Színház

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

2020.10.16. 10:50
Ajánlom
Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

Péntek reggel alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak az SZFE diákjai és oktatói – írja a 444. Arra kérik a testületet, semmisítse meg a modellváltást szolgáló, az egyetem üzemeltetéséhez létrehozott alapítványról szóló törvényt. Szerintük a törvény sért több alkotmányos jogot.

Az SZFE-sek panasza szerint sérült

  • a jogbiztonság elve, mivel a törvény nem adott elég időt az egyetemnek a modellváltás feladatainak elvégzésére;
  • a törvény diszkriminatív, mivel vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan az SZFE-t;
  • sérti a véleménynyilvánítás szabadságát;
  • és legfőképpen az 10. cikkelybe foglalt tanszabadságot és autonómiát.
121774773_129071695622802_3156038908735874954_n-140130.jpg

A színműsök elviszik panaszukat az Alkotmánybíróságra (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

A diákok szerint az új egyetemi működési modell teljesen kizárja az egyetemi diákságot az önkormányzatiságból,

„így a fenntartói hatáskör önkényes és korlátlan bővítéséhez, az intézményi önállóság megszűnéséhez vezetett”.

A panasz péntek reggel különleges performansszal jutott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől az Alkotmánybíróságig: egy Jusztíciának öltözött diák vitte be azt az AB épületébe. A fiatal színésznő rövid beszédet is intézett az átadás pillanatában:

Tisztelt Alkotmánybíróság, a mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, hallgatók és oktatók azért jöttünk, hogy a minket megillető egyetemi autonómiánkat visszanyerjük.

121699741_128347612361877_5254575018007562190_n-105845.jpg

Egyetemfoglalók a blokád 44. napján (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Nem Szarka Gábor kezdte

Ezt Szarka Gábor mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egon műsorvezetőnek. Az egyetem az új kuratórium által kinevezett kancellárja kedden kikapcsolta az internetet tanítási időn túl, valamint lecseréltette a zárakat az Ódry Színpadon. Szarka szerint abnormális, ami az SZFE-n történik, kellenének a gesztusok, a higgadtság. Sérelmezte azt, hogy a diákok „fenyegető sorfala” miatt kétszer sem tudott bejutni az egyetemre. Az egyetemfoglalásról pedig azt mondta: „Irodában alvás, nem normális dolog.”

Elmondta azt is, hogy a vírusra tekintettel nem fogja kikapcsolni az áramot és a fűtést az SZFE-n, de: „Ha ők lezárhatják előttem az utat, akkor vezetőként én is lezárhatok egy-két helyszínt, amelyiket én úgy gondolom.”

A kancellár az interjúban tévesen hivatkozott arra, hogy az egyetem szenátusa ok nélkül mondott volna le. Rónai felhívta rá a figyelmét, hogy a szenátus azután mondott le, hogy minden jogkört elvettek tőlük, Szarka ezt tagadta, és elterelte a témát.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Brüsszel vitára hívta az érintett feleket

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-ikén megvitatja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetet – írja a Népszava. A vitára az új és a régi vezetőség egy-egy tagja, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselői hivatalosak. „A Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak a többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a Népszavának Romeo Franz német zöldpárti EP-politikus, a találkozó kezdeményezője.

 

Blokkolják a közösségi médiát

A Telex pénteken reggel arról ír, hogy az egyetem irodai számítógépein blokkolják a Facebookot. A netes korlátozás kancellári utasításra történt. Ezeknél a gépeknél van vezetékes internet, mivel itt munka folyik, azok internetellátását nem kapcsolták le a wifivel ellentétben.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Könyv

Visszatér a Városmajorba a Margó Fesztivál

Június 9-12. között, az Ünnepi Könyvhéttel egy időben, a Városmajori Szabadtéri Színpadon rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált, ahol többek közt Nádas Péterrel, Tóth Krisztinával, Romsics Ignáccal, Bereményi Gézával, Péterfy Borival, Zoltán Gáborral és az Alkalmáté Truppal is találkozhatunk.
Vizuál

100 éve lappangó remekműveket árverez el a Virág Judit Galéria

A 25 éves Virág Judit Galéria jubileumi aukcióján Rippl-Rónai József, Vaszary János és Kádár Béla kivételesen értékes alkotása is kalapács alá kerülnek. Mindhárom festmény eddig magángyűjteményekben rejtőzött. A művek két héten át ingyenesen megtekinthetők a Falk Miksa utcai galériában. 
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Vizuál

Jobbnál jobb filmekkel jön az Artmozik éjszakája

Premier előtti vetítések és az elmúlt évek legjobb filmjei várják a filmrajongókat az idei Artmozik éjszakáján, május 20-án késő délutántól másnap hajnalig, öt fővárosi moziban. Ezúttal is filmről filmre vándorolhatunk a Művész, a Puskin, a Toldi, a Tabán és a Kino Cafe mozik között.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.