Színház

Átadták a Soós Imre-díjat és a Gobbi Hilda-életműdíjat

2022.02.11. 13:15
Ajánlom
Mészöly Annának és Böröndi Bencének ítélte oda a MASZK Országos Színészegyesület a pályakezdő színészek erkölcsi megbecsülése és társadalmi rangjának emelése céljából 2001-ben létrehozott Soós Imre-díjat. Döntöttek a Gobbi Hilda-életműdíjról is, melyet idén Stenczer Béla, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze vehet át.

„Külön öröm számunkra, hogy egymás utáni két évben is a Miskolci Nemzeti Színház művésze kapta az elismerést, hiszen 2021-ben Bodoky Márkot jutalmazták a Soós Imre-díjjal” – gratulált Mészöly Annának a Miskolci Nemzeti Színház vezetősége.

A színésznő 1995-ben született Kecskeméten, érettségi után felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2018-ban diplomázott.

Már egyetemi évei alatt láthatta a nagyközönség, első nagyobb szerepét a 2016-os A martfűi rémben kapta, melyben Patai Erzsébetet alakította.

2018-ban szerződött a Miskolci Nemzeti Színházhoz, melynek azóta is tagja. Olyan előadásokban láthatták a nézők, mint A velencei kalmár, a Hegedűs a háztetőn, a Vadkacsa vagy A Mester és Margarita.

Színházi szerepei mellett továbbra is megtalálják filmes munkák, 2019-ben Tasnádi István Egy másik életben című alkotásában Medikát, Bodzsár Márk Drakulics elvtársában pedig Takács Valériát alakította.

Böröndi Bence generációjának egyik legsokoldalúbb és legambiciózusabb színésze, aki azonos intenzitással jeleskedik vígjátéki buffóként, romantikus szerelmesként, tragédiákban gyilkosként vagy a kortárs dráma hepciás kisembere szerepében

– írta laudációjában a Budaörsi Latinovits Színház vezetősége.

Böröndi Bence 1989-ben született Sopronban, gyerekként két terület érdekelte igazán: a foci és a színház. A sporttal töltött évek igazi csapatjátékossá tették, ami nagy segítség neki a színházi munkái során.

Érettségi után a Keleti István Művészeti Iskolában folytatta tanulmányait, ahol gyakorlati évében az Új Színház stúdiójába került. Ezután nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol oszlopos tagjává vált a később Sztalker Csoport néven ismertté vált független csapatnak.

Az egyetem gyakorlati évét már a Budaörsi Latinovits Színházban töltötte, ahol a Sztalkerrel közösen készített Liliomfi című előadás Szellemfijét alakította.

Diplomaszerzés után, 2016-ban már társulati tagként játszott Budaörsön, ahol láthatta már a közönség Orsztészként az Elektrában, Luckyként a Godot-ban, Arbegyinként az Álarcosbálban vagy Querubinként a Figaro házasságában.

Emellett továbbra is aktív résztvevője a Sztalker Csoport munkájának, több produkciójukban is játszik, valamint szívesen működik közre egyetemisták vizsgafilmjeiben is.

A Gobbi Hilda-életműdíjat átvevő Stenczer Béla 1981-ben szerzett diplomát az ELTE-n, 1990 óta a Pécsi Nemzeti Színház tagja. Színházi emberként már a kezdetektől kiemelkedő szerepet vállalt a város kulturális életében, így a Pécsi Országos Színházi Találkozó lebonyolításában is. 2010-ben a fesztivál ügyvezető igazgatója lett, a tisztséget 2016-ig töltötte be.

A pécsi nézők színpadon is számos alkalommal találkozhatnak vele, legutóbb az Otthol, édes otthol Kunó bácsijaként lépett a deszkákra.

Munkásságáért számos díjjal jutalmazták, a Nívódíj mellett kétszer is megkapta a BAT Közönségdíját, az Ambassador gyűrűt, a Megyei Príma Díjat, a Szendrő József-díjat, valamint Pécs Város Pro Communitate díját.

Fejléckép: Mészöly Anna, Böröndi Bence és Stenczer Béla (forrás: Radnóti Színház / Budaörsi Latinovits Színház / Miskolci Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.