Színház

Az a „kedves, fekete szemű kislány” – Huszárik Katát köszöntjük

2021.09.10. 16:35
Ajánlom
Ötvenedik születésnapját ünnepli Huszárik Kata, akit hamar beszippantott film és a színpad világa, és bár a munkája nagyrészt Budapesthez köti, karrierjének fontos állomása, Szolnok is mindig meghatározó része lesz az életének.

1971. szeptember 10-én született, édesanyja, Nagy Anna színpadi szerepein túl a filmvászonról is ismerős lehet: a főiskola elvégzése után Ranódy László Pacsirtájának címszereplőjeként vált ismertté.

„Anyával nagyon összenőttünk” – vallott édesanyjáról egy interjúban a színésznő. A szoros kapcsolat talán annak a fiatalkori tragédiának is köszönhető, hogy édesapja, a legendás Szindbád rendezője, Huszárik Zoltán 1981-ben elhunyt. Kata ekkor mindössze 10 éves volt, Anna, és a csak kedves, fekete szemű kislányként emlegetett lánya kettesben maradt. „Ő szeretett apa és anya helyett egyszemélyben”.

feny-jatekok-huszarik-kata-es-nagy-anna-estje-prozai-szinpadi-eloadas-original-87952-144029.png

Huszárik Kata és édesanyja, Nagy Anna (Fotó/Forrás: jegy.hu)

A szoros kapcsolat ellenére Kata már 19 éves korában elköltözött otthonról,

és bár volt olyan időszak, hogy visszatért a szülői házba, a szorosabb egymásra találásra egészen a kisfia megszületéséig várni kellett. Édesanyjával ma már olykor a színpadon is találkoznak, közös estjükön, a Fény-játékokban pedig Lázár Ervin meséit gyúrták egybe.

95665008_3016935398404105_3608198486316548096_n-143515.jpg

Huszárik Kata és Fátyol Kamilla a Maladype Színház Három nővér című előadásában (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Maladype Színház)

A színpadig majdhogynem egyenes út vezetett: a gimnázium elvégzése után Kata a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1994-ben diplomázott. Egy évvel később már a budapesti Katona József Színház művészeként láthatta a közönség, ahol a Hatalom, pénz, hírnév, szépség, szeretet című előadással mutatkozott be. A társulatnál töltött hat év alatt volt Heléna a Szentivánéji álomban, Mariane A fösvényben, de eljátszotta A vihar Venusát is.

2001-ben úgy döntött, hogy elhagyja Budapestet és Szolnokra költözik, 11 évig volt a Szigligeti Színház tagja.

Még átszerződésének évében dokumentumfilm készült az életéről, Huszárik Kata portré címmel, melyet édesanyjával, Nagy Annával közösen Mátis Lilla készített.

Szolnokon rátalált a szerelem is, férjével, Boda Józseffel egy közös gyerekük született, Gergő Zoltán. 2012-ben Kata műsorvezetői állást vállalt az Újbuda TV Kávészünet című műsorában, visszatérve a fővárosba. A színpadi munkák is hamarosan megtalálták, 2013-ban Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházhoz hívta vendégművésznek, játszott a Johanna a máglyánban és az Éjjeli menedékhelyben is. Közel két év nemzetis vendégszereplés után új szakmai kihívások után nézett, a Maladype Színház társulatának tagja lett.

Eközben édesapja emlékét sem feledte,

2011-ben, Huszárik Zoltán születésének 80., halálának pedig 30. évfordulóján édesanyjával felhívást tettek közzé a „Huszárik Zoltán Alapítvány” létrehozására.

Kata_Huszarik_and_son_by_the_inauguration_of_bust_of_Zoltan_Huszarik-142745.jpg

Huszárik Kata Huszárik Zoltán szobránál (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Céljuk az volt, hogy a nagyközönség is megismerhesse a filmrendező rajzait, és ezek a grafikák méltó helyükre, Huszárik Zoltán dohonyi szülőházába kerülhessenek. A községben ezen túl a művelődési házat is édesapja után nevezték át, előtte pedig bronz mellszobra látható.

Katát a színházi szerepei mellett a filmes feladatok is megtalálták, legtöbben talán a Hippolyt Terkájaként ismerhetik, és feltűnt olyan napi sorozatokban is, mint a Barátok közt. Hangját is sokan hallhatták már, rendszeresen szinkronizál. Harmadéves főiskolásként kapta az első szinkronszerepét, azóta rendszeresen találkozni vele sorozatokban, filmekben – ő adta a hangját a Holnapután Laurájának, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron Helenjének, a Halálos fegyver Dr. Maureen Cahilljének, de a Dr. Csont Daisyje, A Grace klinika Lexie-je, és A mentalista Grace-e is az ő hangján szólal meg magyarul.

Eddigi munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2003-ban Mensáros László-díjat vehetett át, 2017-ben az Arany Medál-díj létrehozói neki ítélték a legjobb színésznőnek járó elismerést, 2019-ben pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.

Fejléckép: Huszárik Kata (forrás: jegy.hu)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.