Színház

Az ember tragédiájának díszbemutatója

2011.11.29. 08:00
Ajánlom
Tegnap este ünnepélyes díszbemutató keretében debütált Jankovics Marcell 23 évig készült animációs filmje, a Madách Imre színművét feldolgozó Az ember tragédiája. A vetítés egyben az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál budapesti záróeseménye volt.

Az ember tragédiája díszbemutatója több mint két évtizedet váratott magára, míg végre tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt közönség először láthatta egyben a 160 perces alkotást. Jankovics Marcell 1983-ban írta meg a forgatókönyvet Madách Imre színműve nyomán, a film gyártása 1988-ban kezdődött. A rendező a kényszerszünetek éveiben is szem előtt tartotta a mű központi gondolatát: „a cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga". A vetítés után a közönség vastapssal köszöntötte a színpadra szólított művészeket, a nemrégiben 70. életévét betöltött Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt és a stáb többi tagját, valamint a szereplőknek hangot kölcsönző színészeket: Szilágyi Tibort, Usztics Mátyást, Széles Tamást, Bertalan Ágnest és Molnár Piroskát. A bemutatót követően az Uránia Kávéházban kiállítás nyílt Filmképek címmel Jankovics Marcell munkáiból. Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész méltató szavakkal nyitotta meg a tárlatot, mely Az ember tragédiája és az Ének a csodaszarvasról című filmek képeiből nyújt impozáns válogatást az érdeklődők számára az elkövetkező hetekben. Az ember tragédiája díszbemutatót jelenlétével tisztelte meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Csomós Miklós kulturális és oktatási ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Jankovics Marcell filmje 2011. december 8-án kerül a mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.