Színház

Az ember tragédiájának díszbemutatója

2011.11.29. 08:00
Ajánlom
Tegnap este ünnepélyes díszbemutató keretében debütált Jankovics Marcell 23 évig készült animációs filmje, a Madách Imre színművét feldolgozó Az ember tragédiája. A vetítés egyben az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál budapesti záróeseménye volt.

Az ember tragédiája díszbemutatója több mint két évtizedet váratott magára, míg végre tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt közönség először láthatta egyben a 160 perces alkotást. Jankovics Marcell 1983-ban írta meg a forgatókönyvet Madách Imre színműve nyomán, a film gyártása 1988-ban kezdődött. A rendező a kényszerszünetek éveiben is szem előtt tartotta a mű központi gondolatát: „a cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga". A vetítés után a közönség vastapssal köszöntötte a színpadra szólított művészeket, a nemrégiben 70. életévét betöltött Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt és a stáb többi tagját, valamint a szereplőknek hangot kölcsönző színészeket: Szilágyi Tibort, Usztics Mátyást, Széles Tamást, Bertalan Ágnest és Molnár Piroskát. A bemutatót követően az Uránia Kávéházban kiállítás nyílt Filmképek címmel Jankovics Marcell munkáiból. Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész méltató szavakkal nyitotta meg a tárlatot, mely Az ember tragédiája és az Ének a csodaszarvasról című filmek képeiből nyújt impozáns válogatást az érdeklődők számára az elkövetkező hetekben. Az ember tragédiája díszbemutatót jelenlétével tisztelte meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Csomós Miklós kulturális és oktatási ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Jankovics Marcell filmje 2011. december 8-án kerül a mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház díj

Radnóti Zsuzsa kortárs magyar dráma-díjat alapított

A Kossuth-díjas dramaturg – Örkény István özvegye, életművének gondozója – kortárs magyar dráma-díjat alapított, amelynek első átadóünnepsége a Rózsavölgyi Szalonban lesz február végén.
Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.