Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait, a Fidelio különdíját a Yorick Stúdió előadása nyerte

2022.09.17. 15:00
Ajánlom
Ünnepi gála keretében adták át szeptember 16-án a 10. Városmajori Színházi Szemle legjobbjainak járó díjakat a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A nyári szezon végén megrendezett eseménysorozaton idén hét (három vidéki, három határon túli és egy fővárosi) előadást láthatott a közönség augusztus 27. és szeptember 12. között. A produkciókat négytagú szakmai zsűri értékelte hat kategóriában. A zsűri tagja volt Tóth Ildikó Prima Primissima díjas színművész, érdemes és kiváló művész, Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, érdemes és kiváló művész, László Ferenc, a revizoronline színikritikusa és Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

Idén először közönségzsűri is részt vett az előadások értékelésében, továbbá online is várták a közönségszavazatokat. Több különdíj is gazdára talált. Az idén 20 éves Fidelio kétmillió forint értékű médiacsomagot ajánlott fel, átadták továbbá Budapest Főváros támogatásával a „Budapest a fiatal tehetségekért” díjat, valamint az előadásokat válogató Peremartoni Krisztina által felajánlott különdíjakat is.

lazadni_2-094619.jpg

A Lázadni veletek akartam című előadás jelente (Fotó/Forrás: Yorick Stúdió)

A 10. Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: A revizor (Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila)

A legjobb rendezés: Székely Kriszta – Sirály (Szolnoki Szigligeti Színház)

A legjobb női főszereplő: Bíró Panna Dominika (Sirály, Szolnoki Szigligeti Színház)

A legjobb férfi főszereplő: Görög László (A revizor, Miskolci Nemzeti Színház)

A legjobb női mellékszereplő: Spolarics Andrea (Szentivánéji álom, Budaörsi Latinovits Színház)

A legjobb férfi mellékszereplő: Gulyás Hermann Sándor (Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak, Szegedi Pinceszínház–Aradi Kamaraszínház) és Pálfi Ervin (Három nővér, Szabadkai Népszínház Magyar Társulata)

Közönségzsűri különdíja: Lázadni veletek akartam (marosvásárhelyi Yorick Stúdió, rendező: Sebestyén Aba)

Közönségdíj (online szavazatok alapján): Frivol (Átrium–Varidance Társulat, rendező: Alföldi Róbert)

A Fidelio különdíjaLázadni veletek akartam (marosvásárhelyi Yorick Stúdió, rendező: Sebestyén Aba)

Peremartoni Krisztina által felajánlott különdíj (a zsűri döntése alapján): Fehér Balázs Benő (Szentivánéji álom – rendező, Budaörsi Latinovits Színház) és Csákvári Krisztián (Sirály – szereplő, Szolnoki Szigligeti Színház)

Budapest a fiatal tehetségekért díj: Pattantyus Dóra (Sirály – jelmez, Szolnoki Szigligeti Színház)

Fejléckép: A revizor című előadás jelenete (fotó: Miskolci Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ők az idei Prima Primissima-jelöltek

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Müpában.
Zenés színház

Ismét díjazta a legjobb előadásokat az Opernwelt

Idén is összegyűjtötte az évad legjobb művészi produkcióit a rangos német operamagazin, az Opernwelt. A legjobb operajátszó intézmény hetedik alkalommal a Frankfurti Opera lett.
Plusz

Riccardo Muti, Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Diana Damrau – 2024-ben is sztárok érkeznek a Müpába

Bővül a Müpa 2023/24-es évadának programja: nemcsak Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikusok, Maria João Pires és Daniel Harding, Philippe Jaroussky, Francesco Corti és a Freiburgi Barokk Zenekar érkezik, de fellép a bluegrasslegenda Béla Fleck is.
Jazz/World

Ezekre az albumokra esküszik a fúziós zene nagyágyúja, Gary Husband

A Fidelio és a JazzFest Budapest közös sorozatának legújabb részében a nemzetközi hírű dobos, zongorista és billentyűs, Gary Husband kedvenceibe hallgathatunk bele.
Könyv

Könyvfóliázás: vesszőhiba miatt nyerhet pert a Líra

Minden jel szerint nem követett el jogsértést a Líra Kereskedelmi Kft., amikor homoszexualitást tartalmazó könyveket árusított az ifjúsági részlegen, az érintett rendelet ugyanis egy fogalmazási hiba miatt nem azt jelenti, amit a jogalkotó vélhetőleg mondani szeretett volna.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.