Színház

Az Élőkép labirintusa a BME kertjében

2011.05.03. 09:00
Ajánlom
A Budapesti Műszaki Egyetem kertjébe, egy különleges bolyongásra invitálja nézőit az Élőkép Társulat.

Mint azt az Élőkép Társulattól már megszoktuk (és megszerettük) új utakat keres és talál ebben a produkciójában is. A Sziget Fesztiválon évről-évre feltűnt ez a nem mindennapi előadás (vagy inkább élmény-helyszín), s most Budán tévethetünk el az útvesztőben. A Tarot Labirintus kivételes előadásformát követ, melyben a mondanivaló nagy mértékben egyénre szabott: interaktív kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti, vagy ha úgy tetszik szerepjáték-kalandra hívja a nézőt. A díszlet egy háromdimenziós labirintus zsákutcák nélkül, melyből meg kell találni a toronyba vezető utat. Belépéskor huszonnégy kártyalap közül kell választani. E lapok az életutunkon megélt szerepeink több ezer éves szimbólumai - a Tarot kártya Nagy Arkánumai, melyek közül egyet a belépő személyesít meg a labirintusban tett önismereti zarándoklat során az arkánum színének megfelelő kalapban.

Ha elindulunk a labirintusban (önmagunkat megkeresni és megismerni), utunkon élő tükrök - a kártyalapokról megelevenedett Nagy Arkánumok - mutatnak fel reflexiókat az ő szerepük szemszögéből a bolyongó szerepének. E reflexiókat a szereplők a rendezővel közösen írták, vagy válogatták ismert szerzőktől. Így az Akasztottnál például József Attila versrészletekkel, a Halálnál Pilinszkyvel találkozhatunk.

Az előadás célja, hogy a látogatót arra inspirálja, hogy elgondolkodjon az élet különböző archetípusos alapfogalmairól - melyek a Tarot lapjaiban felismerhetők - azok viszonyáról, s ezek szerepéről a saját életében, aktuális élethelyzetében. Miközben a néző az adott szerepet átéli, gyakran előfordul, hogy már nem csak a hivatásos
szereplőkkel, de a bolyongó-társakkal is kapcsolatba lép. A legizgalmasabb élmény, amikor a labirintus a rendezőelv alapján „önmagától működik"...

Időpont: május 5., 6. 11:00-15:00 és 17:00-21:00
Helyszín: BME-K Kert, XI. ker. Műegyetem rkp. 3.

További információ és jegyrendelés a itt és Jövő-Időben fesztivál honlapján itt. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.