Színház

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

2024.06.12. 17:50
Ajánlom
Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.

„Az idei évad szlogenje: közösségben az energia, méltóképpen kísérte végig és katalizálta a mögöttünk álló 9 hónap eseményeit. Lendületes, energikus, impulzív időszakot tudhatunk magunk mögött, szép szakmai sikerekkel, izgalmas projektekkel, hasznos találkozásokkal és jelentős nézői érdeklődéssel.” – mondta el köszöntőjében Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház vezetője.

piknik16-165412.jpg

Rozgonyi-Kulcsár Viktória (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Staféta)

Budapest Főváros Önkormányzata a Füge Produkció lebonyolításában 2015-ben írta ki először a Staféta pályázatot olyan fiatalok támogatására, akik a kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak tudnak lenni Budapest kulturális életében. Dr. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes asszony többek között megjegyezte, hogy a Staféta Pályázat ez idáig összesen 65 produkció létrejöttét tette lehetővé.

A 2024. április 4. és június 1. között tartó Staféta közönségszavazás során 1691 szavazat érkezett. A nézők ezúttal kilenc előadásra adhatták le voksaikat. A tavalyi közönségdíjas Otthon című előadás egyik alkotója, Török Tímea adta át a Staféta közönségdíjat, Cséffai Györgyi szobrászművész alkotását.

piknik23-165409.jpg

Az AHA Kollektíva alkotói (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Staféta)

A legtöbb szavazatot idén az AHA Kollektíva kapta a Senkiföldje című előadásért. A nyertes csapat a díj mellett a Füge Produkció támogatói által 1 millió forintos produkciós támogatásban részesül, amit egy a 2024/25-ös évadban megvalósuló bemutatóhoz használhat fel. „A Staféta pályázata egy keretet, biztonságot, állandó próbalehetőséget biztosított számunkra, ezalatt az idő alatt tovább mélyítettük működési formánkat. Nagyban hozzájárult, hogy szélesebb körben megismerjék a kollektívánkat,

ezáltal mi is könnyebben kapcsolódunk a szakmában hozzánk hasonlóan működő szervezetekhez, társulásokhoz.

A továbbiakban fontosnak tartjuk, hogy figyelemmel kísérjük a fiatalabb generáció alakulását és az idősebbek munkásságának ismeretét. Első külföldi bemutatkozásunk a Senkiföldje című előadásunkkal volt.” – nyilatkozta az AHA Kollektíva.

piknik20-165705.jpg

A Túlságosan vékony falak című előadás alkotói átveszik a Fidelio díját Canjavec Judit lapigazgatótól és Várhegyi András főszerkesztőtől (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Staféta)

 Szembenézés saját magunkkal és online vetületeinkkel – A social media hatásairól láthatunk előadást a Trafóban

Kapcsolódó

Szembenézés saját magunkkal és online vetületeinkkel – A social media hatásairól láthatunk előadást a Trafóban

A közösségi média és a magánszféra problematikus kapcsolódását bemutató, Túlságosan vékony falak című produkció március 17-én debütál a Trafóban.

Bódi Zsófia, Georgita Máté Dezső, Horváth Panna Túlságosan vékony falak című produkciója a második helyen végzett a közönségszavazásban, ezzel ők nyerték el a Fidelio egy évre szóló médiacsomagját. Az elismerést Canjavec Judit, a Fidelio lapigazgatója és Várhegyi András, a Fidelio főszerkesztője adta át.

A harmadik legtöbb szavazatot a MILF című előadás kapta, Pető Kata és Rohonyi Barnabás előadásában, Gergye Krisztián rendezésében. Pető Kata számára a Budapest Brand Nonprofit Zrt. egy külföldi szakmai utat biztosít, a díjat Faix Csaba vezérigazgató adta át a díjat.

piknik17-165409.jpg

Pető Kata, Rohonyi Barnabás és Gergye Krisztián (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Staféta)

Idén hetedik alkalommal hirdette meg a Füge Produkció az évről évre megújuló, kísérletező és egyben hiánypótló tehetséggondozó programját, a TITÁNium Színházi Projektet, a 2024-ben harmadik alkalommal kiírt Mastercard – Alkotótárs színházi pályázat keretében. A két projekt társításának célja, hogy a nyertesek még stabilabb és biztonságosabb keretek között valósíthassák meg produkciójukat, hiszen a program szakmai tudást-mentorálást, infrastruktúrát-próbatermet, anyagi forrást és játszóhelyet is biztosít majd számukra. A pályázatra olyan fiatal, 35 év alatti alkotók (rendezők, dramaturgok, látványtervezők, színházcsinálók, előadó-művészeti csapatok képviselői) jelentkezhettek, akik egy koncepció színpadi megvalósítása mellett szeretnének alaposabb ismereteket, illetve tapasztalatot is szerezni egy produkció kivitelezésének a folyamatáról, annak egyes lépéseiről.

„A kortárs magyar irodalom támogatására négy éve hívtuk életre a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat, ami 2022 őszétől színházi programmal egészült ki. A rendhagyó és hiánypótló pályázat célja a feltörekvő, fiatal színészek és színházi formációk támogatása. A nyertesek, a szakmai támogatás mellett, használatba vehetik a Jurányi inkubátorházban kialakított Mastercard – Alkotótér elnevezésű színházi labort, ahol ideális körülmények között dolgozhatnak kreatív ötleteik megvalósításán. A program sikerét bizonyítja, hogy az elmúlt két évben több olyan produkciót mutattak már be és játszanak sikerrel, amelyek megvalósulásához nélkülözhetetlen volt a Mastercard – Alkotótér" - hangsúlyozta Martinovic Boris, a Mastercard közkapcsolatokért felelős igazgatója.

A mentorprogramba beválogatott pályázatok:

Ferenczy-Nagy Boglárka: Liturgia (megvalósítás helyszíne: Trafó)

Podlovics Laura: MOONLIGHT PICTURES (megvalósítás helyszíne: Jurányi Ház)

Varga-Amár Rudolf: Ölelésben elaludni (megvalósítás helyszíne: B32 Galéria és Kultúrtér)

Vass Szandi: Peti űrhajója (megvalósítás helyszíne: MU Színház)

A VII. TITÁNium Színházi Pályázat eredményhirdetése után Kenéz Ágoston, a 2022-es év titánja átadta Az Év Titánja Díjat Az arab éjszaka című előadás csapatának a produkció létrehozásáért. A nyertes a VI. TITÁNium Színházi Projekt során megvalósult előadások közül került ki.

Fejléckép: A Staféta pályázat nyertes csapatai (fotó/forrás: Gyulás Dóra / Staféta)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.