Színház

Az anyaság szürkezónája – Csábi Anna új rendezése a XV. kerületben debütál

2022.12.18. 12:05
Ajánlom
Újabb próbák indultak a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, ahol Csábi Anna rendezésében készül a Köldökzsinór-varieté. A gyermekszületés utáni első évet feldolgozó előadást január 7-én láthatja először a közönség.

„Terhesség, anyaság, szülés, császármetszés, szoptatás, csecsemőgondozás, gyermekágyi depresszió. Mintha a nők eltűnnének a föld színéről erre az időszakra, amire nyugdíjas korukban életük legszebb éveiként emlékeznek. De akkor miért van ez a periódus ennyire elrejtve? Ennek a szürkezónának a bemutatására vállalkozunk” – mondja a XV. kerületben készülő előadásról Csábi Anna, aki nemcsak rendezőként, hanem íróként is jegyzi a darabot.

A produkció a XV. kerület egy friss kezdeményezésének köszönhetően a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban talált otthonra. A Csokonai Nonprofit Kft. vezetősége 2022 nyarán írt ki pályázatot független előadó- és alkotóművészeknek, akik a XV. kerületi helyszíneken megvalósítható produkciókkal jelentkezhettek. A szakmai zsűri négy jelöltnek biztosított lehetőséget, hogy a következő egy évben a kerület színpadain mutathassák be az előadásokat. A Játszó Terek című pályázati program első premierje lesz a Köldökzsinór-varieté bemutatója 2023. január 7-én.

„A semmilyenség unalmas” – Beszélgetés Beke Károllyal a XV. kerület kulturális életéről

Kapcsolódó

„A semmilyenség unalmas” – Beszélgetés Beke Károllyal a XV. kerület kulturális életéről

A XV. kerületet is elérte a rezsiár-növekedés, a Csokonai Nonprofit Kft. gondozásában lévő hat tagintézmény közül négy, a Pestújhelyi Közösségi Ház, az Újpalotai Közösségi Ház, a Kozák téri Közösségi Ház és a XV. Kerületi Helytörténeti Gyűjtemény november 14. és 2023. március 31. között zárva tart a megnövekedett költségek miatt. Az újragondolt működésről, valamint az elmúlt időszak eredményeiről Beke Károllyal, a Csokonai Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Az előadás a gyermekszületés utáni első év intenzív, meglepetésekkel és szélsőséges lelkiállapotokkal teli időszakát mutatja meg a friss szülők és nagyszülők hétköznapjain keresztül.

Koldokzsinor_olvasoproba2-100319.jpg

A Köldökzsinór című előadás közreműködői az olvasópróbán (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / Csokonai Nonprofit Zrt.)

A készülő produkció a gyermek megérkezése utáni időszak történéseit veszi sorra a mindig segítőkész nagymamával, és a régmúlt nevelési módszereivel való örök konfliktusokkal, a párkapcsolati dinamika teljes átalakulásával és játszótéri barátságok újszerű élményeivel. A színpadon Györgyi Anna, Szegvári Júlia, Sárközi-Nagy Ilona és Kosznovszky Márton igyekeznek bizonyítani szerepeikben anyai-apai rátermettségüket. A Köldökzsinór-varieté sok humorral és zenével színesítve mutatja meg a szülővé válás könnyebb és nehezebb hétköznapi helyzeteit.

Csábi Anna már több darabot rendezett, amelynek fókuszában az anyaság állt, legutóbb a Minden negyedik című dokumentarista előadást az anyává válás nehézségeiről és veszteségekről, amelyet a Fidelio – huszadik születésnapja alkalmából – beemelt azok közé a produkciók közé, amelyek népszerűsítésében tevékenyen igyekszik részt vállalni.

Köldökzsinór-varieté

Gyerek egy részben

Bemutató: 2023. január 7. 19:00

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.)

Játsszák:

  • Györgyi Anna
  • Kosznovszky Márton
  • Sárközi-Nagy Ilona
  • Szegvári Júlia

Zene: Szegvári Júlia

Dalszöveg: Seitz Attila

Látvány: Nozdroviczky Eszter

Hangfelvételek: Signals To Noise Lab

Produkciós vezető: Gáspár Anna

A rendező munkatársa: Lajkó-Balogh Zsuzsanna

Írta, rendezte: Csábi Anna

További információ ide kattintva! »»»

Fejléckép: Csábi Anna az előadás olvasópróbáján (fotó: Kállai-Tóth Anett / Manna Produkció)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.
Klasszikus

Tiszteletbeli lovagi címmel tüntették ki Vlagyimir Jurovszkij karmestert

A Bajor Állami Opera főzeneigazgatója és a Berlini Rádiózenekar művészeti vezetője tizenhárom évig vezette a Glyndebourne-i Operafesztivált, és tizenöt évig állt a Londoni Filharmonikus Zenekar élén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.