Színház

Az akvárium

2021.06.15. 08:50
Ajánlom
Kali Ágnes költő-dramaturg alkotótársként a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiváljának két versenyelőadásában érdekelt. Az egyik Ibsen Nórája Botond Nagy rendezésében, a kolozsváriak előadásában, a másik Sepsiszentgyörgyről Radu Afrim író-rendezői munkája: Amikor telihold ragyog a turkáló felett.

Melyikük színházi nyelvét érzed magadhoz közelebb?

Nem tudom összehasonítani a formanyelvüket. Két teljesen más minőségben dolgozom Radu Afrimmal és Botond Naggyal. Radu Afrimnak nagyon jól bejáratott rutinja és stílusa van. A vele való munkában fordítóként vettem részt. Nem egyszerű fordításról van szó, hiszen magyarra kellett írni ezeket a szövegeket. Nagyon izgalmas kihívás volt, mert a román és a magyar nyelv közötti különbségeket kellett megtalálnom és azt, hogy hogyan tudom lefordítani az ő gondolatait egy másik nyelvre úgy, hogy a színészek nyelvévé is tudjon válni. Nagyon nagy különbség van egy szépirodalmi fordítás és egy színpadra fordítás között. Botond Nagy viszont az állandó munkatársam, vele érdekel leginkább a színházcsinálás. Közös az utunk. Ebben látom a színház értelmét: hogyan tudsz az alkotórsaiddal fejődni és együtt inspirálódni.

amikorteliholdragyog7-084648.jpg

Jelenet az Amikor a telihold ragyog a turkáló felett című előadásból (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

Hogyan lehet a nézők figyelmét a nyelvi összetevő irányába terelni úgy, hogy két nagyon vizuális beállítottságú művészről beszénk?

Botond Nagy színháza, ahogy ő is megfogalmazta, technopoétikus installáció.

Néha képifilozófusnak mondja magát. Sokféle előadást csináltunk már együtt, ezekben a rendezésekben külön szereplőként jelenik meg a szöveg, leitmotivként. Ugyanannyira érdekel minket a szövegben kimondott tartalom, és az azok mögött elbújó hallgatás. Mindig van egy költői univerzum.

Például a szöveg szikársága miatt a Nóra esetében a csontig hatolás és üresítés volt a tét. Teljesen más koncepcióba helyeztük az ibseni helyzetet. Ilyen például az is, hogy ebben a Nórában nincs karácsony.  Az ötlet alapja, hogy van egy nő, aki kómából ébred fel és próbál kitörni abból a börtönből, amit ráerőltettek. Erre írtuk át Ibsen drámáját.

Nórával kapcsolatban mit gondolsz, mitől lesz a látszólag emancipált világunkban még mindig releváns az ő problémája? Milyen lehetőségei vannak egy nőnek ebben a világban?

Nagyon aktuális, ezért jelenik meg benne az akvárium. Az ibseni problémák, amik megfogalmazódnak, nem lerágott csontok, annak ellenére sem, hogy rengeteg idő telt el azóta. Nóra elnyomottsága egy privilegizált nő elfojtása. 

Kérdés, hogy egy nőnek mennyi mindenen kell átmenni ahhoz, hogy ebből a megkötöttségből kitörjön.

A kóma a tehetetlenségre utal, és ebben a konkrét kómaságban mutatkoznak meg azok a hétköznapi helyzetek, amiben egy nő nem tud kiteljesedni. Ő a baba a babaházban. Nóra kiszáll az akváriumból és egy hatalmas nagy vonalkódon keresztül kilép valahová, de a későbbi történés az már egy külön esettanulmány, spekulálni pedig nem érdemes.

Nora_2020-BIR_8445-084649.jpg

Jelenet a Nórából (Fotó/Forrás: Kisvárdai Várszínház)

Téged nagyon érdekel a költészetedben is az ismeretlentől való félelem. Munkáid során mire jöttél rá a problémával kapcsolatban? Szerinted a közönség mennyire tart egy újfajta Nórától?

Nagyon nehéz ezekre a kérdésekre válaszolni. Az emberben van egy félelem a mástól és az idegentől. Azt figyeltem meg, hogy egy csomó problémánk onnan eredeztethető, hogy félünk az ismeretlentől.  Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a kolozsvári nézőközönség nagyon edzett társaság, kifejezetten nyitottak minden kísérletezésre és új próbálkozásokra. Bár mindig van egy réteg, aki maximum csak megbotránkozik. Lehet első benyomásra nagyon innovatívnak tűnik, de mondjuk Berlinben nem lenne akkora meglepetés. A magyarországi és erdélyi színházban is van már egy kialakulóban lévő szándék az új gyorsabb befogadására. Egyedüli különbség, hogy a román színház progresszívebb hozzáállása hamarabb eléri és hatással is van az erdélyi színházra.

Melyek azok a tényezők vagy kik azok az alkotók, akik inspirálják a munkádat?

Nagyon sok inspiráció van, minden amit látok és tapasztalok az hatással van a munkámra. Egyre inkább azt érzem, hogy az alkotófolyamat egy nagyon intim dolog, és nehéz arról beszélni, hogy mi serkent alkotásra. Úgy gondolom, hogy ez ránk tartozik, de nagyon izgalmas visszahallani az asszociációkat, amik a nézőkben keletkeznek. Amit a Nóra esetében ki tudok emelni, az a Pussy Riot. Illetve a három gyereket összevontuk eggyé, ő a Kiddo, aki a Kill Bill Uma Thurmanje is lehetne.

Fejléckép forrása: Kisvárdai Várszínház

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.