Színház

Az Ember tragédiája 2.0 lett az évad legjobb drámája

2021.12.15. 10:40
Ajánlom
December 10-én a Gödör Undergroundban adták át a Színházi Dramaturgok Céhének idei kitüntetéseit. A díjátadó egyben könyvbemutató is volt, hiszen megjelent a Nyílt Fórum Füzetek 36. kiadványa.

A füzet hat, 2021-ben elkészült színdarab szövegét tartalmazza, Szilágyi Eszter Anna, Lesi Zoltán, Maros András, Dóka Péter, O. Horváth Sári és Bognár Péter tollából. Közülük a Céh tagjai titkos szavazással választották ki, hogy ki kapja a Vilmos-díjat, melyet végül Szilágyi Eszter Anna vehetett át.

szk2143-101651.jpg

A Színházi Dramaturgok Céhének díjazottjai (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Kihirdették Az Évad Legjobb Drámáját is, amely a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére készült Az ember tragédiája 2.0 lett.

A darabon négy kortárs szerző, Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pál dolgozott, az elkészült előadásban pedig a fehérvári társulat minden színésze részt vesz.

A mű ott folytatódik, ahol az eredeti Tragédiát Madách befejezte, a 20. század viharos évtizedeibe kalauzolva a nézőket. A négy színben megelevenedik a Titanic tragédiája, a II. világháború borzalmai, Picasso avantgárd világa és a globális felmelegedés válsága. A dráma lezárása félig nyitott, ugyanis az alkotók remélik, hogy hagyományt teremthetnek, és a következő nemzedékek újabb színekkel fogják bővíteni az emberiségkölteményt.

A Színházi Dramaturgok Céhének díjátadóján a színházi titkárokat és dramaturgokat felváltva elismerő Bálint Lajos-vándorgyűrű is új gazdára talált: a két évvel ezelőtt díjazott Gáspár Ildikó Enyedi Évát, az idei kitüntetettet méltatta, kiemelve sokrétű alkotói személyiségét, hiszen színészként, fordítóként és dramaturgként is fontos szereplője a hazai színházi életnek.

GasparIldikoEnyediEva-101215.jpg

Gáspár Ildikó átadja Enyedi Évának a Bálint Lajos-vándorgyűrűt (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Fejléckép: Az Évad Legjobb Drámája Az ember tragédiája 2.0 (forrás: Szkárossy Zsuzsa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.