Színház

Az elhallgat(tat)ás gyilkos következményei

2021.09.02. 12:55
Ajánlom
Az Augusztus Oklahomában szerzőjének, Tracy Lettsnek fanyar humorú drámája – A jegyzőkönyv – szeptember 4-én debütál az Átrium színpadán, Alföldi Róbert rendezésében.

Az amerikai színész, dramaturg és forgatókönyvíró, Tracy Letts 2017-ben írt darabja egy amerikai kisváros önkormányzati közgyűlésen játszódik, ahol a különböző érdekek mint a villám összecsapnak a képviselők feje fölött.

jegyzőkönyv, a múlttal való szembenézés lehetetlenségét, az elhallgat(tat)ás gyilkos következményeit ábrázolja

atrium4-124252.jpg

A jegyzőkönyv – Friedenthal Zoltán, Bánfalvi Eszter (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A férfiak egymásnak feszülnek, olyan jelentéktelen dolgok miatt, mint például, hogy mi van az indiánokkal, mi lesz az Örökségfesztivál sorsa, és ami a legfontosabb: miért nem készült el a múlt heti jegyzőkönyv és miért feszeng mindenki kínosan, ha erre a kérdésre terelődik a téma.

atrium2-122851.jpg

A jegyzőkönyv – Szatory Dávid, Rába Roland, Brasch Bence (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

Azt gondolnánk, nem sok hasonlóság lehet egy távoli amerikai kisváros és egy magyar település közös ügyeiben, a darabból azonban ennek ellenkezője derül ki: a politikai haszonszerzésből elkövetett történelemhamisítás... -módosítás... -átírás... -kozmetikázás... -fénytörés-váltás... szóval a tények hatalmi érdekek szerinti módosítása nálunk sem ismeretlen.

Hűséget fogadok az Amerikai Egyesült Államok zászlajának és a köztársaságnak, amelyet jelképez: egy és oszthatatlan nemzet Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.

atrium3-123022.jpg

A jegyzőkönyv – Debreczeny Csaba, Herczeg Adrienn (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A jegyzőkönyv

Szereplők: Hevér Gábor, Gyabronka József, Debreceny Csaba, Murányi Tünde, Brasch Bence, Rába Roland, Szatory Dávid, Herczeg Adrienn, Bánfalvi Eszter, Friendenthal Zoltán. Váltott szereposztásban: Molnár Piroska és Fodor Tamás.

Rendező: Alföldi Róbert 

Helyszín: Átrium

Időpont: 2021. szeptember 4-5. 19:30

Jegyek az Átrium oldalán vagy a jegypénztárban vásárolhatóak.

Fejléckép: A jegyzőkönyv – Brasch Bence, Hevér Gábor, Szatory Dávid, Murányi Tünde, Herczeg Adrienn – fotó: Mészáros Csaba

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.