Színház

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

2020.10.16. 10:50
Ajánlom
Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

Péntek reggel alkotmányjogi panaszt adtak be az Alkotmánybíróságnak az SZFE diákjai és oktatói – írja a 444. Arra kérik a testületet, semmisítse meg a modellváltást szolgáló, az egyetem üzemeltetéséhez létrehozott alapítványról szóló törvényt. Szerintük a törvény sért több alkotmányos jogot.

Az SZFE-sek panasza szerint sérült

  • a jogbiztonság elve, mivel a törvény nem adott elég időt az egyetemnek a modellváltás feladatainak elvégzésére;
  • a törvény diszkriminatív, mivel vélt ideológiai szemlélet alapján kezeli hátrányosan az SZFE-t;
  • sérti a véleménynyilvánítás szabadságát;
  • és legfőképpen az 10. cikkelybe foglalt tanszabadságot és autonómiát.
121774773_129071695622802_3156038908735874954_n-140130.jpg

A színműsök elviszik panaszukat az Alkotmánybíróságra (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

A diákok szerint az új egyetemi működési modell teljesen kizárja az egyetemi diákságot az önkormányzatiságból,

„így a fenntartói hatáskör önkényes és korlátlan bővítéséhez, az intézményi önállóság megszűnéséhez vezetett”.

A panasz péntek reggel különleges performansszal jutott el az Innovációs és Technológiai Minisztérium épületétől az Alkotmánybíróságig: egy Jusztíciának öltözött diák vitte be azt az AB épületébe. A fiatal színésznő rövid beszédet is intézett az átadás pillanatában:

Tisztelt Alkotmánybíróság, a mai napon a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárai, hallgatók és oktatók azért jöttünk, hogy a minket megillető egyetemi autonómiánkat visszanyerjük.

121699741_128347612361877_5254575018007562190_n-105845.jpg

Egyetemfoglalók a blokád 44. napján (Fotó/Forrás: Független Szabad Egyetem / Facebook)

Nem Szarka Gábor kezdte

Ezt Szarka Gábor mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában Rónai Egon műsorvezetőnek. Az egyetem az új kuratórium által kinevezett kancellárja kedden kikapcsolta az internetet tanítási időn túl, valamint lecseréltette a zárakat az Ódry Színpadon. Szarka szerint abnormális, ami az SZFE-n történik, kellenének a gesztusok, a higgadtság. Sérelmezte azt, hogy a diákok „fenyegető sorfala” miatt kétszer sem tudott bejutni az egyetemre. Az egyetemfoglalásról pedig azt mondta: „Irodában alvás, nem normális dolog.”

Elmondta azt is, hogy a vírusra tekintettel nem fogja kikapcsolni az áramot és a fűtést az SZFE-n, de: „Ha ők lezárhatják előttem az utat, akkor vezetőként én is lezárhatok egy-két helyszínt, amelyiket én úgy gondolom.”

A kancellár az interjúban tévesen hivatkozott arra, hogy az egyetem szenátusa ok nélkül mondott volna le. Rónai felhívta rá a figyelmét, hogy a szenátus azután mondott le, hogy minden jogkört elvettek tőlük, Szarka ezt tagadta, és elterelte a témát.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Brüsszel vitára hívta az érintett feleket

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október 27-ikén megvitatja a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) kialakult helyzetet – írja a Népszava. A vitára az új és a régi vezetőség egy-egy tagja, valamint a kormányzat és a hallgatói önkormányzat képviselői hivatalosak. „A Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak a többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzet miatt” – nyilatkozta a Népszavának Romeo Franz német zöldpárti EP-politikus, a találkozó kezdeményezője.

 

Blokkolják a közösségi médiát

A Telex pénteken reggel arról ír, hogy az egyetem irodai számítógépein blokkolják a Facebookot. A netes korlátozás kancellári utasításra történt. Ezeknél a gépeknél van vezetékes internet, mivel itt munka folyik, azok internetellátását nem kapcsolták le a wifivel ellentétben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Imádok csapatban működni” – interjú Jakus Szilviával

Jakus Szilvia stúdiós kora óta erősíti a József Attila Színház csapatát, októberben pedig két új szerepben is bemutatkozhatott. Színházról, beugrásról és csapatjátékról beszélgettünk.
Színház szfe

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Színház ajánló

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház hír

Kováts Adél marad a Radnóti igazgatója

Újabb öt évig, 2026. január 31-ig vezetheti a Radnóti Színházat Kováts Adél Karácsony Gergely főpolgármester szerdán meghozott döntése értelmében.
Színház hír

Több tízmillió forintot csalhattak el a POSZT szervezői egy vizsgálat szerint

Hűtlen kezelés, költségvetési csalás és közokirat-hamisítás gyanújával tett feljelentést a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon Bleszity Péter, a Zsolnay Negyed új vezetője, miután a Péterffy Attila pécsi polgármester által kezdeményezett átvilágítás során szabálytalanságokra bukkantak.