Színház

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

2020.10.16. 10:50
Ajánlom
Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

Péntek reggel alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak az SZFE diákjai és oktatói – írja a 444. Arra kérik a testületet, semmisítse meg a modellváltást szolgáló, az egyetem üzemeltetéséhez létrehozott alapítványról szóló törvényt. Szerintük a törvény sért több alkotmányos jogot.

Az SZFE-sek panasza szerint sérült

  • a jogbiztonság elve, mivel a törvény nem adott elég időt az egyetemnek a modellváltás feladatainak elvégzésére;
  • a törvény diszkriminatív, mivel vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan az SZFE-t;
  • sérti a véleménynyilvánítás szabadságát;
  • és legfőképpen az 10. cikkelybe foglalt tanszabadságot és autonómiát.
121774773_129071695622802_3156038908735874954_n-140130.jpg

A színműsök elviszik panaszukat az Alkotmánybíróságra (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

A diákok szerint az új egyetemi működési modell teljesen kizárja az egyetemi diákságot az önkormányzatiságból,

„így a fenntartói hatáskör önkényes és korlátlan bővítéséhez, az intézményi önállóság megszűnéséhez vezetett”.

A panasz péntek reggel különleges performansszal jutott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől az Alkotmánybíróságig: egy Jusztíciának öltözött diák vitte be azt az AB épületébe. A fiatal színésznő rövid beszédet is intézett az átadás pillanatában:

Tisztelt Alkotmánybíróság, a mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, hallgatók és oktatók azért jöttünk, hogy a minket megillető egyetemi autonómiánkat visszanyerjük.

121699741_128347612361877_5254575018007562190_n-105845.jpg

Egyetemfoglalók a blokád 44. napján (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Nem Szarka Gábor kezdte

Ezt Szarka Gábor mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egon műsorvezetőnek. Az egyetem az új kuratórium által kinevezett kancellárja kedden kikapcsolta az internetet tanítási időn túl, valamint lecseréltette a zárakat az Ódry Színpadon. Szarka szerint abnormális, ami az SZFE-n történik, kellenének a gesztusok, a higgadtság. Sérelmezte azt, hogy a diákok „fenyegető sorfala” miatt kétszer sem tudott bejutni az egyetemre. Az egyetemfoglalásról pedig azt mondta: „Irodában alvás, nem normális dolog.”

Elmondta azt is, hogy a vírusra tekintettel nem fogja kikapcsolni az áramot és a fűtést az SZFE-n, de: „Ha ők lezárhatják előttem az utat, akkor vezetőként én is lezárhatok egy-két helyszínt, amelyiket én úgy gondolom.”

A kancellár az interjúban tévesen hivatkozott arra, hogy az egyetem szenátusa ok nélkül mondott volna le. Rónai felhívta rá a figyelmét, hogy a szenátus azután mondott le, hogy minden jogkört elvettek tőlük, Szarka ezt tagadta, és elterelte a témát.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Brüsszel vitára hívta az érintett feleket

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-ikén megvitatja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetet – írja a Népszava. A vitára az új és a régi vezetőség egy-egy tagja, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselői hivatalosak. „A Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak a többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a Népszavának Romeo Franz német zöldpárti EP-politikus, a találkozó kezdeményezője.

 

Blokkolják a közösségi médiát

A Telex pénteken reggel arról ír, hogy az egyetem irodai számítógépein blokkolják a Facebookot. A netes korlátozás kancellári utasításra történt. Ezeknél a gépeknél van vezetékes internet, mivel itt munka folyik, azok internetellátását nem kapcsolták le a wifivel ellentétben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.