Színház

Az Ember tragédiája 2.0 lett az évad legjobb drámája

2021.12.15. 10:40
Ajánlom
December 10-én a Gödör Undergroundban adták át a Színházi Dramaturgok Céhének idei kitüntetéseit. A díjátadó egyben könyvbemutató is volt, hiszen megjelent a Nyílt Fórum Füzetek 36. kiadványa.

A füzet hat, 2021-ben elkészült színdarab szövegét tartalmazza, Szilágyi Eszter Anna, Lesi Zoltán, Maros András, Dóka Péter, O. Horváth Sári és Bognár Péter tollából. Közülük a Céh tagjai titkos szavazással választották ki, hogy ki kapja a Vilmos-díjat, melyet végül Szilágyi Eszter Anna vehetett át.

szk2143-101651.jpg

A Színházi Dramaturgok Céhének díjazottjai (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Kihirdették Az Évad Legjobb Drámáját is, amely a székesfehérvári Vörösmarty Színház felkérésére készült Az ember tragédiája 2.0 lett.

A darabon négy kortárs szerző, Darvasi László, Marton László, Tasnádi István és Závada Pál dolgozott, az elkészült előadásban pedig a fehérvári társulat minden színésze részt vesz.

A mű ott folytatódik, ahol az eredeti Tragédiát Madách befejezte, a 20. század viharos évtizedeibe kalauzolva a nézőket. A négy színben megelevenedik a Titanic tragédiája, a II. világháború borzalmai, Picasso avantgárd világa és a globális felmelegedés válsága. A dráma lezárása félig nyitott, ugyanis az alkotók remélik, hogy hagyományt teremthetnek, és a következő nemzedékek újabb színekkel fogják bővíteni az emberiségkölteményt.

A Színházi Dramaturgok Céhének díjátadóján a színházi titkárokat és dramaturgokat felváltva elismerő Bálint Lajos-vándorgyűrű is új gazdára talált: a két évvel ezelőtt díjazott Gáspár Ildikó Enyedi Évát, az idei kitüntetettet méltatta, kiemelve sokrétű alkotói személyiségét, hiszen színészként, fordítóként és dramaturgként is fontos szereplője a hazai színházi életnek.

GasparIldikoEnyediEva-101215.jpg

Gáspár Ildikó átadja Enyedi Évának a Bálint Lajos-vándorgyűrűt (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Színházi Dramaturgok Céhe)

Fejléckép: Az Évad Legjobb Drámája Az ember tragédiája 2.0 (forrás: Szkárossy Zsuzsa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.