Színház

Az első Bánk bán és egy Garas-rendezés

2012.03.16. 09:24
Ajánlom
A Nemzeti Színház tíz éve áll a Duna partján. A 2002-es csonka évadot és a 2002/2003-as szezont szemléztük.

A Nemzeti Színházat nyitó Madách-előadásról előző cikkünkben írtunk részletesebben, ezúttal a 2002-es évad "maradékát", és a következő, első teljes szezon bemutatóit listázzuk a színlapok ajánlóival. Ebben a csonka évadban még nem volt társulata a színháznak, az előadásokban a következő színészek játszottak: Alföldi Róbert, Balikó Tamás, Bán János, Barabás Botond, Básti Juli, Benedek Miklós, Berek Katalin, Bitskey Tibor, Bodrogi Gyula, Czeglédi Eszter, Demeter András, Gara Krisztina, Gubik Ági, Halápi Zsanett, Hirtling István, Hőgye Zsuzsa, Hollósi Frigyes, Iglódi István, Kiss Jenő, Kiss Levente, Kőszegi Ákos, Kovács Lajos, Köves Edina, Kristán Attila, Kroh Andrea, László Attila, Major Melinda, Mészáros István, Mészáros Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Barbara, Pap Vera, Pécz Ottó, Raksányi Gellért, Salik Zoltán, Stohl András, Szarvas József, Székhelyi József, Sztárek Andrea, Torma Zsolt, Tóth Roland, Ujlaky László, Varga József, Urbán Viktória, Urbán Zoltán, Varga József, Vida Péter, Zelei Gábor.

Shakespeare: A vihar (rendező: Schwajda György)

"Ez az álom mese egy szigetről, ahol Prospero bosszút áll, Miranda párt talál, Ferdinand minden próbát kiáll. Lesznek, akik gyötrődnek, bűnösöket szellemek gyötörnek, lesz ki megszabadul, lesz ki salakba hull... és hogy ki marad alul, azt ki-ki döntse el!" - ajánlották a produkciót, amelyben Benedek Miklós alakította Prosperót, Major Melinda volt Miranda, Arielként pedig Nagy-Kálózy Eszter varázsolt.

Bemutató: 2002. március 25.

2002/2003 évad

A társulat tagjai: Básti Juli, Blaskó Péter, Borombovits Ágnes, Hollósi Frigyes, Kubik Anna, László Zsolt. Major Melinda, Mészáros István, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy-Kálózy Eszter, Pásztor Edina, Pécz Ottó, Ráczkevei Anna, Rátóti Zoltán, Stohl András, Szalay Marianna, Szarvas József, Tallián Marianne, Tóth Auguszta, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Ujlaky László, Újvári Zoltán, Vida Péter.

A premierek:

Ibsen: Peer Gynt (rendező: Kai Johnsen)

Az előadás a modern ember világra jöttét és fejlődését állítja középpontba, szabadságának lehetetlenségét vetíti ki. Miután kiharcoltuk magunknak a teljes szabadságot - s ezáltal önmagunk urává, istenévé és ördögévé lehettünk -, azzal szembesülünk, hogy csupán egyetlen érvényes vágyunk maradt: megszabadulni önmagunktól. A címszerepet Rátóti Zoltán játszotta

Bemutató: 2002. október 18.

Székely János Caligula helytartója (rendező: Taub János)

Tordy Géza főszereplésével láthatta a közönség a stúdióban a produkciót, további szereplők Mécs Károly, Szanitter Dávid, Cseke Péter, Mihály Pál, Csíky András, Botár Endre voltak.

Bemutató: 2002. október 20.

A pesti szín (rendező: Selmeczi György)

Történik egy lokálban 1906 és 1956 között. Egy képzeletbeli mulató társulata éli különös életét a szemünk előtt, s olykor észre sem vesszük, hogy saját érzéseik, konfliktusaik, szerelmeik és csalódásaik átcsapnak a nagybetűs produkcióba. A darabot Babits Mihály, Béres Attila, Darvas Szilárd, Gábor Andor, Kellér Dezső, Molnár Ferenc, Sinkó Péter, Tóth Zsuzsa, Trunkó Barnabás és mások szövegeinek felhasználásával írta Horváth Péter, a színpadon Molnár Piroskától Benedek Miklósig, Básti Julitól Hernádi Juditig társulati tagokat és meghívott művészeket is láthatott a közönség.

Bemutató: 2002. november 5.

Katona József: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila)

"Katona József örökérvényű remekműve újszerű rendezői felfogásban. Emberi szenvedélyek és intrikák a magyar történelem sorsfordító pillanataiban" - írta a színlap a produkcióról, amelynek címszerepét László Zsolt alakította, és amelyben számos Vidnyánszky-színész is közreműködött, a zenei világot pedig Vajda Gergely állítottta össze.

Bemutató: 2002. december 14.

Bartis Attila: Anyám, Kleopátra (rendező: Garas Dezső)

"Játszódik Budapesten, a kilencvenes évek elején, valamint Weér Andor álmaiban és emlékezetében. Weér Andor író keserves, önkéntes összezártságban él anyjával, Rebekával. Az anya - egykor a színpad királynője - jó évtizede el sem hagyta a lakást. Mára oly kifinomultan gyötrik egymást, hogy azt sem tudni igazán, melyikük a rab, és melyik a rabtartó... Lelkük végletesen elmérgesedet a közösen leélt évek során; Andor hiába találkozik a kívül-belül szép Eszterrel, nem adatik meg nekik a normális élet, a megváltás esélye." A nyugalom című regényből készült darabot ősbemutató volt, a főszerepeket Udvaros Dorottya és Fekete Ernő alakították.

Bemutató: 2003. február 28.

Revans (koreográfus-rendező: Román Sándor)

Az ExperiDance Produkcióval közösen létrehozott táncjátékban Román Sándor Tánctársulatához Törőcsik Mari csatlakozott, és az egész estés show keretében zenével, jelmezkavalkáddal ötvöződött a tánc és a próza.

Bemutató: 2003. március 7.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A kultúra megfizethetetlen?!

A kulturális szféra szereplői évek óta komoly anyagi gondokkal küzdenek, a járványhelyzet, valamint a gazdasági változások pedig újabb kihívások elé állítják az intézmények vezetőit. Legutóbb a kata módosítása, valamint a rezsicsökkentés átalakítása késztette stratégiai változásokra a művészeket. Megkerestünk néhány színházat, hogy mondják el, hogyan érinti őket a jelenlegi helyzet.
Színház interjú

„A színházban történetekre van szükségünk” – interjú Béres Lászlóval

Béres László a Karády zárkája után újra a Gyulai Várszínházzal dolgozik, ezúttal egy orosz szerzőhöz, Csehovhoz nyúlva. A rendezővel az augusztus 9-én látható előadásról, a drámaíróhoz fűződő viszonyáról, valamint a román színházi hagyományokról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Színház hír

Örmény szokások szerint emlékeztek meg Agárdy Gáborról

Születésének 100. évfordulója alkalmából tisztelői és barátai rövid ünnepséget tartottak a művész Fiumei úti sírjánál.
Színház ajánló

A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján szerepel az Állatfarm

A Puskás Zoltán rendezésében készült musicalt augusztus 6-án tekintheti meg a közönség a gyulai Tószínpadon. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.