Színház

Átadták a Rivalda Fesztivál díjait

2011.05.25. 15:15
Ajánlom
Április 26. és május 10. között 14 vidéki színház előadásait láthatta a közönség a Thália Színházban. A zsűri hat szakmai díja mellett a nézők is szavaztak.

Zimányi Zsófia, a Thália Színház igazgatója úgy fogalmazott: "Mindenki nyert, a budapesti közönség különösen." Kovács Dezső, a zsűri elnöke - további tagjai Rádai Andrea és Zsigmond Andrea kritikusok voltak - megerősítette, a Thália és a 14 színház vállalása fontos kulturális missziót teljesít, amennyiben megmutatja, merre tart a vidék színjátszása. A kritikus hangsúlyozta, az idei fesztivál az előző évinél szélesebb palettát és magasabb színvonalat mutatott.

A zsűri öt előadást emelt ki a mezőnyből, amelyek alkotói között a díjak megoszlottak: A revizor - debreceni Csokonai Színház, Orosz lekvár - Kecskeméti Katona József Színház, A kis lord - szombathelyi Weöres Sándor Színház, Édes Anna - Szegedi Nemzeti Színház, Frau von früher/Nő a múltból - szekszárdi Magyarországi Német Színház; továbbá mint kimagasló alkotásokat megemlítették a Miskolci Nemzeti Színház Szerelem, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház A kisfiú meg az oroszlánok és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Lear király című produkcióit.

A szakmai zsűri díjazottjai:

A legjobb női mellékszereplő díját a szekszárdi Magyarországi Német Színház Frau von früher/Nő a múltból című előadásában nyújtott alakításáért Lena Stamm kapta. A színésznő Claudia szerepét formálta meg.

A legjobb férfi mellékszereplő díját a szombathelyi Weöres Sándor Színház A kis lord című előadásában nyújtott alakításáért Szerémi Zoltán kapta. A színész Havisham, az ügyvéd szerepét formálta meg.

A legjobb női főszereplő díját a Szegedi Nemzeti Színház Édes Anna című előadásában nyújtott alakításáért Gidró Katalin kapta. A színésznő a címszerepet formálta meg.

A legjobb férfi főszereplő díját a debreceni Csokonai Színház  A revizor című előadásában nyújtott alakításáért Mészáros Tibor kapta. A színész Hlesztakovot formálta meg.

A legjobb rendezés díját a Kecskeméti Katona József Színház az Orosz lekvár című előadásért Szász János kapta.

A legjobb előadás díját a debreceni Csokonai Színház A revizor című, Vlad Trojckij rendezte előadása kapta.

A közönségszavazatok alapján a Győri Nemzeti Színház Funtek Frigyes rendezte előadása, az Equus bizonyult a legnépszerűbbnek.

A díjátadón videót is készítettünk, melyben megszólal Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója, aki Szász János helyett vette át a díjat, valamint Gidró Katalin és Lena Stamm is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.