Színház

Az Ember tragédiája 2.0 lett az évad legjobb drámája

2021.12.15. 10:40
Ajánlom
December 10-én a Gödör Undergroundban adták át a Színházi Dramaturgok Céhének idei kitüntetéseit. A díjátadó egyben könyvbemutató is volt, hiszen megjelent a Nyílt Fórum Füzetek 36. kiadványa.

A füzet hat, 2021-ben elkészült színdarab szövegét tartalmazza, Szilágyi Eszter Anna, Lesi Zoltán, Maros András, Dóka Péter, O. Horváth Sári és Bognár Péter tollából. Közülük a Céh tagjai titkos szavazással választották ki, hogy ki kapja a Vilmos-díjat, melyet végül Szilágyi Eszter Anna vehetett át.

szk2143-101651.jpg

A Színházi Dramaturgok Céhének díjazottjai (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Kihirdették Az Évad Legjobb Drámáját is, amely a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére készült Az ember tragédiája 2.0 lett.

A darabon négy kortárs szerző, Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pál dolgozott, az elkészült előadásban pedig a fehérvári társulat minden színésze részt vesz.

A mű ott folytatódik, ahol az eredeti Tragédiát Madách befejezte, a 20. század viharos évtizedeibe kalauzolva a nézőket. A négy színben megelevenedik a Titanic tragédiája, a II. világháború borzalmai, Picasso avantgárd világa és a globális felmelegedés válsága. A dráma lezárása félig nyitott, ugyanis az alkotók remélik, hogy hagyományt teremthetnek, és a következő nemzedékek újabb színekkel fogják bővíteni az emberiségkölteményt.

A Színházi Dramaturgok Céhének díjátadóján a színházi titkárokat és dramaturgokat felváltva elismerő Bálint Lajos-vándorgyűrű is új gazdára talált: a két évvel ezelőtt díjazott Gáspár Ildikó Enyedi Évát, az idei kitüntetettet méltatta, kiemelve sokrétű alkotói személyiségét, hiszen színészként, fordítóként és dramaturgként is fontos szereplője a hazai színházi életnek.

GasparIldikoEnyediEva-101215.jpg

Gáspár Ildikó átadja Enyedi Évának a Bálint Lajos-vándorgyűrűt (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Fejléckép: Az Évad Legjobb Drámája Az ember tragédiája 2.0 (forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.