Színház

Az ellehetetlenülés szélén a Freeszfe Egyesület

2022.08.01. 13:05
Ajánlom
Komoly anyagi nehézségekkel küzd a szervezet, a legkisebb adomány is segítség lehet – írta meg a Magyar Hangra hivatkozva a Színház Online.

A Magyar Hang arról ír, hogy az elmúlt hónapok kritikusak voltak a Freeszfe életében, ráadásul a diákok is felszólító levelet kaptak az Oktatási Hivataltól, melyet többen ellehetetlenítésként értelmezhettek.

A lap kitér arra, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemről kiiratkozott 17 osztály hallgatóit külföldi egyetemek fogadták be, így Magyarországon nem számítanak egyetemistának, diákigazolványra sem jogosultak.

Az Oktatási Hivatal azért küldött értesítést nekik, mert az állami ösztöndíjasként, SZFE-n aláírt hallgatói szerződésekben az állt, hogy az ösztöndíjas félévek költségét meghatározott időn belül le kell dolgozni.

Amennyiben ez nem történik meg, a képzés díját vissza kell fizetni.

„Igazából nincs szó anyagi ellehetetlenítésről, csupán arról, hogy a felsőoktatási törvényben előírt általános röghöz kötés részeként az állami ösztöndíjas rendszerben tanulóknak le kell dolgozniuk képzésük költségeit. Az SZFE-ről kiiratkozottaknak ezt a jogszabály értelmében 2 év alatt kell abszolválniuk” – hívja fel a figyelmet a Magyar Hang. Ennek értelmében tehát az Oktatási Hivatal levele nincs összefüggésben azzal, hogy a Freeszfe jelenleg milyen anyagi helyzetben van.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Freeszfe Egyesületet, akik megerősítették, hogy valóban nagy szükségük van a támogatásra.

Az adományokat egy erre a célra kialakított felületen keresztül várják, lehetőség van egyszeri támogatás küldésére, valamint rendszeres támogatás utalására is.

A felületen az adományozók akár konkrét projektet is támogathatnak.

A Freeszfe támogatási felülete az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Freeszfe Egyesület Isten, haza, konyha című előadásából (fotó: Lipovetz Orsolya / THEALTER)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Zenés színház

Traviata a fellegekben – a Fokvárosi Opera flashmobja

A dél-afrikai operatársulat tagjai repülőútjuk közben rövid produkcióval örvendeztették meg utastársaikat, a Brindisit adták elő, Verdi Traviatájából. Videó a cikkben!
Vizuál

Megkezdődött a Lefkovicsék gyászolnak forgatása

Keserédes, abszurd dramedynek ígérkezik Breier Ádám első nagyjátékfilmje, a Lefkovicsék gyászolnak. A rendezőt elsősorban saját családja identitásának konfliktusai inspirálták. A film premierjére várhatóan jövő ősszel kerül sor.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.
Színház gyász

Elhunyt Takács László, a győri színház egykori ügyvezető igazgatója

A Győri Nemzeti Színház egykori vezetőjét 85 éves korában érte a halál – adta hírül a győri teátrum.