Színház

Augusztus végén kezdődik a SZEMLE PLUSZ!

2023.08.10. 17:15
Ajánlom
Új névvel és koncepcióval folytatódik idén a közönség és a szakma által egyaránt kedvelt színházi esemény, a 2022-ben 10. jubileumát ünneplő Városmajori Színházi Szemle. Az új helyszínnel és kibővített műsorral megújult és továbbgondolt rendezvénysorozat 2023-tól a SZEMLE PLUSZ nevet viseli, s a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad majd előadásai egy részének.

Az elmúlt években az esemény iránti fokozott érdeklődésből egyértelműen kirajzolódott, hogy a Színházi Szemle a Városmajori Szabadtéri Színpad rendkívül népszerű programsorozata, mely mostanra túlnőtt eddigi keretein, és olyan nagyszabású eseménnyé vált, amelyet valódi kulturális és művészi találkozások jellemeznek.

Augusztus 28. és szeptember 10. között tizenkét határon túli és hazai produkciót láthat a nagyérdemű; hat előadás mutatkozik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg hat kamaraelőadást a közönség a margitszigeti Kristály Színtéren láthat majd. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina válogatta az évad kínálatából.

A SZEMLE PLUSZ a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című darabjával startol augusztus végén. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában nemcsak e két színház művészei, hanem kassai és marosvásárhelyi színészek, alkotók is részt vesznek. Nagyváradról, a Szigligeti Színházból egy kellemes kikapcsolódást, felszabadult szórakozást és a nézőtéren közös éneklést ígérő, nagyszerű előadás, Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében, a Yorick Stúdió vendégjátékában. A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét hozza a Városmajorba a programsorozat részeként, Máté Gábor rendezésében. A színdarab alapjául szolgáló regényt – melyet 1974-ben írt Heinrich Böll – több mint harminc nyelvre lefordították már.

Egy lenyűgöző, felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával (de nevezhetjük akár groteszk, zenés revünek vagy rémisztően röhögséges zenés színháznak is) mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház.

A Jógyerekek képeskönyve a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának, Dr. Heinrich Hoffman mesekönyvének színpadi változata, melyet eredetileg fiának írt 1845-ben. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában, a mű történelmi hátterét, a Trianon-problematikát a szereplők egyéni sorsával együtt, egy szerelmi háromszögben láttatja.

305139372_5303767526407978_8165473702910066575_n-151149.jpg

Hartai Petra a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban (Fotó/Forrás: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

A SZEMLE PLUSZ kamaradarabjainak sorát a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató darab, Béres Márta One-girl Show-ja nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas, független színházi előadás. A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc játékában, a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margitszigetre.

Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című stúdió-előadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében.

A Spáh Dávid által rendezett kamaradarab a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója. Szeptember 10-én a teljes SZEMLE PLUSZ programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című, a FÜGE Produkció és a Trafó koprodukciójában megvalósult darab zárja a Kristály Színtérben. Az előadásban Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, a hat Orpheusz: a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.

A SZEMLE PLUSZ koncepcióját magas szakmai színvonal jellemzi, a szervezők hangsúlyt fektetnek a más művészeti szervezetekkel való kooperációra, a határon túli, a vidéki és a független színházak jeles képviselőinek jelenlétére. A színházi szakma számára is kivételes rendezvénysorozat elsődleges célja továbbra is az, hogy a fővárosi nézőknek olyan produkciók is elérhetővé váljanak, amelyek megtekintéséhez alapesetben több száz kilométert kellene utazni vidékre vagy a határon túlra. Kiemelten fontos feladatuknak tekintik, hogy a színház iránt érdeklődő budapesti közönség számára lehetőséget biztosítsanak a földrajzilag távolabb eső magyar színházi kultúra megismerésére.

BMOGS3_molnaredvard_web-150839.jpg

Béres Márta One-Girl Show (Fotó/Forrás: Molnár Edvárd / Kosztolányi Dezső Színház)

A 2023-as SZEMLE PLUSZ programjában szereplő színdarabokat idén két külön zsűri díjazza: a Városmajori Szabadtéri Színpad előadásait Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója mellett Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő, Trokán Péter Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, Kúnos László József Attila-díjas műfordító tekinti majd meg, a Kristály Színtér kamaradarabjaira pedig Bánsági Ildikó, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas színész csatlakozik Benkő Nórához.

A zsűri a városmajori előadásokat a már megszokott hat kategóriában díjazza – Legjobb előadás, Legjobb rendezés, Legjobb női és férfi szereplő, valamint Legjobb női és férfi mellékszereplő –, de a margitszigeti kamaraelőadások közül idén két további kategóriában, a Legjobb előadást és Legjobb színészt is jutalmazzák.

A Városmajori Szabadtéri Színpad előadásainak Különdíjasa a Fidelio által felajánlott médiacsomagot nyeri el. Az elismerést az egyik legolvasottabb összművészeti portál szakújságírói szavazzák meg.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a közönség is leadhatja voksát az általa legjobbnak tartott előadásra, azok a nézők szavazhatnak, akik legalább 8 előadásra megváltották jegyüket a mustrában szereplő 12 produkcióból.

Az egyre nagyobb presztízsű rendezvénysorozatot évről évre telt házas, kiemelt érdeklődés kíséri. A színház évadzáró gáláján a díjazottak a különböző ajándékokon túl magas szakmai elismerésben részesülnek, s a nyári szezon végén ezzel a gesztussal a Városmajori Szabadtéri Színpad jelképesen visszaadja a kulcsot a kőszínházaknak.

Az előadásokról további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Részlet a Feketeszárú cseresznye előadásából (fotó/forrás: Gálos Mihály Samu / Miskolci Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.