Színház

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

2022.01.21. 11:10
Ajánlom
Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.

A mű 1891-es megírása óta mit sem vesztett aktualitásából: a család, az iskola és az egyház kontrollja alatt álló fiatalok felnövéstörténetében minden ember ráeszmélhet saját fiatalkorának egy-egy momentumára.

OZ_04279_web-110627.jpg

Jelenet A tavasz ébredéséből (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

A szexualitást tagadó szabályrendszerek elleni fellépést, az ösztönök elfojtását, valamint a serdülőkori nyílt szexuális vágyat bemutató darab a maga korában botrányt váltott ki, ám a mai információgazdag világban is érvényes gondolatokat fogalmaz meg.

Kíváncsiságból eredő erőszak, félelemből elkövetett öngyilkosság és terhességmegszakítás – tragédiák sorozata, melyeket maguk a felnőttek idéznek elő azzal, hogy meg akarják védeni a gyerekeket a kikerülhetetlentől: a felnőtté válástól.

A történet kamaszok ráébredése saját nőiességükre és férfiasságukra. Wendla és Menyus egymás iránt érzett vágya erőszakban és egy nem kívánt terhességben ölt testet, Marci pedig nem tudja feldolgozni az iskolában és a családjában szerzett sérelmeket. Helyzetét súlyosbítja, hogy ráeszmél, a férfiakhoz vonzódik, így végül nem lát más kiutat: a halálba menekül.

OZ_01654_web-110626.jpg

Jelenet A tavasz ébredéséből (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Szereplők:

Wendla: Fekete Ágnes
Menyus: Vrabecz Botond
Marci: Tóth Mátyás
Bergmann-né, Wendla anyja/Tanárnő: Marjai Virág
Gáborné, Menyus anyja/Tanárnő: Kovács Vanda
Gábor úr, Menyus apja/Igazgató/Álarcos úr: Jegercsik Csaba

Rendező: Ivanics Tamás

A tavasz ébredéséről további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.