszínház fővilágosítója. Nemzetiségi Különdíjban részesült Kalóz István, a Karaván Színház fővilágosítója.

20201216-Szabo-Csaba-Kecskemet_Cseke-Peter-143217.jpg

Szabó Csaba és Cseke Péter (Fotó/Forrás: Magyar Teátrumi Társaság)

Harmadszor adták át a Magyar Teátrum Életműdíjat, amellyel azon 60 év feletti színházi szakemberek munkáját díjazzák, akik a magyar kultúra érdekében kiemelkedően jelentős elméleti vagy gyakorlati tevékenységet végeznek.

A nettó 500 ezer forinttal járó kitüntetést idén Szabó Csaba, a Kecskeméti Katona József Színház produkciós vezetője vehette át.

A hagyományos díjátadó gálát, melyet minden évben karácsony táján rendeznek meg, a járványhelyzet miatt későbbre halasztották, várhatóan tavasszal kerül sor az eseményre.

Fejléckép: Szabó László, Schőn Istvánné és Bank Tamás (forrás: Magyar Teátrumi Társaság)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Klasszikus

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Vizuál

Bemutatták a Természetes fényt a Berlinalén – A sajtóvisszhangokból válogattunk

Kedden, a Berlinale második napján mutatták be Nagy Dénes Természetes fény című nagyjátékfilmjét. A magyar alkotást méltató külföldi kritikákból válogattunk.
Klasszikus

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Vándorfesztivál lehet a POSZT-ból?

Március 3-án robbant a hír, miszerint kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A döntést azzal indokolta a Magyar Teátrumi Társaság, hogy a fesztivál elfáradt, illetve a város számára sem volt annyira fontos – ez utóbbit Pécs polgármestere, Péterffy Attila azonnal cáfolta. Most úgy tűnik, hogy az MTT mégis megrendezné a szemlét valamilyen formában.
Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt. FRISSÍTVE!
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)