Színház

Augusztusban is vár a Kultkikötő!

2022.07.25. 16:45
Ajánlom
Messze még a nyár vége! A Kultkikötő izgalmas repertoárral készült a nézők számára augusztusban is a Balaton északi és déli partján. Többek között Mácsai Pál, Szinetár Dóra, Gálvölgyi János, Pokorny Lia, Hobo, Kiss Tibi, Scherer Péter, az Ivan and The Parazol és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház társulata is ott találhatók a fellépők sorában.

A Kultkikötő legénysége idén is mindent megtett azért, hogy emlékezetes produkciókat és maradandó pillanatokat csempésszen a nyári balatoni estékbe. Augusztus 28-ig hat településen – Földváron, Szárszón, Bogláron, Fenyvesen, Badacsonytomajon és Alsóörsön – fogadja a közönséget koncertekkel, zenés és prózai színházi előadásokkal, kiállításokkal, valamint gyerekeknek szóló produkciókkal a Balaton legnagyobb színházi fesztiválja.

kultkikoto_alsoors-164813.jpg

A Kultkikötő új játszóhelye Alsóörsön (Fotó/Forrás: Lettner Kriszta / Kultkikötő)

„2021-ben ért bennünket az a megtiszteltetés, hogy a korábbi öt játszóhelyünk mellett Alsóörs is bizalmat szavazott nekünk, hogy töltsük meg kulturális produkciókkal a megújult AMFI látogatóközpont csodás, egykori kőfejtőből kialakított és az ókori amfiteátrumok világát idéző játszóhelyét. A Csere-hegy sziklafalába vájt amfiteátrum akusztikája, a lelátó modern, mégis régi időket idéző hangulata, a sűrű erdő és a vörös talaj összhatása elvarázsolja a közönséget. Szebb színházi környezetet elképzelni sem lehet” – mesélte legújabb játszóhelyükről Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító igazgatója.

Minőségi programokból a nyár utolsó hónapjában sem lesz hiány.

A déli parton Gyabronka József a Pokol című előadással Dante örökérvényű klasszikusát tolmácsolja, Scherer Péter Karinthy Frigyesként lép színpadra, Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal pedig a Dunakanyar című előadásban találkozhat a közönség. Mácsai Pál és Lukács Miklós cimbalomművész Örkény egyperceseit idézi meg rendhagyó módon, Földes László Hobo különleges József Attila-estjével, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház pedig egy Csehov-előadással érkezik a Balaton partjára. A párkapcsolatok hepehupáiról is szó esik, sok humorral fűszerezve, a többi között Pokorny Lia zenés produkciójában, vagy a Balkon kilátással című előadásban. Dés László egyzongorás estjével, az Ivan & The Parazol pedig fergeteges koncerttel várja a közönséget.

kartonpapa-163920.jpg

Jelenet a Kartonpapából (Fotó/Forrás: Gradvolt Endre / Kultkikötő)

De az északi part sem marad programok nélkül! A Kultkikötő Amfiteátrumban Egri Márta, Gálvölgyi János és Benedek Miklós is színpadra lép a Hárman a padon című előadásban. Karafiáth Orsolya díjnyertes komédiája, a remek zenékkel tarkított Macskadémon szórakoztatóan mesél magányról és szerelemről, az emberi kapcsolatok fontosságáról, a Pannon Várszínház pedig olyan emblematikus zenés előadásokkal érkezik a Kultkikötőbe, mint a Hair és a Hotel Menthol. Fülbemászó dallamokból sem lesz hiány: a Kiss Tibi nevével fémjelzett Aranyakkord Alsóörsön, Mező Misi, valamint a Török Ádám és a Mini pedig Badacsonyban garantálja a remek hangulatot.

A festői környezetű balatonboglári Vörös és Kék kápolnákban egész nyáron izgalmas kiállítások egészítik ki a színházi és zenei repertoárt.

Augusztus közepéig Radák Eszter, a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legeredetibb és legsikeresebb alkotója, illetve két tanítványa, Szlávik Barbara és Kaszás Konrád festményei tekinthetők meg a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében, utána pedig Várhelyi Tímea és Szüts Miklós festőművészek alkotásait láthatják majd egy hónapon át az érdeklődők.  

kapolnatarlatok-163920.jpg

Kápolnatárlatok (Fotó/Forrás: Gradvolt Endre / Kultkikötő)

És a gyerekekről se feledkezzünk meg! A Mesés Kikötőben titkok, csodák, beszélő állatok, és természetesen – ahogyan azt a jó meséktől megszokhattuk – örök érvényű tanulságok várják a legkisebbeket, az ország legjobb gyermek- és bábszínházi társulatainak tolmácsolásában. 

Bővebb információ a műsorról és a jegyárakról az alábbi oldalon olvasható.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: A GRUND (fotó: Lettner Kriszta / Kultkikötő)

Kultkikötő

A Kultkikötő története 16 évvel ezelőtt, Balatonföldváron kezdődött: eleinte ide, egészen pontosan a Bajor Gizi sétányon található szabadtéri színpadra szerveztek színházi előadásokat a szervezők – a környéken élők, és a közelben nyaralók nagy örömére. A kísérleti jelleggel szervezett „egynyári kaland” olyan jól sikerült, hogy a Kultkikötő mára az ország és a Balaton meghatározó szabadtéri rendezvénysorozatává fejlődött.

Tette ezt úgy, hogy közben megőrizte azt a semmivel sem összehasonlítható varázsát, ami miatt nemcsak a közönség, de a hazai művészvilág apraja-nagyja is örömmel tér ide vissza. A szabadtéri koncertek, színházi előadások mellett a „szakmaközi” nagy találkozások, fontos beszélgetések helye is a Kultkikötő.

A szervezők Balatonföldvár mellett ma már Balatonboglárra, Balatonszárszóra, Balatonfenyvesre, Badacsonyra és Alsóörsre, vagyis összesen hat Balaton-környéki helyszínre, négy évszakon át szállítják az igényes kulturális programokat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.