Színház

Átadták a Szemle Plusz díjait, Pető Kata a Fidelio különdíjasa

2023.09.14. 18:15
Ajánlom
A Városmajori Szabadtéri Színpad 11. éve futó, válogatott vidéki és határon túli előadásokat felvonultató zsűrizett seregszemléje idén új névvel, új helyszínnel és kibővített műsorral jelentkezett. A Szemle Plusz névre keresztelt programsorozat 2023-tól dupla előadásszámmal, a városmajori színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtéren is várta a nagyérdeműt. A két zsűri 10 különböző kategóriában osztott díjakat, valamint két közönségdíj és különdíjak is gazdára találtak a színház évadzáró Gáláján.

A Szemle Plusz versenyprogramjában augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót láthatott a budapesti közönség. Az idén egymással versenybe szálló műveket Peremartoni Krisztina, a színház művészeti vezetője többszáz előadás megtekintése után válogatta össze.

Hat nagyszínpadi mű mutatkozott be a Városmajori Szabadtéri Színpadon: (Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata), Csinibaba (Szigligeti Színház, Nagyvárad), Eltűntek (Yorick Studio, Marosvásárhely), Katharina Blum elvesztett tisztessége (Budaörsi Latinovits Színház), Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház, Tatabánya) és Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház), illetve hat kamaradarab versenyzett egymással a Margitsziget új kulturális helyszínén, a Kristály Színtéren: One-girl Show (MASZK Egyesület, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka), Nagymamával álmodtam (Trafó Kortárs Művészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány), Shirley Valentine (Centrál Színház),  A mi utcánk – függő beszéd (Pécsi Nemzeti Színház), Call girl (Manna – Független Színművészetért Alapítvány) és Árnyék (Eurüdiké mondja) (FÜGE Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza).

371951290_689429113206406_4896985069822400319_n-161610.jpg

Hegyi Barbara, Trokán Péter, Kúnos László és Benkő Nóra a Városmajori Szabadtéri Színpad nézőterén (Fotó/Forrás: Jekken Péter / Városmajori Szabadtéri Színpad)

A 2023-as Szemle Plusz programjában szereplő színdarabokat idén két külön zsűri díjazta: a Városmajorban versenyző előadásokat Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett, Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekintette meg, a Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész csatlakozott Benkő Nórához.

A városmajori szakmai zsűri díjazottjai:

A legjobb előadás: Feketeszárú cseresznye (Miskolci Nemzeti Színház)

A legjobb rendezés: Szikszai Rémusz – Jógyerekek képeskönyve (Jászai Mari Színház)

A legjobb női főszereplő: Danis Lídia (Jógyerekek képeskönyve, Jászai Mari Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Lajos András (Feketeszárú cseresznye, Miskolci Nemzeti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Kalmár Zsuzsa (Szerelem, Bartók Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: Kardos Róbert (Jógyerekek képeskönyve, Jászai Mari Színház)

Közönségdíj: Katharina Blum elvesztett tisztessége (Budaörsi Latinovits Színház)

A zsűri különdíja: Eltűntek (Yorick Stúdió)

Peremartoni Krisztina által felajánlott különdíj: Simon Zoltán (Feketeszárú cseresznye, Miskolci Nemzeti Színház)

Budapest a fiatal tehetségekért díj: Hartai Petra (Katharina Blum elvesztett tisztessége, Budaörsi Latinovits Színház)

 

A Kristály Színtér szakmai zsűrijének díjazottjai:

A legjobb kamaraelőadás: Nagymamával álmodtam – Göndör László (Trafó Kortárs Művészetek Háza és SzínMűHely Alapítvány)

A legjobb színész: Köles Ferenc (A mi utcánk – függő beszéd, Pécsi Nemzeti Színház)

A zsűri különdíja: Call girl – Mészáros Piroska (Manna – Független Színművészetért Alapítvány)

Közönségdíj: Shirley Valentine, Balsai Móni (Centrál Színház)

Peremartoni Krisztina által felajánlott különdíj: Béres Márta (One-girl Show, MASZK Egyesület, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka)

A Fidelio különdíja: Árnyék (Eurüdiké mondja) – Pető Kata (FÜGE Produkció, Trafó Kortárs Művészetek Háza)

A Fidelio 2022-ben a Yorick Stúdio által bemutatott Lázadni veletek akartam című produkciót díjazta a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjából. Lapunk elkötelezett a kimagasló művészeti teljesítmények és a független színházi műhelyek támogatása mellett, ezért idén is örömmel csatlakoztunk a Szemléhez: egy egész évre szóló médiacsomaggal ismerjük el Pető Katát az idei versenyprogramban bemutatott Árnyék (Eurüdiké mondja) című produkcióért, valamint kimagasló és sokrétű művészi tevékenységéért. Gratulálunk!

szemle_plusz_foto_nagy_gergo_2-154800.jpg

Pető Kata és Gergye Krisztián az Árnyék (Eurüdiké mondja) című előadásban (Fotó/Forrás: Nagy Gergő / Tarfó)

A kisplasztika és az oklevél mellett a díjazottak számos egyéb ajándékkal gazdagodtak a gálán a Városmajori Szabadtéri Színpad együttműködő partnerei jóvoltából. A szabadtéri színház, ahogy eddig, úgy 2023-ban is kiemelten figyelt arra, hogy mindkét helyszínén magas minőségű színházi produkciók jelenjenek meg a színpadon. A vidéki és határon túli kőszínházi előadások mellett a független társulatok is nagy számban képviseltették magukat a versenyben. A 2023-as Szemle Plusz program 12 előadásának több mint harmada volt független színházi műhelyek munkája, és mindre jellemző volt az az innováció, az a friss színházi nyelv és forma, amiért kivételes helyet foglalnak el a magyar színházi életben, így a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Kristály Színtér repertoárjában is.

A Szemle Plusz programsorozat díjkiosztó gálájával véget ért a Városmajori Szabadtéri Színpad 2023-as nyári évada, mely a Harmadik figyelmeztetés színészzenekar koncertjével, tánccal és ünnepléssel zárult. A színház üzemeltetésében álló Kristály Színtéren viszont nem áll meg az élet, ott egész évben izgalmas kulturális programokkal, koncertekkel, kiállításokkal, tudományos előadással és filmfesztivállal találkozhatnak az érdeklődők.

A városmajori csapat lesz továbbá a 2024. március 23-án zajló Budapesti Színházak Éjszakájának szervezője is, amely ezúttal a „Színház mindenek felett” szlogent kapta.

Fejléckép: A miskolci színház Feketeszárú cseresznye című előadásának jelenete (fotó/forrás: Éder Vera / Miskolci Nemzeti Színház) 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.