Színház

Átpolitizált párkapcsolatok

2015.01.14. 13:30
Ajánlom
A politika embereket egymástól elválasztó hatásáról rendezett zenés előadást Polgár Csaba Válasszunk párt! címmel. Ehhez Ödön von Horváth Délszaki éj című darabját vette alapul, a bemutatót a berlini Neuköllner Operben tartották. Itthon a produkció a Jurányi Inkubátorházban látható, a január 16-ai előadást közönségtalálkozó követi a Fidelio szervezésében. INTERJÚ

- Hogyan jutott el az előadásotok Berlinbe? Ott is tartottátok a premiert.

- A Korijolánusz című előadásunkat látta Münchenben egy berlini alternatív operaház, a Neuköllner Oper egyik vezetője. Ő keresett meg azzal, hogy van egy fesztiváljuk, a Move Op!, ahol szívesen vennék, ha rendeznék egy munkabemutatót. Egy minimális összeggel támogatták is a projektet. A próbákat Budapesten, a Jurányi Inkubátorházban tartottuk. Gáspár Ildikó dramaturg kollegámmal már nagyon régóta szerettük volna színpadra állítani Ödön von Horváth Délszaki éj című darabját. A fesztivál 2013. augusztusban volt, eljátszottuk háromszor az előadást, azóta pedig a Jurányiban annyiszor, ahányszor össze tudjuk egyeztetni a benne játszó színészeket.

- Tapasztaltatok különbséget a német és a magyar közönség reakciói között?

- Nyilván a magyar közönség érti jobban az előadásunkat, hiszen nekik készült. A fesztiválon feltétel is volt, hogy a produkció valamennyire reflektáljon a mai magyar helyzetre. Van olyan rész benne, ami csak itthon érthető, ugyanakkor az alaptörténet bárhol megállja a helyét.

- Miért kívánkozott elővenned ezt a darabot?

- Régóta kedvelem a művet. Nagyon szeretem a szerzőt, Ödön von Horvátot, remek író, rajongok a humoráért. A mű nagyon erősen szól arról, hogy nincs - semmilyen oldalon - olyan erő vagy személyiség vagy akár akarat, ami tudna változtatni a jelenlegi közéleti helyzeten. Kétségbeesettséget, ugyanakkor állóvizet érzek Magyarországon. A szerző nagyon élesen látta az akkori közéletet, az 1920-as évek végét-a '30-as évek elejét, amikor a nácik hatalomra kerültek. Egyáltalán nem mondható egyoldalúnak Horváth, úgy látta, mindenkinek volt sara a történtekben. Annak is, aki engedte, hogy odáig eljussanak az események. A darabban van egy marxista csapat, amely nem veszi komolyan, hogy a szélsőjobb erős veszélyt hordoz magában. Amikor már ordít a helyzetről, hogy nagyon nagy baj van, akkor is azt mondják: ez csak egy pillanatnyi probléma. Ma sajnos ez legalább ennyire aktuális. Számomra az az ijesztő, hogy ilyen rövid időn belül ráléptünk ugyanerre az útra. Nem telt még el egy évszázad sem azóta, a mai napig élnek olyan emberek köztünk, akik megtapasztalták a saját bőrükön az akkor történteket. Nincsenek utópiáim, az emberi természet megváltoztathatatlan, a történelem ciklikusság szerint működik.

- Hogyan csapódik le mindez a kisemberek szintjén?

- Ezt mutatja be a darab, nagyon pontosan és ironikusan. Kiderül, mi történik akkor, ha az ember a magánéletében is ideológiai alapon hoz döntéseket, ha akár a párját is ez alapján választja. A politika beletolakszik a mindennapi életbe, még a családi vacsoránál is fontos téma, ami szerintem nem normális. Egyre inkább azt látom, alapkérdés az emberek számára, ki hogyan viselkedik, igazodik politikailag. Barátságok, kapcsolatok mennek rá erre. Azt gondolják, az ideológiai hovatartozás a legfontosabb. Eközben egyre szélsőségesebb nézetek, mozgalmak jelennek meg. Mintha megfordultak volna a szerepek: már nem a politika van értünk, polgárokért, hanem mi vagyunk azért, hogy a cirkusz működni tudjon.

- Véleményed szerint miért lehet ennyire meghatározóan jelen a politika a hétköznapokban?

- Nem az a fontos manapság, hogy ésszerű rendeletek szülessenek, hanem az, ki hozza meg őket. Nagyképűséget látok a politikusok részéről. Ez rossz felfogás. Egy rendes államban nem szabadna észrevennünk, mi történik a politikusokkal, a politikában.


A január 16-ai előadást követően közönségtalálkozót tartanak a Fidelio szervezésében. A beszélgetésen a közönség is felteheti kérdéseit az alkotóknak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Zenés színház

Elhunyt Judith Halász Bécsben élő operaénekes

A művész tragikus hirtelenséggel hunyt el, halálhírét férje, Papocsi Róbert karmester adta hírül közösségi oldalán.
Vizuál

Ez után a magyar film után egy ideig nem lesz kedvünk „jóemberkedni”

Császi Ádám filmje egy tipikusan magyar társadalmi ügyről mesél úgy, hogy közben az egész nyugati világnak tart nem is annyira görbe tükröt.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Klasszikus

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?