Színház

Az a „kedves, fekete szemű kislány” – Huszárik Katát köszöntjük

2021.09.10. 16:35
Ajánlom
Ötvenedik születésnapját ünnepli Huszárik Kata, akit hamar beszippantott film és a színpad világa, és bár a munkája nagyrészt Budapesthez köti, karrierjének fontos állomása, Szolnok is mindig meghatározó része lesz az életének.

1971. szeptember 10-én született, édesanyja, Nagy Anna színpadi szerepein túl a filmvászonról is ismerős lehet: a főiskola elvégzése után Ranódy László Pacsirtájának címszereplőjeként vált ismertté.

„Anyával nagyon összenőttünk” – vallott édesanyjáról egy interjúban a színésznő. A szoros kapcsolat talán annak a fiatalkori tragédiának is köszönhető, hogy édesapja, a legendás Szindbád rendezője, Huszárik Zoltán 1981-ben elhunyt. Kata ekkor mindössze 10 éves volt, Anna, és a csak kedves, fekete szemű kislányként emlegetett lánya kettesben maradt. „Ő szeretett apa és anya helyett egyszemélyben”.

feny-jatekok-huszarik-kata-es-nagy-anna-estje-prozai-szinpadi-eloadas-original-87952-144029.png

Huszárik Kata és édesanyja, Nagy Anna (Fotó/Forrás: jegy.hu)

A szoros kapcsolat ellenére Kata már 19 éves korában elköltözött otthonról,

és bár volt olyan időszak, hogy visszatért a szülői házba, a szorosabb egymásra találásra egészen a kisfia megszületéséig várni kellett. Édesanyjával ma már olykor a színpadon is találkoznak, közös estjükön, a Fény-játékokban pedig Lázár Ervin meséit gyúrták egybe.

95665008_3016935398404105_3608198486316548096_n-143515.jpg

Huszárik Kata és Fátyol Kamilla a Maladype Színház Három nővér című előadásában (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Maladype Színház)

A színpadig majdhogynem egyenes út vezetett: a gimnázium elvégzése után Kata a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1994-ben diplomázott. Egy évvel később már a budapesti Katona József Színház művészeként láthatta a közönség, ahol a Hatalom, pénz, hírnév, szépség, szeretet című előadással mutatkozott be. A társulatnál töltött hat év alatt volt Heléna a Szentivánéji álomban, Mariane A fösvényben, de eljátszotta A vihar Venusát is.

2001-ben úgy döntött, hogy elhagyja Budapestet és Szolnokra költözik, 11 évig volt a Szigligeti Színház tagja.

Még átszerződésének évében dokumentumfilm készült az életéről, Huszárik Kata portré címmel, melyet édesanyjával, Nagy Annával közösen Mátis Lilla készített.

Szolnokon rátalált a szerelem is, férjével, Boda Józseffel egy közös gyerekük született, Gergő Zoltán. 2012-ben Kata műsorvezetői állást vállalt az Újbuda TV Kávészünet című műsorában, visszatérve a fővárosba. A színpadi munkák is hamarosan megtalálták, 2013-ban Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházhoz hívta vendégművésznek, játszott a Johanna a máglyánban és az Éjjeli menedékhelyben is. Közel két év nemzetis vendégszereplés után új szakmai kihívások után nézett, a Maladype Színház társulatának tagja lett.

Eközben édesapja emlékét sem feledte,

2011-ben, Huszárik Zoltán születésének 80., halálának pedig 30. évfordulóján édesanyjával felhívást tettek közzé a „Huszárik Zoltán Alapítvány” létrehozására.

Kata_Huszarik_and_son_by_the_inauguration_of_bust_of_Zoltan_Huszarik-142745.jpg

Huszárik Kata Huszárik Zoltán szobránál (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Céljuk az volt, hogy a nagyközönség is megismerhesse a filmrendező rajzait, és ezek a grafikák méltó helyükre, Huszárik Zoltán dohonyi szülőházába kerülhessenek. A községben ezen túl a művelődési házat is édesapja után nevezték át, előtte pedig bronz mellszobra látható.

Katát a színházi szerepei mellett a filmes feladatok is megtalálták, legtöbben talán a Hippolyt Terkájaként ismerhetik, és feltűnt olyan napi sorozatokban is, mint a Barátok közt. Hangját is sokan hallhatták már, rendszeresen szinkronizál. Harmadéves főiskolásként kapta az első szinkronszerepét, azóta rendszeresen találkozni vele sorozatokban, filmekben – ő adta a hangját a Holnapután Laurájának, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron Helenjének, a Halálos fegyver Dr. Maureen Cahilljének, de a Dr. Csont Daisyje, A Grace klinika Lexie-je, és A mentalista Grace-e is az ő hangján szólal meg magyarul.

Eddigi munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2003-ban Mensáros László-díjat vehetett át, 2017-ben az Arany Medál-díj létrehozói neki ítélték a legjobb színésznőnek járó elismerést, 2019-ben pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.

Fejléckép: Huszárik Kata (forrás: jegy.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az igazi függetlenséghez fel kell nőni” – Székely Csaba is megszólalt a Junior Prima-ügy kapcsán

A szeptember 20-i Junior Prima díjátadón az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést, melynek kapcsán a kulturális élet több szereplője kifejtette álláspontját.
Színház hír

Hallássérültek számára fejlesztett új okostelefonos technológiát mutattak be a Játékszínben

A Vodafone Magyarország a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével (SINOSZ) és a Játékszínnel közösen mutatta be azt az új fejlesztését, amely élvezhetőbbé teszi a hallássérült nézők számára a színházi előadásokat. 
Színház hír

Keleti István nevét vette fel a Pinceszínház stúdiója

Új nevet kapott a Pinceszínház utcaszinti stúdiója a magyar dráma napján, szeptember 21-én. A korábban Gershwin-terem nevet viselő kisterem mostantól Keleti István Stúdió néven fut tovább. Az eseményen Jordán Tamás, Mácsai Pál és Kőváry Katalin emlékeztek meg Budapest egykori diákszínjátszó központjának fellegváráról és Keleti Istvánról.
Színház hír

Több kulturális intézmény bezárhat télre Szolnokon

Az energiaárak emelkedése miatt a városvezetés javaslatcsomagot dolgozott ki a költségek visszaszorítására, ennek részeként télen több intézmény bezárna, vagy korlátozottan működne, valamint éjszakára lekapcsolnák a közvilágítást – tudatta Facebook oldalán Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.
Színház hír

Átadták a VIDOR Fesztivál legjobb színészeinek járó díját a Rózsavölgyi Szalonban

Az augusztus 26. és szeptember 3. között megrendezett VIDOR Fesztivál legjobb női és férfi színészének járó díját Pokorny Lia és Király Dániel érdemelte ki a Keresztül-kasul című előadásban nyújtott alakításáért.