Színház

Az elhallgat(tat)ás gyilkos következményei

2021.09.02. 12:55
Ajánlom
Az Augusztus Oklahomában szerzőjének, Tracy Lettsnek fanyar humorú drámája – A jegyzőkönyv – szeptember 4-én debütál az Átrium színpadán, Alföldi Róbert rendezésében.

Az amerikai színész, dramaturg és forgatókönyvíró, Tracy Letts 2017-ben írt darabja egy amerikai kisváros önkormányzati közgyűlésen játszódik, ahol a különböző érdekek mint a villám összecsapnak a képviselők feje fölött.

jegyzőkönyv, a múlttal való szembenézés lehetetlenségét, az elhallgat(tat)ás gyilkos következményeit ábrázolja

atrium4-124252.jpg

A jegyzőkönyv – Friedenthal Zoltán, Bánfalvi Eszter (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A férfiak egymásnak feszülnek, olyan jelentéktelen dolgok miatt, mint például, hogy mi van az indiánokkal, mi lesz az Örökségfesztivál sorsa, és ami a legfontosabb: miért nem készült el a múlt heti jegyzőkönyv és miért feszeng mindenki kínosan, ha erre a kérdésre terelődik a téma.

atrium2-122851.jpg

A jegyzőkönyv – Szatory Dávid, Rába Roland, Brasch Bence (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

Azt gondolnánk, nem sok hasonlóság lehet egy távoli amerikai kisváros és egy magyar település közös ügyeiben, a darabból azonban ennek ellenkezője derül ki: a politikai haszonszerzésből elkövetett történelemhamisítás... -módosítás... -átírás... -kozmetikázás... -fénytörés-váltás... szóval a tények hatalmi érdekek szerinti módosítása nálunk sem ismeretlen.

Hűséget fogadok az Amerikai Egyesült Államok zászlajának és a köztársaságnak, amelyet jelképez: egy és oszthatatlan nemzet Isten színe előtt, amely szabadságot és igazságosságot nyújt mindenkinek.

atrium3-123022.jpg

A jegyzőkönyv – Debreczeny Csaba, Herczeg Adrienn (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Átrium Film-Színház)

A jegyzőkönyv

Szereplők: Hevér Gábor, Gyabronka József, Debreceny Csaba, Murányi Tünde, Brasch Bence, Rába Roland, Szatory Dávid, Herczeg Adrienn, Bánfalvi Eszter, Friendenthal Zoltán. Váltott szereposztásban: Molnár Piroska és Fodor Tamás.

Rendező: Alföldi Róbert 

Helyszín: Átrium

Időpont: 2021. szeptember 4-5. 19:30

Jegyek az Átrium oldalán vagy a jegypénztárban vásárolhatóak.

Fejléckép: A jegyzőkönyv – Brasch Bence, Hevér Gábor, Szatory Dávid, Murányi Tünde, Herczeg Adrienn – fotó: Mészáros Csaba

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.