Színház

Ausztria-évad Bécsben

2012.04.27. 14:06
Ajánlom
Az osztrák darabok kapják a főszerepet a bécsi Burgtheater programjában a következő évadban, amelyben többek közt Elfriede Jelinek új darabját is láthatják a nézők.

A 2012-13-as idény "Ausztria-évad" lesz a Burgtheaterben. Az osztrák színházak zászlóshajójának programján olyan klasszikus szerzők darabjai szerepelnek, mint Ferdinand Raimund, Hugo von Hoffmannsthal, Johann Nestroy és Franz Grillparzer. A kortárs osztrák drámaírókat mások mellett a Nobel-díjas Elfriede Jelinek képviseli.

Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című új darabját a Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann rendezésében láthatja a közönség. Ugyancsak Hartmann vezetésével mutatja be a társulat Csehov Ványa bácsiját és Grillparzer Az ősanya című színdarabját. Közös színpadi vállalkozásra készül Bécsben a dán filmes és színpadi rendező Thomas Vinterberg és a forgatókönyvíró Mogens Rukov. Darabjuk munkacíme Alkoholikerinnen (Alkoholista nők), a bemutatót decemberre tervezik. Az évad egy német darabbal, Heinrich von Kleist Homburg hercege című drámájával kezdődik szeptember elején. A Homburg hercegének ősbemutatójára ugyancsak Bécsben került sor 1821-ben, a mai Burgtheater elődjében, a szerző halála után tíz évvel.

"A színház olyan, mint egy utazás, amely egy egész évadon át tart" - mondta Hartmann a sajtótájékoztató alkalmával az osztrák rádiónak. Az "utazáshoz" illő a Burgtheater programfüzete is: végigkalauzolja az olvasót a színdarabok helyszínein, valamint hasznos "úti tippekkel" és érdekességekkel szolgál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.