Színház

Az ember tragédiájának díszbemutatója

2011.11.29. 08:00
Ajánlom
Tegnap este ünnepélyes díszbemutató keretében debütált Jankovics Marcell 23 évig készült animációs filmje, a Madách Imre színművét feldolgozó Az ember tragédiája. A vetítés egyben az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál budapesti záróeseménye volt.

Az ember tragédiája díszbemutatója több mint két évtizedet váratott magára, míg végre tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínházban összegyűlt közönség először láthatta egyben a 160 perces alkotást. Jankovics Marcell 1983-ban írta meg a forgatókönyvet Madách Imre színműve nyomán, a film gyártása 1988-ban kezdődött. A rendező a kényszerszünetek éveiben is szem előtt tartotta a mű központi gondolatát: „a cél halál, az élet küzdelem, s az ember célja e küzdés maga". A vetítés után a közönség vastapssal köszöntötte a színpadra szólított művészeket, a nemrégiben 70. életévét betöltött Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jankovics Marcellt és a stáb többi tagját, valamint a szereplőknek hangot kölcsönző színészeket: Szilágyi Tibort, Usztics Mátyást, Széles Tamást, Bertalan Ágnest és Molnár Piroskát. A bemutatót követően az Uránia Kávéházban kiállítás nyílt Filmképek címmel Jankovics Marcell munkáiból. Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész méltató szavakkal nyitotta meg a tárlatot, mely Az ember tragédiája és az Ének a csodaszarvasról című filmek képeiből nyújt impozáns válogatást az érdeklődők számára az elkövetkező hetekben. Az ember tragédiája díszbemutatót jelenlétével tisztelte meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Csomós Miklós kulturális és oktatási ügyekért felelős főpolgármester-helyettes, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Jankovics Marcell filmje 2011. december 8-án kerül a mozikba a Mozinet Kft. forgalmazásában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház magazin

A színházvezető, aki jegesember lett – Szentiványi Béla

Szentiványi Béla színész, rendező és felesége, Zimonyi Márta primadonna a két világháború közötti hazai színjátszás sztárjai voltak. A férj megalapította az Országos Művész Színházat: stagione-típusú vándortársulatával járták a vidéket. A Trianon utáni Magyarországon a magyar színművészet életben tartása volt a cél. Ám Szentiványi anyagilag belebukott vállalkozásába. Aztán 1944-ben félreállította a szélsőjobboldali vezetésű Színészkamara. 1945-ben az új politikai rendszer is eltiltotta a pályától. Feleségével együtt segédmunkákból éltek. Színházi múltjukról soha többé nem beszéltek. Még lányuknak, Mártának sem, aki nemrég átadta szülei színházi albumát – fotókkal, dokumentumokkal – az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek. Szentiványi Mártát felkereste a Fidelio.
Színház gyász

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Színház gyász

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Színház nekrológ

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.