Színház

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

2022.02.11. 13:15
Ajánlom
Mészöly Annának és Böröndi Bencének ítélte oda a MASZK Országos Színészegyesület a pályakezdő színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából 2001-ben létrehozott Soós Imre-díjat. Döntöttek a Gobbi Hilda-életműdíjról is, melyet idén Stenczer Béla, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze vehet át.

„Külön öröm számunkra, hogy egymás utáni két évben is a Miskolci Nemzeti Színház művésze kapta az elismerést, hiszen 2021-ben Bodoky Márkot jutalmazták a Soós Imre-díjjal” – gratulált Mészöly Annának a Miskolci Nemzeti Színház vezetősége.

A színésznő 1995-ben született Kecskeméten, érettségi után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2018-ban diplomázott.

Már egyetemi évei alatt láthatta a nagyközönség, első nagyobb szerepét a 2016-os A martfűi rémben kapta, melyben Patai Erzsébetet alakította.

2018-ban szerződött a Miskolci Nemzeti Színházhoz, melynek azóta is tagja. Olyan előadásokban láthatták a nézők, mint A velencei kalmár, a Hegedűs a háztetőn, a Vadkacsa vagy A Mester és Margarita.

Színházi szerepei mellett továbbra is megtalálják filmes munkák, 2019-ben Tasnádi István Egy másik életben című alkotásában Medikát, Bodzsár Márk Drakulics elvtársában pedig Takács Valériát alakította.

Böröndi Bence generációjának egyik legsokoldalúbb és legambiciózusabb színésze, aki azonos intenzitással jeleskedik vígjátéki buffóként, romantikus szerelmesként, tragédiákban gyilkosként vagy a kortárs dráma hepciás kisembere szerepében

– írta laudációjában a Budaörsi Latinovits Színház vezetősége.

Böröndi Bence 1989-ben született Sopronban, gyerekként két terület érdekelte igazán: a foci és a színház. A sporttal töltött évek igazi csapatjátékossá tették, ami nagy segítség neki a színházi munkái során.

Érettségi után a Keleti István Művészeti Iskolában folytatta tanulmányait, ahol gyakorlati évében az Új Színház stúdiójába került. Ezután nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol oszlopos tagjává vált a később Sztalker Csoport néven ismertté vált független csapatnak.

Az egyetem gyakorlati évét már a Budaörsi Latinovits Színházban töltötte, ahol a Sztalkerrel közösen készített Liliomfi című előadás Szellemfijét alakította.

Diplomaszerzés után, 2016-ban már társulati tagként játszott Budaörsön, ahol láthatta már a közönség Orsztészként az Elektrában, Luckyként a Godot-ban, Arbegyinként az Álarcosbálban vagy Querubinként a Figaro házasságában.

Emellett továbbra is aktív résztvevője a Sztalker Csoport munkájának, több produkciójukban is játszik, valamint szívesen működik közre egyetemisták vizsgafilmjeiben is.

A Gobbi Hilda-életműdíjat átvevő Stenczer Béla 1981-ben szerzett diplomát az ELTE-n, 1990 óta a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Színházi emberként már a kezdetektől kiemelkedő szerepet vállalt a város kulturális életében, így a Pécsi Országos Színházi Találkozó lebonyolításában is. 2010-ben a fesztivál ügyvezető igazgatója lett, a tisztséget 2016-ig töltötte be.

A pécsi nézők színpadon is számos alkalommal találkozhatnak vele, legutóbb az Otthol, édes otthol Kunó bácsijaként lépett a deszkákra.

Munkásságáért számos díjjal jutalmazták, a Nívódíj mellett kétszer is megkapta a BAT Közönségdíját, az Ambassador gyűrűt, a Megyei Príma Díjat, a Szendrő József-díjat, valamint Pécs Város Pro Communitate díját.

Fejléckép: Mészöly Anna, Böröndi Bence és Stenczer Béla (forrás: Radnóti Színház / Budaörsi Latinovits Színház / Miskolci Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.