Színház

Az elhallgat(tat)ás gyilkos következményei

2021.09.02. 12:55
Ajánlom
Az Augusztus Oklahomában szerzőjének, Tracy Lettsnek fanyar humorú drámája – A jegyzőkönyv – szeptember 4-én debütál az Átrium színpadán, Alföldi Róbert rendezésében.

Az amerikai színész, dramaturg és forgatókönyvíró, Tracy Letts 2017-ben írt darabja egy amerikai kisváros önkormányzati közgyűlésen játszódik, ahol a különböző érdekek mint a villám összecsapnak a képviselők feje fölött.

jegyzőkönyv, a múlttal való szembenézés lehetetlenségét, az elhallgat(tat)ás gyilkos következményeit ábrázolja

atrium4-124252.jpg

A jegyzőkönyv – Friedenthal Zoltán, Bánfalvi Eszter (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A férfiak egymásnak feszülnek, olyan jelentéktelen dolgok miatt, mint például, hogy mi van az indiánokkal, mi lesz az Örökségfesztivál sorsa, és ami a legfontosabb: miért nem készült el a múlt heti jegyzőkönyv és miért feszeng mindenki kínosan, ha erre a kérdésre terelődik a téma.

atrium2-122851.jpg

A jegyzőkönyv – Szatory Dávid, Rába Roland, Brasch Bence (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

Azt gondolnánk, nem sok hasonlóság lehet egy távoli amerikai kisváros és egy magyar település közös ügyeiben, a darabból azonban ennek ellenkezője derül ki: a politikai haszonszerzésből elkövetett történelemhamisítás... -módosítás... -átírás... -kozmetikázás... -fénytörés-váltás... szóval a tények hatalmi érdekek szerinti módosítása nálunk sem ismeretlen.

Hűséget fogadok az Amerikai Egyesült Államok zászlajának és a köztársaságnak, amelyet jelképez: egy és oszthatatlan nemzet Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.

atrium3-123022.jpg

A jegyzőkönyv – Debreczeny Csaba, Herczeg Adrienn (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A jegyzőkönyv

Szereplők: Hevér Gábor, Gyabronka József, Debreceny Csaba, Murányi Tünde, Brasch Bence, Rába Roland, Szatory Dávid, Herczeg Adrienn, Bánfalvi Eszter, Friendenthal Zoltán. Váltott szereposztásban: Molnár Piroska és Fodor Tamás.

Rendező: Alföldi Róbert 

Helyszín: Átrium

Időpont: 2021. szeptember 4-5. 19:30

Jegyek az Átrium oldalán vagy a jegypénztárban vásárolhatóak.

Fejléckép: A jegyzőkönyv – Brasch Bence, Hevér Gábor, Szatory Dávid, Murányi Tünde, Herczeg Adrienn – fotó: Mészáros Csaba

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.