Színház

Átpolitizált párkapcsolatok

2015.01.14. 13:30
Ajánlom
A politika embereket egymástól elválasztó hatásáról rendezett zenés előadást Polgár Csaba Válasszunk párt! címmel. Ehhez Ödön von Horváth Délszaki éj című darabját vette alapul, a bemutatót a berlini Neuköllner Operben tartották. Itthon a produkció a Jurányi Inkubátorházban látható, a január 16-ai előadást közönségtalálkozó követi a Fidelio szervezésében. INTERJÚ

- Hogyan jutott el az előadásotok Berlinbe? Ott is tartottátok a premiert.

- A Korijolánusz című előadásunkat látta Münchenben egy berlini alternatív operaház, a Neuköllner Oper egyik vezetője. Ő keresett meg azzal, hogy van egy fesztiváljuk, a Move Op!, ahol szívesen vennék, ha rendeznék egy munkabemutatót. Egy minimális összeggel támogatták is a projektet. A próbákat Budapesten, a Jurányi Inkubátorházban tartottuk. Gáspár Ildikó dramaturg kollegámmal már nagyon régóta szerettük volna színpadra állítani Ödön von Horváth Délszaki éj című darabját. A fesztivál 2013. augusztusban volt, eljátszottuk háromszor az előadást, azóta pedig a Jurányiban annyiszor, ahányszor össze tudjuk egyeztetni a benne játszó színészeket.

- Tapasztaltatok különbséget a német és a magyar közönség reakciói között?

- Nyilván a magyar közönség érti jobban az előadásunkat, hiszen nekik készült. A fesztiválon feltétel is volt, hogy a produkció valamennyire reflektáljon a mai magyar helyzetre. Van olyan rész benne, ami csak itthon érthető, ugyanakkor az alaptörténet bárhol megállja a helyét.

- Miért kívánkozott elővenned ezt a darabot?

- Régóta kedvelem a művet. Nagyon szeretem a szerzőt, Ödön von Horvátot, remek író, rajongok a humoráért. A mű nagyon erősen szól arról, hogy nincs - semmilyen oldalon - olyan erő vagy személyiség vagy akár akarat, ami tudna változtatni a jelenlegi közéleti helyzeten. Kétségbeesettséget, ugyanakkor állóvizet érzek Magyarországon. A szerző nagyon élesen látta az akkori közéletet, az 1920-as évek végét-a '30-as évek elejét, amikor a nácik hatalomra kerültek. Egyáltalán nem mondható egyoldalúnak Horváth, úgy látta, mindenkinek volt sara a történtekben. Annak is, aki engedte, hogy odáig eljussanak az események. A darabban van egy marxista csapat, amely nem veszi komolyan, hogy a szélsőjobb erős veszélyt hordoz magában. Amikor már ordít a helyzetről, hogy nagyon nagy baj van, akkor is azt mondják: ez csak egy pillanatnyi probléma. Ma sajnos ez legalább ennyire aktuális. Számomra az az ijesztő, hogy ilyen rövid időn belül ráléptünk ugyanerre az útra. Nem telt még el egy évszázad sem azóta, a mai napig élnek olyan emberek köztünk, akik megtapasztalták a saját bőrükön az akkor történteket. Nincsenek utópiáim, az emberi természet megváltoztathatatlan, a történelem ciklikusság szerint működik.

- Hogyan csapódik le mindez a kisemberek szintjén?

- Ezt mutatja be a darab, nagyon pontosan és ironikusan. Kiderül, mi történik akkor, ha az ember a magánéletében is ideológiai alapon hoz döntéseket, ha akár a párját is ez alapján választja. A politika beletolakszik a mindennapi életbe, még a családi vacsoránál is fontos téma, ami szerintem nem normális. Egyre inkább azt látom, alapkérdés az emberek számára, ki hogyan viselkedik, igazodik politikailag. Barátságok, kapcsolatok mennek rá erre. Azt gondolják, az ideológiai hovatartozás a legfontosabb. Eközben egyre szélsőségesebb nézetek, mozgalmak jelennek meg. Mintha megfordultak volna a szerepek: már nem a politika van értünk, polgárokért, hanem mi vagyunk azért, hogy a cirkusz működni tudjon.

- Véleményed szerint miért lehet ennyire meghatározóan jelen a politika a hétköznapokban?

- Nem az a fontos manapság, hogy ésszerű rendeletek szülessenek, hanem az, ki hozza meg őket. Nagyképűséget látok a politikusok részéről. Ez rossz felfogás. Egy rendes államban nem szabadna észrevennünk, mi történik a politikusokkal, a politikában.


A január 16-ai előadást követően közönségtalálkozót tartanak a Fidelio szervezésében. A beszélgetésen a közönség is felteheti kérdéseit az alkotóknak.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.