Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

2021.10.21. 16:50
Ajánlom
Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

Az előadásokra, valamint a kerekasztal-beszélgetésekre a fesztivál 21 napja alatt 31 országból regisztráltak, a nézők a szakmai zsűrivel közösen értékelték a versenyprogram 25 előadását.

Ahogy azt mi is megírtuk, a legjobb előadás díját a Trafó produkciója, a Kutyaportéka nyerte.

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Kapcsolódó

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Véget ért az ország első online színházi fesztiválja, amely az eSzínház platformján zajlott, a társulatok három kategóriában nevezhettek a megmérettetésre. A szakmai zsűri a Trafó Kutyaportéka című előadását találta a legjobbnak.

Az átadóünnepségen nemcsak az alkotásokat, az közreműködőket is díjazták: a legjobb női főszereplő Kiss Mari lett.

Laudációjában Horváth Csaba kiemelte, hogy

„ha a Rendes lányok csendben sírnak című előadás egy monodráma lenne, [Kiss Mari]erős gesztusaival, festői mozdulatlanságba burkolózó gondolataival is kitöltené a rászabott néma időt, amit a másik két, egyébként remek partner használ.”

A rendező-koreográfus hangsúlyozta azt is, hogy Kiss Mari színészetében nem egy hozott iskola stílusjegyeit látjuk rutinszerűen visszaköszönni, hanem a személyiségéből fakadó kifejezőerőt.

1020_DSC_6090-165001.jpg

Pál András nyerte az eSzínház Fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díját (Fotó/Forrás: Csillik Gábor)

Pál Andrást, a legjobb férfi főszereplőt Ráckevei Anna hasonlóképpen méltatta: „Ami miatt András mellett döntöttünk, az a szerepben rejlő amplitúdók telített, önmagát nem kímélő, erős karakterjegyeket felmutató érintése volt”.

A legjobb látványterv díját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a Freeszfe Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta, míg a Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja különdíjban részesült. Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadást is, a díjat a Kolibri Színház Emma csöndje című előadása nyerte.

A közönség az Örkény Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadását találta a legjobbnak.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért kuratóriumának döntése alapján 2020-ban az alábbi díjak és elismerések kerültek átadásra:

Művészeti díj: Nyakó Júlia és Kovács Zsolt
Kiemelkedő adásrendező munkásságáért: Farkas Attila és Zilahy Tamás
Mecénás díj: Csiszár Dénes

Fejléckép: Pál András nyerte az eSzínház fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díját (fotó: Csillik Gábor)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Zenés színház

A mitológiai szörnyek valósága

Eötvös Péter-ősbemutatót tartott a Berlini Állami Opera. A zeneszerző Sleepless című opera-balladája Jon Fosse Trilógiája alapján készült, Mundruczó Kornél állította színpadra.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.