Színház

Automatizmusok helyett a minőség számítson

2010.11.08. 21:08
Ajánlom
A Magyar Teátrumi Társaság megszüntetné az automatizmusokat a színházi támogatásokban.

Helyette a minőségi elv döntsön a színházi támogatások odaítélésénél, így lehetőség nyílhat egy aktívabb kultúrpolitikára - emelte ki a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke az MTI-nek nyilatkozva a szervezet által az előadó-művészeti törvény módosításához benyújtott javaslatokról. Vidnyánszky Attila elmondta, hogy az MTT csütörtökön Sopronban tartott közgyűlésén hat új intézményt - Cinka Panna Cigány Színház, Pécsi Horvát Színház, Agria Nyári Játékok, Magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház, Budakeszi Romkert Teátrum és a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria - a tagjai közé fogadó szakmai szervezet egy csaknem harminc oldalas anyagot fogadott el az előadó-művészeti törvény átfogó módosítására. Mint a debreceni Csokonai Színházat is vezető rendező hozzátette, az MTT szerint még idén szükség lenne a „nagyon sok anomáliával működő, rossz folyamatokat elindító" törvény megváltoztatására és ennek kapcsán egyeztetésre valamennyi érdekelt szervezettel.

„A hatályban lévő törvény egy éves története sajnos igazolta azokat a rendkívül komoly fenntartásokat, aggályokat, amelyeket a Magyar Teátrumi Társaság korábban megfogalmazott. Ez a törvény a szakma egyetlen lényegi problémáját sem oldotta meg, ezért reméljük, hogy gondolataink, elképzeléseink, törvénymódosítási szándékunk széles körben támogatásra talál" - fogalmazott.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kulturális államtitkárságának felkérésére elkészített tervezet Vidnyánszky Attila elmondása szerint „a meglévő struktúra, a társulati lét védelmében egy aktív, nem automatizmusokon, hanem a minőségi elv érvényre juttatásán alapuló finanszírozási rendszert kíván bevezetni". Az MTT elnöke óvott attól, hogy a szakmai berkekben a finanszírozásról folyó vitát bárki az úgynevezett független társulatok és a kőszínházak szembenállásává egyszerűsítse, mert az utóbbiak között is „rettenetes szakadékok" vannak. Komoly problémának érezte azonban, hogy a hatályos törvény szinte szétszakítja a meglévő színházi struktúrát, „a függetlenek felé mozdítva a hangsúlyokat".

„Úgy gondoljuk, hogy a jövő számára hasznosabb, ha az alternatívoktól jönnek át az általuk megszűrt, friss, új erők a kőszínházakba és termékenyítik meg a kőszínházak munkáját; pontosabban onnan is jönnek, mert a kőszínházakban is rengeteg újító szándék és szellem van. A mostanihoz képest egy fordított folyamatot kell elősegíteni, tehát nem leépíteni, gyengíteni a meglévő kőszínházi struktúrát" - foglalta össze Vidnyánszky Attila az MTT által kívánatosnak tartott irányt, elismerve: az a kőszínházakat is megosztja.

Mint hangsúlyozta, a függetleneknek jutó támogatások összege nem feltétlenül csökkenne, ellenben változna a kiosztás módja, illetve külön fejezetet képezne azon projektek elősegítése, amelyek a „két világot" összekapcsolják. A Magyar Teátrumi Társaság javaslata szerint a színházi támogatások odaítélése a pénzt folyósító NEFMI joga és felelőssége lenne. Az MTT elnöke elismerte, hogy az új rendszer nem tudná teljesen kiküszöbölni a szubjektivitást, ezt is kívánatosabbnak tartja azonban a jelenlegi szisztémánál.

„Teljesen abszurd, hogy most automatikus módon jönnek a minisztériumból vidékre a pénzek. Az aktuális kulturális vezetésnek nincs ebbe lényegi beleszólása, mert olyan egzakt mutató, mint például a fizető nézőszám alapján kénytelen kiutalni támogatásokat olyan színházakhoz is, amelyeket éppen nem kellene támogatni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

Az új struktúrában egy miniszter által kiválasztott és egy alulról delegált, szakmai testület együtt határozna a finanszírozásról, így a kormányzat aktívan „kultúrpolitizálhatna", természetesen döntéseinek felelősségét is viselve. „Így bele lehetne avatkozni folyamatokba, évtizedes stagnálást lehetne megmozdítani" - indokolta az új rendszer szükségességét.  Vidnyánszky Attila úgy látja, orvoslásra vár a fővárosi és vidéki színházak támogatásai közötti erős aránytalanság is, ez azonban nem az új előadó-művészeti törvényen, sokkal inkább a kultúrpolitika odafigyelésén múlik.

A rendező szerint most a kulturális államtitkárságra vár, hogy a törvénymódosításhoz szükséges egyeztetéseket megszervezze. A NEFMI ütemterve szerint decemberre kerülne az Országgyűlés elé a jogszabály új szövege, ez azonban a 2011-es költségvetési kereteket nagy valószínűséggel már nem tudná érinteni, csak az elosztás módszertanát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.