Színház

Az első Bánk bán és egy Garas-rendezés

2012.03.16. 09:24
Ajánlom
A Nemzeti Színház tíz éve áll a Duna partján. A 2002-es csonka évadot és a 2002/2003-as szezont szemléztük.

A Nemzeti Színházat nyitó Madách-előadásról előző cikkünkben írtunk részletesebben, ezúttal a 2002-es évad "maradékát", és a következő, első teljes szezon bemutatóit listázzuk a színlapok ajánlóival. Ebben a csonka évadban még nem volt társulata a színháznak, az előadásokban a következő színészek játszottak: Alföldi Róbert, Balikó Tamás, Bán János, Barabás Botond, Básti Juli, Benedek Miklós, Berek Katalin, Bitskey Tibor, Bodrogi Gyula, Czeglédi Eszter, Demeter András, Gara Krisztina, Gubik Ági, Halápi Zsanett, Hirtling István, Hőgye Zsuzsa, Hollósi Frigyes, Iglódi István, Kiss Jenő, Kiss Levente, Kőszegi Ákos, Kovács Lajos, Köves Edina, Kristán Attila, Kroh Andrea, László Attila, Major Melinda, Mészáros István, Mészáros Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Barbara, Pap Vera, Pécz Ottó, Raksányi Gellért, Salik Zoltán, Stohl András, Szarvas József, Székhelyi József, Sztárek Andrea, Torma Zsolt, Tóth Roland, Ujlaky László, Varga József, Urbán Viktória, Urbán Zoltán, Varga József, Vida Péter, Zelei Gábor.

Shakespeare: A vihar (rendező: Schwajda György)

"Ez az álom mese egy szigetről, ahol Prospero bosszút áll, Miranda párt talál, Ferdinand minden próbát kiáll. Lesznek, akik gyötrődnek, bűnösöket szellemek gyötörnek, lesz ki megszabadul, lesz ki salakba hull... és hogy ki marad alul, azt ki-ki döntse el!" - ajánlották a produkciót, amelyben Benedek Miklós alakította Prosperót, Major Melinda volt Miranda, Arielként pedig Nagy-Kálózy Eszter varázsolt.

Bemutató: 2002. március 25.

2002/2003 évad

A társulat tagjai: Básti Juli, Blaskó Péter, Borombovits Ágnes, Hollósi Frigyes, Kubik Anna, László Zsolt. Major Melinda, Mészáros István, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy-Kálózy Eszter, Pásztor Edina, Pécz Ottó, Ráczkevei Anna, Rátóti Zoltán, Stohl András, Szalay Marianna, Szarvas József, Tallián Marianne, Tóth Auguszta, Törőcsik Mari, Udvaros Dorottya, Ujlaky László, Újvári Zoltán, Vida Péter.

A premierek:

Ibsen: Peer Gynt (rendező: Kai Johnsen)

Az előadás a modern ember világra jöttét és fejlődését állítja középpontba, szabadságának lehetetlenségét vetíti ki. Miután kiharcoltuk magunknak a teljes szabadságot - s ezáltal önmagunk urává, istenévé és ördögévé lehettünk -, azzal szembesülünk, hogy csupán egyetlen érvényes vágyunk maradt: megszabadulni önmagunktól. A címszerepet Rátóti Zoltán játszotta

Bemutató: 2002. október 18.

Székely János Caligula helytartója (rendező: Taub János)

Tordy Géza főszereplésével láthatta a közönség a stúdióban a produkciót, további szereplők Mécs Károly, Szanitter Dávid, Cseke Péter, Mihály Pál, Csíky András, Botár Endre voltak.

Bemutató: 2002. október 20.

A pesti szín (rendező: Selmeczi György)

Történik egy lokálban 1906 és 1956 között. Egy képzeletbeli mulató társulata éli különös életét a szemünk előtt, s olykor észre sem vesszük, hogy saját érzéseik, konfliktusaik, szerelmeik és csalódásaik átcsapnak a nagybetűs produkcióba. A darabot Babits Mihály, Béres Attila, Darvas Szilárd, Gábor Andor, Kellér Dezső, Molnár Ferenc, Sinkó Péter, Tóth Zsuzsa, Trunkó Barnabás és mások szövegeinek felhasználásával írta Horváth Péter, a színpadon Molnár Piroskától Benedek Miklósig, Básti Julitól Hernádi Juditig társulati tagokat és meghívott művészeket is láthatott a közönség.

Bemutató: 2002. november 5.

Katona József: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila)

"Katona József örökérvényű remekműve újszerű rendezői felfogásban. Emberi szenvedélyek és intrikák a magyar történelem sorsfordító pillanataiban" - írta a színlap a produkcióról, amelynek címszerepét László Zsolt alakította, és amelyben számos Vidnyánszky-színész is közreműködött, a zenei világot pedig Vajda Gergely állítottta össze.

Bemutató: 2002. december 14.

Bartis Attila: Anyám, Kleopátra (rendező: Garas Dezső)

"Játszódik Budapesten, a kilencvenes évek elején, valamint Weér Andor álmaiban és emlékezetében. Weér Andor író keserves, önkéntes összezártságban él anyjával, Rebekával. Az anya - egykor a színpad királynője - jó évtizede el sem hagyta a lakást. Mára oly kifinomultan gyötrik egymást, hogy azt sem tudni igazán, melyikük a rab, és melyik a rabtartó... Lelkük végletesen elmérgesedet a közösen leélt évek során; Andor hiába találkozik a kívül-belül szép Eszterrel, nem adatik meg nekik a normális élet, a megváltás esélye." A nyugalom című regényből készült darabot ősbemutató volt, a főszerepeket Udvaros Dorottya és Fekete Ernő alakították.

Bemutató: 2003. február 28.

Revans (koreográfus-rendező: Román Sándor)

Az ExperiDance Produkcióval közösen létrehozott táncjátékban Román Sándor Tánctársulatához Törőcsik Mari csatlakozott, és az egész estés show keretében zenével, jelmezkavalkáddal ötvöződött a tánc és a próza.

Bemutató: 2003. március 7.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.
Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.