Színház

Az a „kedves, fekete szemű kislány” – Huszárik Katát köszöntjük

2021.09.10. 16:35
Ajánlom
Ötvenedik születésnapját ünnepli Huszárik Kata, akit hamar beszippantott film és a színpad világa, és bár a munkája nagyrészt Budapesthez köti, karrierjének fontos állomása, Szolnok is mindig meghatározó része lesz az életének.

1971. szeptember 10-én született, édesanyja, Nagy Anna színpadi szerepein túl a filmvászonról is ismerős lehet: a főiskola elvégzése után Ranódy László Pacsirtájának címszereplőjeként vált ismertté.

„Anyával nagyon összenőttünk” – vallott édesanyjáról egy interjúban a színésznő. A szoros kapcsolat talán annak a fiatalkori tragédiának is köszönhető, hogy édesapja, a legendás Szindbád rendezője, Huszárik Zoltán 1981-ben elhunyt. Kata ekkor mindössze 10 éves volt, Anna, és a csak kedves, fekete szemű kislányként emlegetett lánya kettesben maradt. „Ő szeretett apa és anya helyett egyszemélyben”.

feny-jatekok-huszarik-kata-es-nagy-anna-estje-prozai-szinpadi-eloadas-original-87952-144029.png

Huszárik Kata és édesanyja, Nagy Anna (Fotó/Forrás: jegy.hu)

A szoros kapcsolat ellenére Kata már 19 éves korában elköltözött otthonról,

és bár volt olyan időszak, hogy visszatért a szülői házba, a szorosabb egymásra találásra egészen a kisfia megszületéséig várni kellett. Édesanyjával ma már olykor a színpadon is találkoznak, közös estjükön, a Fény-játékokban pedig Lázár Ervin meséit gyúrták egybe.

95665008_3016935398404105_3608198486316548096_n-143515.jpg

Huszárik Kata és Fátyol Kamilla a Maladype Színház Három nővér című előadásában (Fotó/Forrás: Kleb Attila / Maladype Színház)

A színpadig majdhogynem egyenes út vezetett: a gimnázium elvégzése után Kata a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult tovább, ahol 1994-ben diplomázott. Egy évvel később már a budapesti Katona József Színház művészeként láthatta a közönség, ahol a Hatalom, pénz, hírnév, szépség, szeretet című előadással mutatkozott be. A társulatnál töltött hat év alatt volt Heléna a Szentivánéji álomban, Mariane A fösvényben, de eljátszotta A vihar Venusát is.

2001-ben úgy döntött, hogy elhagyja Budapestet és Szolnokra költözik, 11 évig volt a Szigligeti Színház tagja.

Még átszerződésének évében dokumentumfilm készült az életéről, Huszárik Kata portré címmel, melyet édesanyjával, Nagy Annával közösen Mátis Lilla készített.

Szolnokon rátalált a szerelem is, férjével, Boda Józseffel egy közös gyerekük született, Gergő Zoltán. 2012-ben Kata műsorvezetői állást vállalt az Újbuda TV Kávészünet című műsorában, visszatérve a fővárosba. A színpadi munkák is hamarosan megtalálták, 2013-ban Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházhoz hívta vendégművésznek, játszott a Johanna a máglyánban és az Éjjeli menedékhelyben is. Közel két év nemzetis vendégszereplés után új szakmai kihívások után nézett, a Maladype Színház társulatának tagja lett.

Eközben édesapja emlékét sem feledte,

2011-ben, Huszárik Zoltán születésének 80., halálának pedig 30. évfordulóján édesanyjával felhívást tettek közzé a „Huszárik Zoltán Alapítvány” létrehozására.

Kata_Huszarik_and_son_by_the_inauguration_of_bust_of_Zoltan_Huszarik-142745.jpg

Huszárik Kata Huszárik Zoltán szobránál (Fotó/Forrás: Wikipédia)

Céljuk az volt, hogy a nagyközönség is megismerhesse a filmrendező rajzait, és ezek a grafikák méltó helyükre, Huszárik Zoltán dohonyi szülőházába kerülhessenek. A községben ezen túl a művelődési házat is édesapja után nevezték át, előtte pedig bronz mellszobra látható.

Katát a színházi szerepei mellett a filmes feladatok is megtalálták, legtöbben talán a Hippolyt Terkájaként ismerhetik, és feltűnt olyan napi sorozatokban is, mint a Barátok közt. Hangját is sokan hallhatták már, rendszeresen szinkronizál. Harmadéves főiskolásként kapta az első szinkronszerepét, azóta rendszeresen találkozni vele sorozatokban, filmekben – ő adta a hangját a Holnapután Laurájának, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron Helenjének, a Halálos fegyver Dr. Maureen Cahilljének, de a Dr. Csont Daisyje, A Grace klinika Lexie-je, és A mentalista Grace-e is az ő hangján szólal meg magyarul.

Eddigi munkásságát számos díjjal jutalmazták, 2003-ban Mensáros László-díjat vehetett át, 2017-ben az Arany Medál-díj létrehozói neki ítélték a legjobb színésznőnek járó elismerést, 2019-ben pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.

Fejléckép: Huszárik Kata (forrás: jegy.hu)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Ilyenek a Jancsó-filmek 2 és fél percben!

Jancsó Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Jancsó-filmek ikonikus jeleneteiből készült montázsfilmet tett közzé a Nemzeti Filmintézet videómegosztó csatornáján.
Jazz/World

Elhunyt Baksa-Soós János "beat"-legenda, képzőművész

A Kex együttes egykori énekese, Január Herceg Tova ICY hosszú betegség után, 73 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Narancs.
Plusz

Több száz éve kortárs – Beszélgetés Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával

Kultúrával telik meg a tér, az utca, a kirakat: a Budapesti Őszi Fesztivál a hagyományos művészeti terek mellett a hétköznapjainkba is táncot, színházat, irodalmat, képzőművészetet hoz. Gáspár Mátéval, a Budapesti Őszi Fesztivál programigazgatójával beszélgettünk.
Színház

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színházi Kritikusok Céhe: „Ezzel a lépéssel a teljes színházművészetet és a magyar társadalom egészét érné veszteség”

A Magyar Színházi Társaság után a Színházi Kritikusok Céhe is megszólalt Semjén Zsolt jogszabály módosító kérelmének ügyében, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint az azt fenntartó alapítvány részére szervezne ki több állami tulajdonú épületet.
Színház hír

Átadták a Városmajori Színházi Szemle díjait

A legjobb előadás díját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata Fekete Péter című előadásának ítélte a szakmai zsűri, míg Mohácsi János Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című munkájával, a szombathelyi Weöres Sándor Színház produkciójával a legjobb rendező díját kapta meg.
Színház magazin

145 éve született a „költői képzeletek fantomja”, Ódry Árpád

Ódry Árpád színészcsaládba született 1876. szeptember 25-én: a kor híres baritonistája, Ódry Lehel és balett-táncosnő feleségének másodszülött gyermekeként az egész életét kitöltötte a színház. Népszerűségét azonban nem ismert szüleinek, sokkal inkább tehetségének, szorgalmának és különleges játékstílusának köszönhette.
Színház hír

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.
Színház ajánló

Utcabállal várja közönségét szombaton a József Attila Színház

Szeptember 25-én tartják a színház hagyományos évadkezdő utcabálját, amelyen számos gyerekprogram, előadásrészlet, musicalegyveleg, filmvetítés, beszélgetés és koncert is várja az érdeklődőket.