Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

2021.10.21. 16:50
Ajánlom
Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.

Az előadásokra, valamint a kerekasztal-beszélgetésekre a fesztivál 21 napja alatt 31 országból regisztráltak, a nézők a szakmai zsűrivel közösen értékelték a versenyprogram 25 előadását.

Ahogy azt mi is megírtuk, a legjobb előadás díját a Trafó produkciója, a Kutyaportéka nyerte.

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Kapcsolódó

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Véget ért az ország első online színházi fesztiválja, amely az eSzínház platformján zajlott, a társulatok három kategóriában nevezhettek a megmérettetésre. A szakmai zsűri a Trafó Kutyaportéka című előadását találta a legjobbnak.

Az átadóünnepségen nemcsak az alkotásokat, az közreműködőket is díjazták: a legjobb női főszereplő Kiss Mari lett.

Laudációjában Horváth Csaba kiemelte, hogy

„ha a Rendes lányok csendben sírnak című előadás egy monodráma lenne, [Kiss Mari]erős gesztusaival, festői mozdulatlanságba burkolózó gondolataival is kitöltené a rászabott néma időt, amit a másik két, egyébként remek partner használ.”

A rendező-koreográfus hangsúlyozta azt is, hogy Kiss Mari színészetében nem egy hozott iskola stílusjegyeit látjuk rutinszerűen visszaköszönni, hanem a személyiségéből fakadó kifejezőerőt.

1020_DSC_6090-165001.jpg

Pál András nyerte az eSzínház Fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díját (Fotó/Forrás: Csillik Gábor)

Pál Andrást, a legjobb férfi főszereplőt Ráckevei Anna hasonlóképpen méltatta: „Ami miatt András mellett döntöttünk, az a szerepben rejlő amplitúdók telített, önmagát nem kímélő, erős karakterjegyeket felmutató érintése volt”.

A legjobb látványterv díját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a Freeszfe Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta, míg a Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja különdíjban részesült. Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadást is, a díjat a Kolibri Színház Emma csöndje című előadása nyerte.

A közönség az Örkény Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadását találta a legjobbnak.

Az Alapítvány a Magyar Színházakért kuratóriumának döntése alapján 2020-ban az alábbi díjak és elismerések kerültek átadásra:

Művészeti díj: Nyakó Júlia és Kovács Zsolt
Kiemelkedő adásrendező munkásságáért: Farkas Attila és Zilahy Tamás
Mecénás díj: Csiszár Dénes

Fejléckép: Pál András nyerte az eSzínház fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díját (fotó: Csillik Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.